Lymfoedeem in de praktijk
Professionele zorgverleners en hun rol

Het gezondheidszorgteam - wie zijn ze en wat doen ze?

 • Dit zijn professionele zorgverleners die zich bezighouden met de diagnose en behandeling van patiënten met chronisch oedeem en lymfoedeem.


Multidisciplinair team

 • Wijkverpleegkundige (waaronder praktijkverpleegkundige)
  Definitie - Een wijkverpleegkundige die de patiënten thuis bezoekt en behandelt, werkt in een specifiek gebied en werkt samen met een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum. De praktijdverpleegkundige werkt in een huisartsenpraktijk en patiënten worden daar behandelt.

  Rol - Direct contact met de patiënt, ter ondersteuning van het zorgplan van de huisarts.
 • Definitie - Een specialist die aandoeningen van de huid, haren en nagels diagnosticeert en behandelt.

  Rol - Verwijzing kan nodig zijn in geval van cellulitis, verdachte gevoeligheden of andere huidaandoeningen naast chronisch oedeem of veneuze insufficiëntie.
 • Definitie - Arts die acute en chronische ziekten behandelt en preventieve zorg en gezondheidsvoorlichting geeft aan patiënten.

  Rol - Vaak het eerste contactpunt voor patiënt met lymfatische of veneuze ziekten; ontwikkelt een zorgplan samen met andere multidisciplinaire teamleden, waarbij de patiënt indien nodig wordt doorverwezen; primair follow-up contact.
 • Definitie - Een specialist voor infectieziekten is een internist die gekwalificeerd is als een expert voor de diagnose en behandeling van infectieziekten.

  Rol - Beoordeelt de medische gegevens van de patiënt, waaronder dossiers, röntgenfoto's en laboratoriumrapporten wanneer een infectie moeilijk kan worden gediagnosticeerd of een patiënt niet op de behandeling van een ziekte reageert. De specialist kan speciaal advies geven over onderzoeken die nuttig zijn voor de diagnose van en het inzicht in de infectie en om te voorkomen dat infecties terugkeren.
 • Definitie - Klinische specialist die lymfoedeemspecifieke zorg aan patiënten verleent, waaronder beoordeling en diagnose alsmede informatie over lymfoedeem aan andere zorgverleners.

  Rol - Beoordelen, diagnosticeren en behandelen van patiënten met lymfoedeem; meten, voorschrijven, aanpassen en uitleggen van het gebruik en de verzorging van compressiekleding; verstrekken van informatie over medische zorg aan andere leden van het multidisciplinaire team.
 • Definitie - Iemand met de beroepskwalificatie om geneesmiddelen en andere recepten van een bevoegde arts te bereiden en af te geven; kan ook geneesmiddelen voorschrijven voor medische aandoeningen binnen zijn of haar eigen expertise.

  Rol - Uitvoeren van jaarlijkse receptcontroles; terugkoppelen van informatie naar de huisarts; leden van het multidisciplinaire team adviseren over beste praktijken voor het voorschrijven van geneesmiddelen; doorgeven van informatie die tijdens het frequente contact met patiënten is verkregen aan andere leden van het multidisciplinaire team; fungeren als een 'vangnet'.
 • Definitie - Gediplomeerde zorgverlener die patiënten kan helpen met het verminderen van pijn en verbeteren van de mobiliteit door middel van manuele therapie, therapeutische oefeningen en de toepassing van elektrofysische methoden.

  Rol - Patiënten helpen met de verbetering van hun mobiliteitsstatus; patiënten verwijzen naar de huisarts als het oedeem toeneemt of bij huidveranderingen in de ledematen.
 • Definitie - Een zorgverlener die afwijkingen van de onderste ledematen, meestal in de voeten en enkels, diagnosticeert en behandelt.

  Rol - Patiënten verwijzen naar de huisarts als het oedeem toeneemt of bij huidveranderingen in de ledematen; ondersteunen van het continu gebruik van compressie.
 • Definitie - Gespecialiseerde klinisch verpleegkundige die zich richt op het voorkomen van letsel aan de huid en onderliggende weefsels, de genezing van traag genezende wonden stimuleert en informatie verstrekt over preventie en genezing aan andere zorgverleners.

  Rol - Beoordelen en diagnosticeren van patiënten; meten, voorschrijven, aanpassen en uitleggen van het gebruik en de verzorging van compressiekleding; verstrekken van informatie over medische zorg aan andere leden van het multidisciplinaire team.
 • Definitie - Klinisch verpleegkundig specialist die optreedt als een centraal lid van het vasculaire team, de toestand van de patiënt beoordeelt en diagnosticeert, en communiceert over en coördineert diensten en zorg tussen het ziekenhuis en de gemeenschap.

  Rol - Beoordelen en diagnosticeren van patiënten; meten, voorschrijven, aanpassen en uitleggen van het gebruik en de verzorging van compressiekleding; verstrekken van informatie over medische zorg aan andere leden van het multidisciplinaire team.
 • Definitie - Een specialist die zich richt op medische en chirurgische ingrepen voor de behandeling van ziekten die het vaatstelsel aantasten, waaronder aandoeningen van het arterieel-veneus-lymfatisch systeem

  Rol - Behandelen van de onderliggende aandoening door chirurgische interventie. Verwijst patiënten naar relevante arts als het oedeem toeneemt of bij huidveranderingen in de ledematen.

 • Anna

  Anna's verhaal

  Mijn naam is Anna en ik heb secundair lymfoedeem na een melanoomoperatie. Ik heb een Instagram-profiel gemaakt waar ik contact heb met patiënten overal ter wereld. Ik help hen bij de acceptatie en omarming van hun aandoening, probeer hen hoop te geven en moedig hen aan om een beter leven te leven met lymfoedeem. Ik deel met anderen hoe ik dagelijks omga met mijn lymfoedeem, geef tips en tricks en wat te dragen als je beperkt bent door lymfoedeem. Ik heb nu een boek over mijn 'reis' geschreven getiteld "Lymphedema after Cancer: Stile_Compresso" om mensen meer bewust te maken van lymfoedeem en om andere patiënten hoop te geven.

  Volg mij op instagram @stile_compresso