E. Coli animatie

E. coli

Voedselveiligheidstest - E. coli

  • Escherichia coli is een gramnegatieve coliforme bacterie, een van de meest gangbare bacteriën in het stofwisselingsstelsel van mensen.¹ De bacterie is vernoemd naar Theodor Escherich, de wetenschapper die de bacterie in 1886 als eerste ontdekte. De meeste E. coli-varianten zijn niet pathogeen in mensen. Onschadelijke E. coli-stammen spelen in feite een essentiële rol in een normale darmflora. Er zijn echter bepaalde soorten E. coli-bacterie die erom bekend staan dat ze ernstige voedselvergiftiging veroorzaken na het eten van besmet voedsel.¹

    Een hiervan, de Shigatoxineproducerende E. coli (STEC), produceert een krachtige toxine met de naam Shigatoxine (Stx)*. Er zijn subtypen van Shigatoxine. STEC-stammen kunnen Shigatoxine type 1 (Stx1, gekenmerkt door het stx1-gen), Shigatoxine type 2 (Stx2, gekenmerkt door het stx2-gen) of beide produceren. STEC-stammen worden verder geclassificeerd op basis van andere virulentiefactoren die erdoor worden geproduceerd. STEC die ook het eae-gen (intimin-gen dat is betrokken bij het aanhechtende en verhullende fenotype) bevat, wordt aangeduid als enterohemorragische E. coli (EHEC). EHEC is dus een subset van STEC. 

    Het meest voorkomende STEC-serotype, O157:H7, is de veroorzaker van meer dan 75% van de E. coli-besmettingen wereldwijd, aangezien het vaker voorkomt dan andere STEC-serotypen en een veel lagere infectiedosis heeft van slechts 10-100 cellen.³ Naast E. coli O157 zijn andere STEC-serogroepen als oorzaak aangewezen bij ziekte-uitbraken.³ Deze worden doorgaans aangeduid als non-O157 STEC en omvatten serogroepen O26, O45, O103, O111, O121, O145 (door de USDA betiteld als de grote 6 non-O157 STEC's), O91, O104 en O113.

    Wanneer STEC-organismen worden opgenomen, kunnen ze symptomen veroorzaken als ernstige krampen, diarree en hemorragische colitis.¹ Bij naar schatting 5-10% van de patiënten die zijn gediagnosticeerd met STEC-infectie doet zich tevens een ernstige complicatie voor, het zogeheten hemolytisch-uremisch syndroom, dat aanleiding kan geven tot acuut nierfalen, permanente nierschade en zelfs dood. Deze complicatie die zich het vaakst voor bij stx2.¹,³



Uitbraakdreigingen, detectiemethoden

  • STEC-bacteriën nestelen zich in de darmen van dieren en de meest voorkomende bron van infectie voor mensen is vanuit vee. Infectie bij mensen treedt op door opname van ontlastingdeeltjes van een dier met STEC. Dit kan plaatsvinden door middel van onvoldoende behandeld of gekookt voedsel of rechtstreeks contact met besmette mensen of dieren. Gewassen kunnen ook eenvoudig worden besmet als deze groeien in de buurt van vee of als het water dat wordt gebruikt voor het besproeien van de gewassen is besmet met ontlasting.¹

    STEC is verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van door voedsel overgebrachte uitbraken en terugroepacties in verband met E. coli wereldwijd. Allerlei soorten etenswaren kunnen worden aangetast: van gehakt vlees tot groenten, niet-gepasteuriseerde vruchtensappen, melk en diepvries koekjesdeeg. In de VS veroorzaken STEC-stammen naar schatting meer dan 250.000 ziektegevallen per jaar. Ongeveer een derde daarvan wordt veroorzaakt door O157:H7.

    Door de hoge besmettingsgraad en het hoge mortaliteitspercentage is STEC een van de meest gevreesde door voedsel overgedragen pathogenen, zowel voor producenten als consumenten. Terugroepacties in verband met E. coli kunnen enorme schade veroorzaken aan de merkreputatie van bedrijven. Voedproducenten uit veel verschillende categorieën schenken steeds meer aandacht aan inspanningen voor de detectie van pathogene E. coli, aangezien zich de afgelopen jaren meerdere grote uitbraken hebben voorgedaan. De dodelijkste E. coli-uitbraak, voor zover bekend, veroorzaakt door in Duitsland gekweekte taugé die besmet met de O104:H4-stam op de markt kwam, veroorzaakte naar schatting 3842 ziektegevallen en 53 sterfgevallen.⁴

    Omdat de meeste E. coli-bacteriën niet pathogeen zijn voor mensen, is het testen op en detecteren van STEC op een tijdige en efficiënte manier een enorme uitdaging voor de voedingsindustrie. De 3M™ Moleculaire detectietest 2 - E. coli O157 (inclusief H7) werd in 2016 geïntroduceerd als een snelle methode voor het detecteren van de stam die het meest wordt geassocieerd met E. coli O157-uitbraken, met eenvoud, gevoeligheid en efficiëntie. Veel producenten willen ook graag testen op andere STEC's dan O157, waaronder eae-negatieve subsets zoals de bij de hierboven genoemde O104:H4-uitbraak in Europa.

    In de zomer van 2019 kondigde 3M twee aanvullende E. coli-tests aan: de 3M™ Moleculaire detectietest 2 - STEC Gene Screen (stx en eae) en de 3M™ Moleculaire detectietest 2 - STEC Gene Screen (stx). Deze nieuwe tests testen niet op een pathogeen of serotype, maar werken door snelle detectie van de genen voor stx1 en stx2 en/of eae, het intimin-gen dat de bacteriën in staat stelt zich te hechten aan cellen in het darmkanaal. De introductie van dit product biedt verwerkers de mogelijkheid een sneltest te kiezen die ideaal is voor hun producten en processen.

    *Shigatoxine is ook bekend als verotoxine of verocytotoxine, en STEC-stammen worden ook wel “verocytotoxineproducerende E. coli” (VTEC) genoemd


Bronnen:

Volg ons
Wijzig land
Nederland - Nederlands