1. 3M Nederland
  2. Veiligheid
  3. Stof - Veiligheids- en gezondheidsrisico’s
Veiligheid
Stof is niet onschuldig

Stof is niet onschuldig

  • In de lucht om ons heen zit altijd stof, zichtbaar en onzichtbaar. Er zijn twee soorten stof: hinderlijk stof en schadelijk stof. Inademing van schadelijke stof kan de gezondheid schaden, omdat er schadelijke of giftige bestanddelen in zitten. Een groot risico is dat je er vaak op korte termijn weinig van merkt. Klachten kunnen uiteenlopen van irritatie aan de longwegen tot zware ademhalingsproblemen. Langdurige blootstelling kan zelfs het risico op kanker verhogen. Om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te waarborgen is het werken met deze stoffen aan strenge voorschriften en regelgeving gebonden. Zorg er daarom voor dat u goed inzicht hebt in de gevaren en risico’s bij u op de werkvloer.


Wat ademt u in?

Kleine deeltjes zoals fijnstof zijn vaak niet te zien met het blote oog. Ongemerkt tasten ze longen en bloedcirculatie aan. Het effect van stof op de gezondheid is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kent bijvoorbeeld elk type stof zijn eigen risico’s en gevaren. Sommige hiervan zijn zelfs dodelijk. Om inzicht te krijgen in de verschillende schadelijke stoffen die bij u op de werkvloer zijn en de bijkomende risico’s, hebben we voor u een stoffen toolbox samengesteld. Deze toolbox bevat verschillende interessante video’s en documentatie over stof.

   

Download toolbox

 

Trends en Cijfers

Stofdeeltjes zichtbaar met het blote oog

trends and figures

Bron: C E Lapple ‘characteristics of particle dispersoids chart’.


Verschillende groottes stofdeeltjes versus de tijd aanwezig in de lucht

Video

Bekijk hoe Marcel Boonen omgaat met stof


Herman Codée geeft stof tot nadenken


Interessante downloads

Speciaal voor werknemers die met stof werken, heeft 3M verschillende brochures/hulpmiddelen gemaakt. Registreer uzelf om de stoffen toolbox te kunnen downloaden.

  • Tenzij is aangegeven dat een veld optioneel is, moeten alle velden worden ingevuld.

  •  
  • Ontvangt u al informatie van ons? Wij hebben altijd veel nieuwe informatie te melden, dus laat u alstublieft blijken dat u onze communicatie waardeert door het onderstaande vakje aan te vinken.
  • Verzenden

Hoe kan 3M u helpen om de juiste PBM's te kiezen?