3M™ Liqui-Cel™ ontgassing

Geavanceerde regeling van opgeloste gassen

 • 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren bieden een efficiënte methode voor de beheersing van opgeloste gassen en de ontgassing van vloeistoffen in een compact ontwerp. De contactoren kunnen gassen toevoegen aan of opgeloste gassen en bellen verwijderen uit compatibele vloeistofstromen. Ze maken gebruik van holle-vezelmembranen die bedrijven overal ter wereld kunnen helpen de efficiëntie van hun bedrijfsvoering en hun prestaties te verbeteren en de productkwaliteit te waarborgen.

Zie hoe membraancontactoren werken


Beheersing van opgeloste gassen met 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren - productcategorieën

 • Voor het efficiënt verwijderen of toevoegen van gas maken 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren uit de EXF-serie gebruik van een microporeus holle-vezelmembraan, in een constructie die is ontworpen om de stromingsdynamica te verbeteren en het grote membraanoppervlak volledig te benutten. Met het juiste systeemontwerp kunnen zeer lage concentraties opgeloste gassen worden bereikt.

 • De 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren uit de SP-serie worden vaak gebruikt om gassen en luchtbellen te verwijderen uit vloeistoffen met een lage oppervlaktespanning. Ze gebruiken een niet-poreus, gasdoorlatend holle-vezelmembraan. Deze op membranen gebaseerde technologie maakt het mogelijk om gassen en luchtbellen te verwijderen uit compatibele oplossingen met oppervlakte-actieve stoffen of organische oplosmiddelen.

 • 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren uit de MM-serie zijn onze kleinste gasverwijderingssystemen (luchtbellenverwijdering). Deze membraancontactoren hebben een groot membraanoppervlak. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt in laboratoria en voor analyses. Door de ontgassing van vloeistoffen met deze ontgassers/luchtbelverwijderaars kan de meetbetrouwbaarheid worden verbeterd, het aantal herhalingen van werkzaamheden worden verminderd en de productkwaliteit worden verhoogd.


Vele sectoren maken gebruik van 3M™ Liqui-Cel™ gasverwijderingstechnologie

3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren worden overal ter wereld gebruikt voor het ontgassen van vloeistoffen. Ze worden veel gebruikt voor het verwijderen van zuurstof uit water en het verwijderen van kooldioxide uit water. In de afgelopen 20 jaar hebben ze de positie overgenomen van de vacuümtoren, ontluchters met geforceerde trek en zuurstofspoelmiddelen.

 • Ontgassing van vloeistoffen met 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren komt veel voor bij de productie van ultrazuiver water om de zeer lage O₂- en CO₂-concentraties te bereiken die vereist zijn voor de hedendaagse productie van halfgeleiders en platte schermen. Lage O₂-concentraties beschermen de productopbrengst en lage CO₂-concentraties helpen de efficiëntie van de elektrode-ionisatie‑ en ionenuitwisselingsprocessen te maximaliseren.

  3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren maken ook de nauwkeurige regeling van opgeloste gassen in ultrazuiver water en andere compatibele wet-bench vloeistofprocessen mogelijk.

 • Bij veel toepassingen in de drankenindustrie moeten O₂, CO₂, stikstof of alcohol worden toegevoegd of juist verwijderd.

  3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren vormen de ideale technische oplossing voor de meest uiteenlopende vereisten aan gasverwijdering en -toevoeging die de drankenindustrie op dit gebied stelt.

 • Krachtcentrales die stoom genereren moeten bij het leveren van energie de balans houden tussen kosten, efficiëntie en betrouwbaarheid enerzijds en milieu-overwegingen anderzijds. De ontgassing van watersystemen speelt een cruciale rol in het proces dat de energie opwekt die wordt gebruikt om woningen en bedrijven te verwarmen en te koelen en beschermt tegelijkertijd essentiële kostbare apparatuur. 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren verwijderen opgeloste O₂, CO₂ en vluchtige gassen tot de meest optimale concentraties in de sector bij lage temperatuur en zonder dat stoom vereist is. Met hun chemicaliënvrije membraantechnologie kunnen 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren helpen de prestaties van waterbehandelingssystemen te verbeteren en het risico van uitvaltijd te beperken. Ze bieden een kosteneffectieve, gebruiksvriendelijke en efficiënte gasverwijderingsoplossing voor elektriciteitscentrales en andere installaties met ketelwatersystemen voor stoomproductie.

 • 3M levert zijn bewezen betrouwbaarheid en prestaties aan raffinaderijen, offshore platforms, FPSO's (Floating Production Storage and Offloading) en op andere werkterreinen in de olie- en gasindustrie. Klanten in de olie- en gasindustrie ontdekken en integreren gasoverdrachttechnologie met membranen in een snel tempo om te profiteren van dezelfde voordelen die andere sectoren al jarenlang benutten. Gebruikelijke gasverwijderingstoepassingen omvatten deoxygenering van ketelvoedingswater, verwijdering van CO₂ bij ionuitwisseling en waterinjectie in offshoreomgevingen.

 • Verwijdering van gas en luchtbellen uit vloeistoffen zoals inkt en andere compatibele vloeistoffen kan voor hogere opbrengsten zorgen, defecten voorkomen en operationele prestaties verbeteren. Inkjetprinters ontgassen inkt vaak om imperfecties van de printkwaliteit en verkeerde inktafgifte van het mondstuk of totale systeemuitval te voorkomen.

  3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren uit de SP-serie worden veel gebruikt voor gasverwijdering en regeling van opgeloste gassen in inkt, coatings en andere vloeistoffen met lage oppervlaktespanningen, waarbij gassen in productielijnen het proces negatief beïnvloeden.

 • In de farmaceutische industrie is een continue toevoer van gezuiverd water met een geleidingsvermogen van < 1,3 µS/cm essentieel. Om dit zuiverheidsniveau te bereiken, wordt veelal omgekeerde osmose (RO) door EDI-technologie toegepast. De aanwezigheid van vrije CO₂ kan echter het rendement van het EDI-proces verminderen.

  In het verleden werd de CO₂-belasting verlaagd door toevoeging van NaOH of toepassing van forced draft technologie. Tegenwoordig zijn 3M™ Liqui-Cel™ Membraancontactoren beschikbaar als een compact en chemievrij alternatief voor ontgassing van vloeistoffen, dat in een gesloten systeem werkt en daardoor de mogelijke binnendringing van vervuilende stoffen in de gezuiverde waterstroom vermindert.

 • Gasverwijdering kan de nauwkeurigheid aanzienlijk verbeteren - opgeloste gassen kunnen meetwaarden beïnvloeden en de samenstelling van oplossingen voor analyses veranderen. Met 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren kan laboratoriumwater effectief worden ontgast, wat de betrouwbaarheid van metingen en de totale efficiëntie van het laboratorium verbetert. Optische sensoren in kwaliteitscontrolesystemen kunnen bovendien luchtbellen voor defecten aanzien, hetgeen in productverspilling resulteert.

  Dankzij het kleine formaat kunnen 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren uit de MM-serie eenvoudig worden geïntegreerd in analyseapparatuur of gedeïoniseerde watertoevoersystemen in laboratoria. De EXF- en SP-serie kunnen worden gebruikt voor grotere debieten of compatibele oplossingen met lage oppervlaktespanningen die oppervlakte-actieve stoffen, organische stoffen of andere oplosmiddelen bevatten.


Andere belangrijke technische hulpmiddelen voor 3M™ Liqui-Cel™ membraancontactoren


Hulp nodig bij de selectie van producten, systeemafmetingen of vragen over membraancontactortechnologie?

3M NL: 3M Nederland B.V.
Molengraaffsingel 29
2629 JD Delft
Tel: (+31) 15 78 22 333
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
Van 8.30-17.00 uur

3M NL: 3M Nederland B.V.
Molengraaffsingel 29
2629 JD Delft
Tel: (+31) 15 78 22 333
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
Van 8.30-17.00 uur

3M Deutschland GmbH
Öhder Straße 28
42289 Wuppertal, Duitsland
Telefoon: +49 202 6099 -0
Fax: +49 202 6099 - 750

3M Deutschland GmbH
Öhder Straße 28
42289 Wuppertal, Duitsland
Telefoon: +49 202 6099 -0
Fax: +49 202 6099 - 750