1. Actief blijven: tuinieren
 • Actief blijven: tuinieren

  Vrouw aan het tuinieren Vrouw aan het tuinieren Vrouw aan het tuinieren

  Tuinieren voor uw eigen bestwil

  Eenvoudige tips om uw lichaam te beschermen terwijl u uw groene vingers oefent.

  U hoeft niet in een sportschool te trainen. Uw tuin bijhouden is ook goed voor u. Uw eigen bloemen, groente, bomen en struiken planten helpt u te ontspannen, laat uw spieren rustig bewegen en ondersteunt zelfs uw immuunsysteem volgens sommige deskundigen. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat tuinieren na gewichtheffen komt als het gaat om het versterken van uw botten. Het is ook geweldig voor artritis als u een paar regels volgt:


  • Denk aan uw houding

   Doe altijd een warming-up en rek uw spieren voordat u in uw tuin gaat werken. Gebruik gereedschap met lange gebruiksvriendelijke handgrepen en buk zo weinig mogelijk. Als u moet hurken, ga dan door uw knieën en houd uw rug recht. Ga bij werk dat langer duurt, op een lage stoel zitten of op uw knieën.


  • Maak uw last licht

   Sjouw geen zware spullen mee en zorg ervoor dat u alles binnen handbereik hebt. Zorg voor een waterbron en een gereedschapsschuurtje in de nabijheid. Draag een kledingstuk met genoeg zakken voor uw belangrijkste tuingereedschap. Gebruik een steekwagen of rolplateau voor zware spullen, zoals aarde, mest, enzovoort.


  • Houd uw eigen tempo aan

   Verander vaak van positie en ga tussendoor lopen. Als u zich moe of afgemat voelt, stop dan. Een paar keer per week even tuinieren is beter dan uzelf eenmaal per week uitputten.


  • Doe het kalm aan

   Plant vaste en gemakkelijk te onderhouden planten die niet regelmatig gesnoeid hoeven te worden. Zelfs als u geen tuin hebt of niet kunt hurken om bloembedden te zaaien, kunt u potten van kunststof of klei gebruiken. Vergeet niet dat het bij tuinieren draait om het plezier van uw eigen planten te zien groeien.

Volg het FUTURO™-merk:
FUTURO is een handelsmerk van 3M.
Wijzig land
Nederland - Nederlands