Bekijk wat onze experts zeggen over enkele veelvoorkomende mythen over dompelkoeling en 3M-vloeistoffen. Heeft u zelf een vraag?
Nee. 3M ontwikkelt vloeistoffen voor dompelkoeling die veilig zijn voor het beoogde gebruik en brede veiligheidsmarges hebben. De veiligheidsmarge wordt bepaald door de verwachte blootstelling te vergelijken met de aanbevolen blootstellingsrichtlijnen, zoals de blootstellingsrichtlijn over acht uur tijdgewogen gemiddelde (TGG).
Testresultaten tonen aan dat Novec Technische vloeistoffen en Fluorinert Elektronicavloeistoffen een relatief lage acute toxiciteit hebben; als gevolg hiervan zijn ze niet geclassificeerd als gevaarlijk volgens het Global Harmonized System of Classification and Labeling of Chemicals (GHS).¹ Alle 3M-vloeistoffen hebben strenge toxiciteitstests ondergaan in overeenstemming met wereldwijde normen en zijn geaccepteerd voor gebruik in gerichte toepassingen door de Amerikaanse EPA en REACH-regelgevende instantie van het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA).
[¹ De gevaren van materialen worden routinematig gekenmerkt door het uitvoeren van enkelvoudige en herhaalde blootstellingsstudies. Gevaren worden gecategoriseerd met behulp van het classificatieschema GHS (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals), dat te vinden is op unece.org.]
De blootstellingsrichtlijnen voor 3M-vloeistoffen zijn opgenomen in het Veiligheidsinformatieblad van het product. 3M-klanten hebben zelf de verantwoordelijkheid om de blootstelling van werknemers in hun faciliteiten te kennen en te begrijpen. 3M kan informatie verstrekken over blootstellingsanalyses.
Nee. 3M-vloeistoffen die worden gebruikt voor eenfasige en tweefasige koeling verdampen schoon van elk oppervlak en mogen nooit concentraties in de lucht bereiken waarbij ze op deze oppervlakken kunnen condenseren. 3M-vloeistoffen – zowel Novec Technische vloeistoffen als Fluorinert Electronicavloeistoffen – hebben een lage toxiciteit. Raadpleeg het veiligheidsinformatieblad van elk product voor uitgebreidere informatie over de vloeistofsamenstelling.
Nee. Zowel de Novec-vloeistoffen als de Fluorinert-vloeistoffen zijn gebaseerd op gepatenteerde fluortechnologie. Deze vloeistoffen zijn geen olie en niet op olie gebaseerd en ze hebben andere fysische en chemische eigenschappen en een andere werking dan de oliën die door 3M worden verkocht voor specifieke toepassingen.
Nee. Vluchtigheid is een materiaalkwaliteit die beschrijft hoe gemakkelijk een stof verdampt. 3M-vloeistoffen zijn 100% vluchtig, een eigenschap die essentieel is als ze moeten koken en condenseren in een warmteoverdrachtstoepassing of schoon moeten verdampen van bevochtigde hardware.
Wanneer apparatuur voor dompelkoeling functioneert zoals bedoeld bij datacenterinstallaties, wordt verwacht dat de verliespercentages (en dus de concentraties in de lucht die kunnen worden ingeademd) ver onder de richtlijnen voor beroepsmatige blootstelling liggen.
Zowel 3M™ Fluorinert™ Elektronicavloeistoffen als 3M Novec™ Technische vloeistoffen zijn geregistreerd in en/of voldoen aan de voorraadvereisten van talrijke landen voor verschillende industriële toepassingen. Neem contact op met 3M voor meer informatie.
De omstandigheden voor de evaluatie, de selectie en het gebruik van een 3M-product kunnen sterk variëren en kunnen van invloed zijn op het gebruik van het 3M-product in de beoogde toepassing. Omdat veel van deze omstandigheden uniek zijn en in relatie staan tot de kennis en controle van de gebruiker, is het essentieel dat de gebruiker het 3M-product evalueert om te beoordelen of het geschikt is voor een bepaald doel en geschikt is voor de toepassingsmethode van de gebruiker, en voldoet aan alle lokale toepasselijke wetten, voorschriften, normen en richtlijnen. Deze vloeistoffen zijn niet bedoeld voor gebruik als medisch hulpmiddel of medicijn.
Ja. 3M-vloeistoffen hebben een ongeveer 1,5 - 2 keer grotere dichtheid dan water. Om het gewicht te minimaliseren, als dat een probleem is, beveelt 3M aan om de hoeveelheid vloeistof die wordt gebruikt om de hardware te koelen te optimaliseren (het beoogde vloeistofverbruik is ongeveer 5 liter per kW). Voor dompelgekoelde servers is geen traditionele luchtgekoelde infrastructuur nodig, zoals verhoogde vloeren voor het verspreiden van koude lucht voor het koelen van IT-apparatuur. Daarom kunnen dompelgekoelde datacenters worden gebouwd op harde (plaat)vloeren, waardoor de kosten lager worden en de complexiteit van luchtgekoelde systemen wordt weggenomen.
Nee. Bij talloze implementaties in de afgelopen zes decennia hebben 3M en haar klanten dit fenomeen niet waargenomen. Koken is geen cavitatie. De vorming van een bel wanneer een vloeistof begint te koken en vervolgens de terugkeer naar vloeibare vorm is een mild verschijnsel onder constante druk. Dit in tegenstelling tot de heftige, vaak supersnelle vorming of instorting van een bel op een pomp- of bootschroef die we gewoonlijk associëren met cavitatie.
Nee. Terwijl in een gesloten verzegelde tank de druk zou toenemen, worden systemen voor tweefasige dompelkoeling meestal ontworpen om te werken onder atmosferische druk met behulp van controlesystemen die kleine drukverhogingen beheersen en helpen voorkomen.
Nee. Op de manier waarop tweefase-dompeling gewoonlijk wordt toegepast, stroomt het faciliteitswater door in de tank geïntegreerde condensatoren. Deze condensatoren zijn gebouwd met dezelfde bewezen technologieën die worden gebruikt in industriële koelcondensatoren. In die zin zijn ze analoog aan de warmtewisselplaten waardoor datzelfde water zou stromen voor een eenfasig dompel- of koudeplaatsysteem.
Nee. Tweefasige dompeltanks zijn afgesloten wanneer toegang niet nodig is. Ze "ademen" door gecontroleerde systemen die damp opvangen en terugvoeren naar de tank. Omdat ze onder atmosferische druk worden gehouden, zouden de parasitaire verliezen beperkt moeten zijn, meestal tot de verliezen die optreden tijdens onderhoudswerkzaamheden. De streefcijfers voor verlies liggen vandaag rond de 1-2% per jaar en zouden met technologische verfijning moeten verbeteren.
We beantwoorden graag al uw aanvullende vragen.