• share

  Kigali-amendement schept meer duidelijkheid over de HFK-uitfasering onder het Montrealprotocol

  share

  • Regelgeving en politiek zijn voortdurend in beweging. Het is dan ook niet eenvoudig om bij te houden hoe het nu precies zit met de uitfasering van HFK´s (fluorkoolwaterstoffen) onder het Montrealprotocol. Eind vorig jaar is tijdens de 28th bijeenkomst van de partijen van het Protocol van Montreal in Kigali, Rwanda, door bijna 200 landen goedkeuring verleend aan het tijdschema voor de uitfasering van HFK´s met een hoog aardopwarmingsvermogen (GWP). In deze overeenkomst, die bekendstaat als het Kigali-amendement, is duidelijk vastgelegd hoe de internationale uitfasering van de productie en het gebruik van HFK´s zal worden uitgevoerd.

   UNEP-factsheet voor het Kigali-amendement (PDF, 1,02 MB) geeft een uitgebreid overzicht van de HFK-uitfasering. Het is een belangrijk document voor bestekschrijvers voor brandbeveiliging en eindgebruikers die willen overstappen van oude HFK´s met een hoog GWP, zoals FM-200™ en ECARO-25®.

   Het UNEP-factsheet van het Kigali-amendement downloaden (PDF, 1,02 MB)

   De recente besluiten van de partijen van het Protocol van Montreal hebben duidelijk gemaakt dat HFK´s met een hoog GWP moeten verdwijnen. Sectoren over de hele wereld hebben inmiddels al voor duurzamere alternatieven gekozen. Voor brandbestrijding zijn er tegenwoordig goede, hoogwaardige alternatieven met een laag GWP beschikbaar, zoals 3M™ Novec™ 1230 Fire Protection vloeistof, dat een GWP heeft van minder dan 1. Dit betekent dat als u van een HFK overstapt op Novec 1230 Vloeistof, de broeikasgassen bij de brandbestrijding met meer dan 99 procent kunnen worden teruggedrongen.

   Niet alle clean agents zijn hetzelfde. Bekijk de vergelijking tussen 3M Novec 1230 Vloeistof en FM-200™ (PDF, 173,97 kB) en ECARO-25® (PDF, 177,12 kB).

   ©3M 2017. Alle rechten voorbehouden.
   3M en Novec zijn handelsmerken van 3M Company.
   FM-200 is een handelsmerk van The Chemours Company.
   ECARO is een geregistreerd handelsmerk van Fike Corporation.
   Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respectieve eigenaars.

Aanmelden voor 3M Novec actuele onderwerpen

Ontvang sectorspecifieke inzichten die zijn geschreven door en voor experts op het gebied van brandbestrijding, solventreiniging en formuleringen, rechtstreeks in uw inbox.