Maaspatroon met een ontwerp van paarse driehoeken.

Vervangen van nPB: betere prestaties van het reinigingsmiddel in de helft van de tijd.

Mustang Vacuum Systems tilt nauwkeurig reinigen naar een hoger niveau met duurzame 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen.

  • Voorgevel gebouw Mustang Vacuum Systems

    Mustang Vacuum Systems is een in Amerika gevestigde fabrikant van apparatuur voor vacuümdepositie op industriële schaal. Hun turnkey systemen voor fysieke dampdepositie (PVD) worden gebruikt voor het coaten van allerlei oppervlakken, van gereedschap en vuurwapens tot kranen en horlogebandjes. Voordat deze materialen worden aangebracht, moeten ze 100 procent schoon zijn. Zelfs 99% is niet goed genoeg omdat de kleinste mate van verontreiniging kan leiden tot ernstige complicaties. Toen Mustang klaar was om uit te breiden naar reinigings- en coatingdiensten, vroegen ze Senior Coating Specialist Rex Griffin oplosmiddelen te onderzoek die zouden kunnen voldoen aan die veeleisend normen.

    Het bedrijf was op zoek naar een duurzaam reinigingsmiddel dat niet zou worden beperkt door toekomstige wettelijke richtlijnen. Jarenlang had de heer Griffin n-propylbromide (nPB) gebruikt in zijn dampontvetters.

    "Ik gebruikte nPB graag vanwege zijn consistente reinigingsprestaties op veel verschillende soorten metalen", zei Griffin. "Nadat we zonder succes diverse vervangende oplosmiddelen hadden geprobeerd, stelde Crest Ultrasonics (fabrikant van dampontvetters) voor dat we 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen eens moesten proberen."

Monsters en reinigingstest tonen betere prestaties

Crest Ultrasonics stuurde Mustang Vacuum Systems monsters van Novec 72DA en 73DE Technische vloeistoffen voor het uitvoeren van hun eigen reinigingstest. Griffin evalueerde hun reinigingsprestaties, waarbij werd vergeleken hoe goed elke oplosmiddel polijstpasta's en ander vuil verwijderde van allerlei ondergronden. Hij ontdekte dat Novec vloeistoffen nPB en de andere oplosmiddelen die hij testte gemakkelijk overtroffen.

3M levert oplosmiddelen in verschillende samenstellingen die werken in allerlei toepassingen. Het Novec-team werkte rechtstreeks samen met Mustang Vacuum Systems om de juiste Novec vloeistof te vinden en hun proces en apparatuur te optimaliseren voor Novec. Uiteindelijk besloot Griffin Novec 73DE vloeistof te gebruiken. De evaluatie en tests werden voltooid in minder dan twee maanden.

"Omdat we onderdelen reinigen en coaten die van cruciaal belang zijn voor onze klanten, hebben we echt hoge normen voor het oplosmiddel dat we gebruiken", zegt hij. "Novec 73DE vloeistof voldoet niet alleen aan deze normen, maar presteert ook beter dan nPB als het erom gaat onderdelen 100% schoon te krijgen. Ons nieuwe Novec 73DE-proces reinigt ook tweemaal sneller en is veel eenvoudiger te onderhouden dan ons oude nPB-proces."
Rex Griffin
Senior Coating Specialist bij Mustang Vacuum Systems

Samenwerken op moleculair niveau

Een van de belangrijkste klanten van Mustang kwam naar Griffin met een heel sterke reinigingsuitdaging. Hij nam contact op met het Novec team om hem te helpen het op te lossen. Het team gebruikte elektronenspectroscopie voor chemische analyse (ESCA) om een specifieke microscopische compound te isoleren in een residu dat was achtergebleven in een polijstproces. Deze elementaire oppervlakte-analyse bood duidelijkheid voor Mustang Vacuum Systems, de eerste stap naar oplossing van het probleem.

"3M is een van de beste leveranciers waarmee we ooit met hebben samengewerkt", zei Griffin. "Hun hulp heeft er een grote bij rol gespeeld dat we onze oplossing, het proces en het hele bedrijf naar de positie konden brengen waar we moesten zijn om te groeien en onze klanten op een nog hoger niveau van dienst te zijn. Ik ben heel, heel tevreden met deze samenwerking."