Tandheelkundige materiaalkeuze

Vertrouwde keuze van digitaal tandheelkundig materiaal om uw werk gemakkelijker te maken

in indirecte tandheelkundige ingrepen

Over de keuze van digitale tandheelkundige materialen

Met het state-of-the-art digitale tandheelkundige materiaal van 3M vervaardigt u efficiënt en nauwkeurig tandheelkundige kronen, inlays, onlays, bruggen en facings voor tal van tandheelkundige restauratieprocedures. Met onze digitale tandheelkundige materialen en apparatuur voor aan de stoel en in het laboratorium – waaronder het nieuwe 3M™ Lava™ Esthetic fluorescerende zirkoniumoxide voor monolithische kronen – creëert u sterke, esthetisch aangename restauraties van hoge kwaliteit.


Beschikbare opties en keuzecriteria in de indirecte procedures

De keuze voor tandheelkundig materiaal is een van de meest cruciale factoren in de indirecte restauratieve tandheelkunde en vormt de eerste stap. Om de restauratie af te kunnen stemmen op de indicatie en de behoeften van de patiënt moet rekening worden gehouden met meerdere klinische en materiaalgerelateerde parameters.

Afhankelijk van het klinische geval moet rekening worden gehouden met de esthetiek of sterkte. De belangrijkste opties zijn tegenwoordig glaskeramiek en oxidekeramiek. In ieder geval moet de uiteindelijke ambitie altijd zijn om zoveel mogelijk van de natuurlijke tandstructuur te bewaren.
In de onderstaande tabel staan de belangrijkste eigenschappen van keramiek.

Beschikbare opties en keuzecriteria in de indirecte procedures

Tabel 1: Verschillende keramische materialen en hun relevante eigenschappen voor materiaalkeuze.
1 Waarden voor specifiek materiaal volgens de aanbeveling van de fabrikant. Alle andere aanbevelingen en beoordelingen zijn gebaseerd op de consensus van de vijf deskundige clinici.


Parameters voor de keuze van tandheelkundige materialen

De parameters die van invloed zijn op de keuze van materialen kunnen worden verdeeld in twee subcategorieën.

 • Klinische parameters
  • Vernietiging van de tand/behoud van gezonde tandstructuur
  • Antagonist (materiaal/natuurlijk)
  • Tandpositie
  • Verbindingsmogelijkheden
  • Esthetische eisen van de patiënt
  • Functionele aspecten (occlusie, beet)
 • Materiaalgerelateerde parameters
  • Mechanische eigenschappen (sterkte)
  • Optische eigenschappen (esthetisch potentieel)
  • Minimale wanddikte
  • Slijtagegedrag
  • Verbindingsmogelijkheden

Besluitvorming

Cruciale factoren voor de beslissing zijn de esthetische eisen aan de ene kant en de krachten die de restauratie moet kunnen weerstaan aan de andere. Hoewel de esthetische eis voornamelijk wordt bepaald door de plaats van de restauratie in de mond van de patiënt, zijn het de positie, het substraat en de indicatie die de vereiste sterkte van een materiaal bepalen. Het kiezen van de geschikte optie voor elk van de drie gekleurde cirkels in het keuzewiel leidt tot een aanbeveling voor de best geschikte materiaalklasse.

 • Keuzewiel

  Beslissingscriteria en onderscheidende factoren die de materiaalkeuze bepalen. Op basis van de gevalsspecifieke keuze van één factor per cirkel is het mogelijk om de meest geschikte materiaalklasse te kiezen.

Keuzewiel

Materiaalkeuze - klinische voorbeelden

 • Klinische casus 1

  Klinische casus 1

  In het anterieure gebied zijn de esthetische eisen bijzonder hoog. Daarom wordt meestal gekozen voor gelaagde keramische kronen op basis van veldspaat of met de hand gefineerde dekkingslagen van een sterker materiaal (bv. 3Y-TZP Zirkonium, lithiumdisilicaat). Aangezien de gelaagdheid van porselein zelden geassocieerd wordt met afschilfering in het anterieure gebied, kunnen deze opties in deze context worden aanbevolen.

 • Facingvoorbereiding op de linker centrale snijtand en kroonvoorbereiding op de linker laterale snijtand.

  Facingvoorbereiding op de linker centrale snijtand en kroonvoorbereiding op de linker laterale snijtand.

 • De behandeling resulteert in een facing gemaakt van keramiek op basis van veldspaat en een handgefineerde kroon met dekkingslaag van 3M™ Lava™ Frame Zirconia.

  De behandeling resulteert in een facing gemaakt van keramiek op basis van veldspaat en een handgefineerde kroon met dekkingslaag van 3M™ Lava™ Frame Zirconia.

 • Translucentie van de restauraties en de aangrenzende tanden in doorvallend blauw licht.

  Translucentie van de restauraties en de aangrenzende tanden in doorvallend blauw licht. (Afbeeldingen met dank aan Dr. Carlos Eduardo Sabrosa)

 • Klinische casus 2

  Klinische casus 2

  Het gebruik van monolithische restauraties in het anterieure gebied wordt vaak beperkt door de esthetische eis en het uiterlijk.
  Het verhoogde risico op afschilfering dat in veel landen wordt gerapporteerd heeft echter geleid tot de huidige tendens naar monolithische restauraties in het premolare en molare gebied. Geschikte opties voor minimaal invasieve monolithische restauraties zijn bijvoorbeeld doorschijnend 3Y-TZP Zirkonium of nog meer doorschijnend 5Y-TZP Zirkonium (5-mol% yttria gestabiliseerde tetragonale monolithische polykristal zirkoniumkroon). Naast het niet afschilferen en hun lage minimum wanddikte, bieden monolithische restauraties ook het voordeel van een efficiëntere productiemethode.

 • Kroonvoorbereiding in het posterieure gebied.

  Kroonvoorbereiding in het posterieure gebied.

 • Monolithische kroon gemaakt van 3M™ Lava™ Esthetic fluorescerende zirkoniumoxide voor monolithische kronen op zijn plaats.

  Monolithische kroon gemaakt van 3M™ Lava™ Esthetic fluorescerende zirkoniumoxide voor monolithische kronen op zijn plaats.

 • Zijaanzicht van de monolithische kroon op de eerste molaar (links).  Foto genomen onder uv-licht: Het zirkoniummateriaal toont een tand als fluorescentie (rechts).*

  Zijaanzicht van de monolithische kroon op de eerste molaar (links).  Foto genomen onder uv-licht: Het zirkoniummateriaal toont een tand als fluorescentie (rechts).* (Afbeeldingen met dank aan PD Dr. Jan-Frederik Güth en MDT Hans-Jürgen Stecher) * Fluorescentie bepaald met lichtbronnen die natuurlijk uv-licht simuleren.


 • Belangrijkste punten voor materiaalkeuze

  Belangrijkste punten voor materiaalkeuze*

  • De materiaalkeuze moet gebaseerd zijn op het idee van minimale invasiviteit, wat het onderliggende principe van elke tandheelkundige behandeling moet zijn.
  • Het verkorten van de behandeltijd door het gebruik van hoogwaardige materialen resulteert in een effectievere methode, wat dus veel kostenefficiënter is dan besparen op de materiaalkosten.
  • Silicaatkeramiek of met de hand gefineerde zirkoniumrestauraties voldoen aan de hogere esthetische eisen van restauraties in het anterieure gebied.
  • Monolithische restauraties en hoogwaardig keramiek bieden het voordeel van een efficiëntere productiemethode.
  • Standaardisatie van procedures leidt tot een minimaal foutrisico

  * Aanbevelingen gebaseerd op de consensus van de vijf deskundige clinici


Chairside tandheelkundige materialen

Ontdek hoe we u kunnen helpen uw patiënten te imponeren met chairside restauraties die zowel levensecht als duurzaam. Bovendien zijn onze digitale tandheelkundige materialen ontworpen voor efficiëntie – om uw dag op schema te houden.

Digitale tandheelkundige materialen voor het laboratorium

Ontdek hoe we u kunnen helpen hoogwaardige restauraties te maken en tegelijkertijd de productiviteit te verbeteren. Onze digitale tandheelkundige materialen zijn ontworpen om te werken met open architectuur opbaksystemen – en om u te helpen meer batches per dag te produceren.


 • Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt. Wij helpen u graag.

 • We geven u regelmatig een update over verschillende aspecten van onze tandheelkundige portfolio, van afdrukken maken tot preventie.

 • In Europa verkopen en leveren we onze producten via gecertificeerde distributeurs. Wanneer u via deze distributeurs koopt, bent u beschermd door onze beveiligde toeleveringsketen. U heeft de mogelijkheid om uw praktijk en uw patiënten te beschermen – koop alleen bij de genoemde distributeurs.

 • Verbeter uw totale indirecte procedure in slechts 7 stappen

  Indirecte restauratieve procedures zijn zeer complex. Ze bestaan uit veel verschillende klinische en laboratoriumstappen, en elke afzonderlijke stap kent een aantal klinische uitdagingen. Daarom heeft 3M samen met vijf deskundige clinici een consensus ontwikkelt voor best-practice aanbevelingen in de prosthodontie. Deze zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke onderzoeksresultaten en persoonlijke langetermijnervaringen in klinische omgevingen.

  Meer informatie over Vereenvoudigd succes – indirecte workflowprocedures