Hero-afbeelding van synthetisch materiaal

Ontwerpen met kunststoffen met een lage oppervlakte-energie

Kunststoffen met een lage oppervlakte-energie verbinden die moeilijk te hechten zijn

Vraag het een 3M-expert

Kunststoffen met lage oppervlakte-energie verbinden

 • Grafiek met de verschillende oppervlakte-energieën van diverse kunststoffen met een lage oppervlakte-energie
 • Kunststoffen met een lage oppervlakte-energie worden ook wel LSE-kunststoffen genoemd (Low Surface Energy). Deze kunststoffen staan vaak bekend onder de beginletters van hun naam en omvatten materialen zoals polypropyleen (PP), polyethyleen (PE of HDPE), polystyreen, acetaal, EVA (ethyleen-vinylacetaat) en poedercoatings. Ze zijn meestal zacht en hebben een laag smeltpunt, waardoor ze gemakkelijk verwerkt kunnen worden, zelfs in grote hoeveelheden. Ze hebben bovendien een lage dichtheid, waardoor het materiaal licht is. Omdat een lage oppervlakte-energie het belangrijkste kenmerk is van deze groep, zijn al deze kunststoffen moeilijker te verbinden. Er zijn wel lijmen en tapes die goed werken, maar er zijn veel minder opties om uit te kiezen en om te proberen.​​

  Van kunststoffen met lage oppervlakte-energie kunnen gemakkelijk uiteenlopende vormen worden gemaakt en ze worden veel toegepast voor eenmalig gebruik, zoals bewegwijzering, decoratieve sierranden verpakkingen en plastic containers, maar ook plastic schaaltjes, beschermende buffers en verpakkingsfolie. Voor de meeste toepassingen is geen sterke lijm nodig. Veel recyclebaar plastic wordt echter omgesmolten tot lichtgewicht kunststof constructiemateriaal. Dit heeft dan wel dezelfde eigenschappen voor verbindingen, maar de lijm moet dan sterker zijn.


Lijmtechnologieën

Dit zijn enkele van de beste lijmen en tapes voor kunststoffen met een lage oppervlakte-energie. Gebruik de onderstaande links voor meer informatie over de verschillende technologieën.

 • PSA-hechttapes zijn drukgevoelige, dunne tapes met lijm aan beide zijden. Dit type tapes omvat transfertapes en dubbelzijdige tapes. 3M heeft unieke samenstellingen die speciaal zijn ontworpen voor hechting aan materialen met een lage oppervlakte-energie. Deze zijn bij uitstek geschikt voor gladde en vlakke oppervlakken en worden vaak gebruikt voor ingewikkelde vlakke vormen, zoals stansvormen voor smartphones, flatscreentelevisies, pakkingen, sierlijsten en veel verpakkingstoepassingen.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Secondelijmen zijn hoogwaardige vloeibare lijmen voor strak aansluitende verbindingen. Eén kleine druppel secondelijm per vierkante centimeter is vaak genoeg om veel ondergronden te verbinden, inclusief kunststoffen met een lage oppervlakte-energie.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Structurele acrylaatlijmen zijn vloeibare tweecomponentenlijmen die buitengewoon sterk zijn en daardoor geschikt voor veeleisende toepassingen. Veel van deze lijmen zijn een goede keuze voor het verbinden van kunststoffen met een lage oppervlakte-energie. 3M™ Scotch-Weld™ Structurele acrylaatlijmen bieden schokbestendigheid en hoge prestaties in uiteenlopende omgevingsomstandigheden.


Soorten kunststoffen met lage oppervlakte-energie

 • veel koffiepotten hebben onderdelen met polypropyleen om het gewicht en de kosten te verlagen

  Polypropyleen

  Polypropyleen is een kunststof met een lage dichtheid die in zeer grote hoeveelheden wordt gemaakt en algemeen wordt gebruikt als folie, vezel en gegoten onderdelen. Het wordt veel gebruikt voor verpakkingen zoals containers, absorberende pads en verpakkingsfolie, maar ook om lichtgewicht componenten te maken voor de automobiel-, apparatuur- en medische industrie.

 • Koelkast met witte kunststof materialen van polystyreen

  Polystyreen

  Polystyreen of piepschuim is een heldere, harde kunststof. Deze is vaak bros, maar er zijn ook sterkere versies, die HIPS (High-Impact Polystyrene) worden genoemd. Deze hebben iets andere eigenschappen wat verbindingen betreft. Polystyreen kent vele toepassingen, zoals schuimvlokken, apparaatonderdelen, displays voor de detailhandel, hamburgerbakjes, flessen, schaaltjes en borden voor buiten. Polystyreen kan eenvoudig worden gevormd, waarbij fijne details kunnen worden aangebracht. Met vacuümvorming kunnen schuimpanelen worden gemaakt.

 • Kunststof spuit van polyethyleen

  Polyethyleen

  Polyethyleen is de meest gebruikte plasticsoort, die in zeer grote hoeveelheden wordt gemaakt. Er wordt vaak verpakkingsfolie van gemaakt of het wordt gevormd tot flessen en bakjes. Polyethyleen is niet erg sterk en is niet bestand tegen hoge temperaturen, maar het kan eenvoudig worden verwerkt en gebruikt voor toepassingen waarbij die factoren minder belangrijk zijn.

 • Zonnebrillen met een montuur van acetaal (ook polyoxymethyleen of POM)

  Acetaal (ook polyoxymethyleen of POM)

  Polyoxymethyleen is een ondoorzichtige, hoogwaardige, witte kunststof met een hoge sterkte, stijfheid en rigiditeit. De kunststof is goed bestand tegen schokken en hoge temperaturen en heeft een goede dimensionale stabiliteit. Deze wordt vaak gebruikt in componenten zoals tandwielen, transportbanden, brilmonturen, verbindingen en skibindingen.

 • Zwarte schuimpads met lijm aan één zijde voor eenvoudige plaatsing

  EVA

  Ethyleen-vinylacetaat is een stevig, rubberachtig polymeer dat goed bestand is tegen barsten. Het wordt vaak gebruikt als schuim in schoeisel, met name in tussenzolen voor tennisschoenen en sandalen, en voor sportpadding. Het kan ook worden gebruikt als vervanging voor natuurlijk kurk.

 • Gele bulldozer met hoogwaardige lak die grond verplaatst

  Lak en poedercoating

  Traditionele lakken hebben uiteenlopende oppervlakte-energieën. Daardoor verschillen ook de vereisten voor verbindingen. Een poedercoating is een los, droog poeder dat eerst wordt aangebracht en vervolgens wordt verwarmd tot een harde, beschermende coating. Additieven met lage oppervlakte-energie vloeien vaak naar het oppervlak als deze smelten, waardoor poedercoatings soms moeilijk te verbinden zijn.


Soort assemblage

Om te bepalen welke lijm het meest geschikt is, is het meestal nuttig om eerst naar het type assemblage te kijken. De zes assemblagetypen hieronder hebben verschillende ontwerpkenmerken die vaak bepalen wat de beste lijm of tape is.


Contact opnemen

Wij staan voor u klaar.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.