Onderdelen van polycarbonaat verbinden met 3M industriële kunststoflijm

Technische kunststoffen

Technische kunststoffen verbinden en verlijmen in het ontwerpproces.

Vraag het een expert

Ontwerpen met technische kunststoffen

Technische kunststoffen zoals ABS, acrylaat, polycarbonaat, nylon, composieten en polyester worden veel gebruikt in de productie omdat ze totaal nieuwe mogelijkheden bieden voor ontwerpen. Technische kunststoffen worden gebruikt voor duurzame assemblages die vaak bestand moeten zijn tegen veeleisende omgevingen, zoals industrieel gebruik of wisselende weersomstandigheden. Deze kunststoffen zijn niet duur, ze zijn stevig en sterk maar ook licht en er kunnen gemakkelijk complexe vormen van worden gemaakt voor specifieke ontwerpbehoeften. En omdat deze soorten kunststof een relatief hoge oppervlakte-energie hebben, is het bevochtigen en verbinden met lijmen en tapes meestal vrij eenvoudig.


Waarom ontwerpers voor technische kunststoffen kiezen

 • 3M Scotch Weld voor het verbinden van technische kunststoffen met acrylaatlijm

  Voordelen van technische kunststoffen

  Technische kunststoffen bieden een grotere ontwerpflexibiliteit dan metaal voor het maken van complexe vormen. Ze bieden unieke prestaties en werken goed bij een breed temperatuurbereik. Technische kunststoffen zijn zeer duurzaam en kunnen daarom worden gebruikt voor toepassingen waarbij ze worden blootgesteld aan weersinvloeden en uv-straling. Daarnaast zijn ze bestendig tegen materiaalmoeheid.

 • Fietsonderdelen van technische kunststof verbonden met kunststoflijm

  Kunststoffen vs. metalen

  Het belangrijkste voordeel van technische kunststoffen ten opzichte van metalen is dat kunststof lichter is en toch bepaalde prestatie-eigenschappen behoudt. Technische kunststoffen verlagen ook de kosten, maar niet alleen vanwege de lagere prijs van de grondstoffen. Van kunststoffen kunnen complexe vormen worden gemaakt zonder de kosten voor persen, boren, buigen of andere processen die nodig zijn voor metalen. En omdat die vormen over het algemeen minder wegen dan metaal, is het vervoer ook goedkoper.

Lijmtechnologieën

Hier zijn enkele van de beste lijmen en tapes voor het verbinden van technische kunststoffen. Gebruik de onderstaande links voor meer informatie over de verschillende technologieën.

 • Met 3M™ VHB™ Tapes behoudt u de consistentie in het hele proces, van schets tot constructie, en rekent u af met zichtbare bevestigingsmaterialen. U maakt snel en gemakkelijk een duurzame verbinding die in de loop van de tijd alleen maar sterker wordt. Omdat hiermee tal van materialen kunnen worden verbonden, bieden deze producten flexibele oplossingen voor vrijwel elk ontwerp dat u maar kunt bedenken.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Structurele acrylaatlijmen kunnen de productiviteit en de prestaties verbeteren. Ze zorgen voor sterke en veilige verbindingen die snel uitharden en ze verbeteren de esthetiek. 3M™ Structurele acrylaatlijmen bieden een hoge schokbestendigheid, zijn geurarm en zijn 18 maanden houdbaar buiten de koeling.

 • 3M hot melt-lijmen zijn kosteneffectief en zeer gebruiksvriendelijk. De lijm vloeit goed uit om gaten in ruwe oppervlakken op te vullen. Hot melt-lijmen zijn zeer geschikt om technische kunststoffen aan andere ondergronden te lijmen. Ze worden vaak gebruikt voor borden, containers randprofielen en sierlijsten.

 • Dubbelzijdige PSA-tapes zijn dunne, drukgevoelige tapes met lijm aan beide zijden. Deze zijn bij uitstek geschikt voor gladde, vlakke oppervlakken en worden vaak gebruikt voor bevestigingen en pakkingen, bijvoorbeeld voor stansvormen voor computers, smartphones, flatscreentelevisies en bedieningspanelen.

 • Hersluitbare verbindingen worden gebruikt als het mogelijk moet zijn om onderdelen te verwijderen of te verplaatsen, bijvoorbeeld bij toegangspanelen, liftinterieurs of dashboards van voertuigen.


Verbinden met technische kunststoffen

 • Oppervlakte-energie is een fysieke eigenschap van het oppervlak van het materiaal die bepaalt of een lijm nauw contact maakt. Op een materiaal met een hoge oppervlakte-energie, verspreidt een vloeistof zich over het oppervlak, waardoor het oppervlak wordt bevochtigd. Op een materiaal met een lage oppervlakte-energie vloeit de vloeistof niet uit en ontstaan er druppels. Een lijm moet de ondergrond bevochtigen om een verbinding te kunnen maken. Technische kunststoffen hebben een relatief hoge oppervlakte-energie in vergelijking met andere kunststoffen en zijn daarom vrij gemakkelijk te verbinden. De oppervlakte-energie kan nog worden verbeterd door het oppervlak voor te bereiden, maar voor veel toepassingen is dit niet nodig.

Typen technische kunststoffen

Elk type kunststof heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Hier volgt een korte bespreking van de belangrijkste typen en hun eigenschappen die relevant zijn voor verbindingen.

 • Clubhoofd van composiet kunststof bijeengehouden met industriële kunststoflijm
  Composieten

  Composieten zijn kunststof materialen die bestaan uit een verstevigende vezel of stof en een resin. De vezel is meestal glas of koolstof en de resin is meestal polyester of epoxy. Composieten bieden een uitstekende verhouding tussen sterkte en gewicht, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen in vliegtuigen, elektronische printplaten en hoogwaardige sportuitrustingen. Ze zijn meestal gemakkelijk te verbinden, maar het is belangrijk om de lijm aan te passen aan de resin en de specifieke toepassingsvereisten.

 • Polycarbonaat touchscreen van computermonitor samengesteld met kunststoflijm
  Polycarbonaat

  Polycarbonaat is sterk, stevig, transparant en redelijk goed bestand tegen hoge temperaturen. Het wordt in veel toepassingen gebruikt, omdat het gemakkelijk kan worden geëxtrudeerd of (thermisch) kan worden gevormd. Polycarbonaat heeft een relatief hoge oppervlakte-energie, maar heeft vaak een kraswerende coating die de keuze van de lijm kan bemoeilijken.

 • Gefabriceerde nylononderdelen
  Nylon

  Nylon wordt veel gebruikt als vezel en in textiel. Het is in feite een groep sterke, stevige en temperatuurbestendige materialen die vaak worden toegepast in auto- en elektrische onderdelen. Nylon heeft een relatief hoge oppervlakte-energie voor een kunststof, maar verschillende soorten hebben verschillende vereisten wat verbindingen betreft en ontvormingsmiddelen kunnen een probleem zijn.

 • Gele bak van ABS kunststof met 3M-logo
  ABS

  ABS is een terpolymeer van acrylonitril, butadieën en styreen. Het is stevig en goed bestand tegen schokken. ABS kan gemakkelijk worden gevormd en het wordt toegepast in zeer uiteenlopende consumptiegoederen. Meestal is het gemakkelijk te verbinden, maar de oppervlakte-energie verschilt, afhankelijk van de percentages van de drie monomeren.

 • Acrylaatletters in een bord verbinden met kunststoflijm
  Acrylaat

  Polymethylmethacrylaat of kortweg acrylaat is transparant, splinterbestendig en kan eenvoudig worden gevormd of gesneden. Het wordt veel gebruikt als vervanging voor glas en in borden. Acrylaat is eenvoudig te verbinden, maar een kraswerende coating kan moeilijkheden opleveren.

 • 3M urethaanlijmtape aangebracht op een stuk wit schuim
  Urethaan

  De meeste polyurethanen zijn thermohardende polymeren die niet smelten bij verhitting. Er zijn echter ook thermoplastische polyurethanen verkrijgbaar. Urethaan wordt veel gebruikt voor het maken van producten van schuim en rubber, zoals kussens en pakkingen. Ook wordt het gebruikt om urethaanlijmen te maken, dus het is vrij gemakkelijk te verbinden.

 • Polyester/glasvezel romp van zeilboot verlijmd met industriële lijm
  Polyester

  Polyester kan gemakkelijk worden gevormd en wordt veel gebruikt als vezel en in textiel, folie en flessen. Het wordt veel toegepast in elektrische en elektronische onderdelen en in de productie van composieten. Polyester heeft een relatief hoge oppervlakte-energie, maar voor verbindingen in bepaalde toepassingen moet rekening worden gehouden met speciale factoren, bijvoorbeeld bij een gelcoat op de polyester/glasvezel romp van een boot.

 • Doorsnede van vinyl of stijf pvc die laat zien hoe het kozijn en het glas zijn verbonden met 3M lijm
  Stijf pvc

  Stijf pvc wordt ook wel vinyl genoemd en wordt gebruikt in afvoerbuizen, dakgoten, deuren, raamkozijnen, gevelbekleding en betaalpassen. Stijf pvc is relatief eenvoudig te verbinden. Flexibel pvc is moeilijker te verbinden en deze twee materialen worden soms met elkaar verward. Het is daarom belangrijk uw ondergrond exact te beschrijven.


Soort assemblage

Om te bepalen welke lijm het meest geschikt is, is het meestal nuttig om eerst naar het type assemblage te kijken. De zes assemblagetypen hieronder hebben verschillende ontwerpkenmerken die vaak bepalen wat de beste lijm of tape is.


Contact opnemen

Wij staan voor u klaar.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.