Wondzorg
Wondzorg

Uitdagingen bij wondzorg

 • Verpleegkundig consulent lymfoedeem

  Elke patiënt is anders en dat geldt ook voor hun wonden. Daarom vereist wondzorg een gespecialiseerde opleiding, expertise alsook klinisch redeneren. Als wondexpert kunt u worden geconfronteerd met uitdagingen bij de wondzorg van uw patiënten. Daartoe behoren de behandeling van wonden alsmede behoud van de gezonde huid van de patiënt en bescherming tegen infectie.

  Wonden kunnen worden geclassificeerd als acuut of complex van aard. Acute wonden kunnen worden gedefinieerd als wonden die naar verwachting genezen binnen de gestelde periode en chronische/complexe wonden als wonden die geen genezingstendens of een stagnerende genezing vertonen gedurende drie weken en langer.


Uitgelichte video's


Toepassing van het alfabet op de behandeling van veneuze beenulcera


Referenties

Harding K, et al. Simplifying venous leg ulcer management. Consensus recommendations. Wounds International 2015


3M Oplossingen voor huid- en wondzorg

Uw huid- en wondzorg vereenvoudigen en optimale oplossingen vinden.

huid wondzorg oplossingen

Decubitus

 • decubitus cavilon
   • Huidletsel kan ernstige gevolgen hebben zoals infectie.
   • Zelfs gering huidletsel kan ongemak en pijn veroorzaken en het lijden van de patiënt verergeren.
   • Huidletsel is een negatief klinisch resultaat en een slechte patiëntervaring.

   Een warme, vochtige huid is kwetsbaar voor de schadelijke effecten van druk en wrijving, die worden beschouwd als risicofactoren voor het ontstaan van decubitus. Selecteer een wondverband die het wondexsudaat insluit en voorkomt dat het teruggaat richting de wond, zodat het risico op wondomgevingsmaceratie wordt verminderd. Selecteer zo mogelijk ook een wondverband met een siliconenkleeflaag zoals 3M™ Tegaderm™ Siliconen Foamverband

   Anatomische plaatsen die een benig uitsteeksel bedekken, zoals de hiel en het heiligbeen, zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle decubitus vanwege hun gevoeligheid voor druk, wrijving en frictie.

   De belangrijkste principes van best practice zorgen ervoor dat de nodige zorg en procedures worden gevolgd om de beste zorgstandaarden in alle zorginstellingen en door alle zorgprofessionals te bevorderen Deze verklaring over best practices bevat relevante en nuttige informatie voor degenen die zich op klinisch gebied bezighouden met en verantwoordelijk zijn voor de huidzorg van een ouder wordende patiëntenpopulatie.

   Verklaring van best practice
   Cavilon-brochure
   Productcatalogus


Hoe wonden de kwaliteit van leven aantasten? - Door Mark Collier

 • De 'kwaliteit van leven' van een patiënt is afhankelijk van het feit of ze tevreden zijn met de volgende aspecten van hun leven: fysiek, psychologisch, emotioneel, sociaal (en economisch) en spiritueel.

  Er kunnen veel redenen zijn waarom patiënten met wonden zich geïsoleerd, eenzaam voelen of dat hun levenskwaliteit negatief is beïnvloed. Net zoals elke wond en aandoening verschilt, is ook elke patiënt anders. Sommige patiënten hebben het gevoel dat hun wond hun kwaliteit van leven vermindert. Ze kunnen de volgende redenen noemen:

  De wond is pijnlijk, waardoor de mobiliteit wordt bemoeilijkt
   

  • De wond produceert veel vocht en veroorzaakt schaamte als verbanden en/of kleding nat worden.
  • Sommige wonden kunnen geuren produceren die zowel verlegenheid als een laag zelfbeeld kunnen veroorzaken..

  Gevoel dat ze hun familie en vrienden tot last zijn

  Wonden kunnen fysieke gevolgen hebben zoals pijn, geur, verminderde mobiliteit en slapeloze nachten, maar ze kunnen ook een sociale impact hebben doordat patiënten minder vaak uitgaan en hun vrienden en familieleden minder vaak bezoeken. Voor patiënten die een baan hebben, betekent leven met een wond dat ze mogelijk moeten stoppen met werken, wat financiële problemen en een gevoel van verlies van onafhankelijkheid veroorzaakt.