• share

  Progressief brandvertragingssysteem beveiligt de verwerking van kritische data aan de Hochschule Niederrhein Universiteit

  juli 12, 2018
  share

  Progressief brandvertragingssysteem beveiligt de verwerking van kritische data aan de Hochschule Niederrhein Universiteit

  • De Hochschule Niederrhein (HN) is een van de grootste universiteiten voor toegepaste wetenschappen van Duitsland. Meer dan 14600 studenten studeren aan meer dan tien verschillende faculteiten op campussen in Krefeld en Mönchengladbach1.

   In het kader van de verdere digitalisering van de universiteit werd halverwege de jaren 2000 een nieuwe serverruimte op de campus in Mönchengladbach gebouwd. Stephan Böcker, hoofd van de afdeling bedrijfsveiligheid en brandbeveiliging: “De volledige communicatie van de universiteit, inclusief administratie, cursusinformatie, leerplatformen en -modules wordt beheerd door deze servers. Continue gegevensverwerking is essentieel om downtime bij de universiteit te voorkomen."

   Indertijd staken de verschillende stakeholders heel wat tijd in het onderzoek naar en de discussie over de juiste brandbeveiligingsoplossing om studenten en andere belangrijke assets te beschermen. Op dat moment waren CO2-brandbeveiligingssystemen de norm, maar Stephan Böcker was zich bewust van de risico's hiervan en de veeleisende veiligheidsmaatregelen die nodig waren. CO2 is een kleur- en reukloos gas, dodelijk bij een concentratie van ongeveer 5 Vol.-%.

   Böcker: “De belangrijkste criteria bij de keuze van de juiste brandbeveiligingsoplossing waren persoonlijke veiligheid, eenvoudige integratie in het bestaande gebouw en de inspanning nodig om vergunningen voor een CO2-systeem te krijgen. Een aandachtspunt was dat inerte gassen, zoals CO2, in aangrenzende ruimtes terecht kunnen komen en mensen kunnen schaden. Het was van essentieel belang dat de nieuwe serverruimte in de bestaande bouwstructuur werd geïntegreerd, zonder de mogelijkheid van renovaties of bouwwerkzaamheden om lekkage van inert gas in aangrenzende ruimtes te voorkomen. Ruimte was ook een belangrijk aandachtspunt.

   Tijdens de risicobeoordeling ontdekte Böcker 3M™ Novec™ 1230 Fire Protection Fluid, zoals hij uitlegt: “Als we een rangschikking opstelden van de beschermingsmaatregelen kwam een brandblussysteem met Novec 1230-vloeistof als beste variant uit de bus”. Voor de bescherming van de serverruimte op de campus in Mönchengladbach werd gekozen voor een Minimax MX 1230 (42 bar) brandbeveiligingssysteem. Deze eerste installatie vond plaats in 2005, met slechts 2 gasflessen (plus een kleine cilinder om het lege vloeroppervlak te beschermen) die nodig waren om een ruimte van ongeveer 45 m² te beschermen. Het volautomatische systeem is nu 12 jaar operationeel zonder problemen en met minimale servicevereisten.

   Op de campus in Krefeld is een tweede serverruimte van ca. 120 m² in gebruik voor de opslag van archiefgegevens. In 2013 werd deze serverruimte opgewaardeerd en op basis van het succes op de campus in Mönchengladbach werd ook hier het brandbeveiligingsconcept met Novec 1230-vloeistof geïntroduceerd.

   Deze keer werd gekozen voor een Kidde KD 1230 42 bar-systeem en wordt de grotere ruimte beschermd door 4 gascilinders met Novec 1230, samen met een kleine cilinder ter bescherming van het lege vloeroppervlak. Net als in Mönchengladbach worden de cilinders direct in de serverruimte opgeslagen, zodat het brandbeveiligingssysteem met minimale opslagvereisten in het bestaande gebouw kan worden geïntegreerd.

   Beide serverruimtes maken gebruik van zeer vroege branddetectiesystemen in combinatie met brandblussystemen om de brand in het beginstadium te detecteren en te onderdrukken, waardoor de schade aan serverinstallaties en de downtime in noodgevallen tot een minimum worden beperkt.

   Gelukkig zijn de systemen nooit getest in een echte brandsituatie. Maar de betrouwbare engineering van de brandbeveiligingssystemen van Minimax en Kidde, in combinatie met het snelle, schone blusvermogen van de Novec 1230-vloeistof van 3M, zorgen voor gemoedsrust voor Hochschule Niederrhein. De systemen voldoen met succes aan de veiligheidseisen van de universiteit en garanderen minimale stilstandtijd in noodgevallen.

    


    


Aanmelden voor 3M Novec actuele onderwerpen

Ontvang sectorspecifieke inzichten die zijn geschreven door en voor experts op het gebied van brandbestrijding, solventreiniging en formuleringen, rechtstreeks in uw inbox.