1. Valbeveiliging voor gereedschap, bij werken op hoogte
Veiligheid
 • Share

  Valbeveiliging voor gereedschap, bij werken op hoogte

  februari 21, 2017
  Share

  Wanneer we praten over veilig werken op hoogte, hebben we het meestal over het beschermen van de werknemer die op hoogte werkt. Het harnas, de lijn die de persoon die werkt op hoogte verbind met een ankerpunt en een mogelijkheid tot redding bij een ongeval. Hierbij zijn we vooral bezig met de primaire gevolgen van een val. Maar wat kunnen de secundaire gevolgen zijn bij werken op hoogte?

  Het gebruik van gereedschap bij werken op hoogte
  Werken op hoogte gaat in de meeste gevallen gepaard met het gebruik van gereedschap. Het vallen van dit gereedschap zal weinig tot geen gevolgen hebben voor de persoon die werkt op hoogte maar kan enorme gevolgen hebben voor de personen die eronder werken, of zelfs voor omstanders die zich van geen gevaar bewust zijn.

  Van schroeven en bouten tot aan zwaar gereedschap, met de toevoeging van zwaartekracht zijn het stuk voor stuk zeer gevaarlijke voorwerpen. Hoe gevaarlijk? Bekijk het onderstaande filmpje en zie wat de impact is van een 3,6kg zware moersleutel, die van 60 meter hoogte valt.

  De 3,6kg zware moersleutel zal, wanneer deze van 60 meter hoogte valt, een impact hebben van 200 kilo per vierkante centimeter. Een goede veiligheidshelm dragen is al een goede stap, maar het voorkomen van het probleem, het vallen van gereedschap, is de basis.

  Voorkom het vallen van gereedschap
  Om het vallen van gereedschap te voorkomen zijn er verschillende oplossingen. Denk hierbij aan het minimaliseren van het gebruik van gereedschap op hoogte, het bouwen van veilige steigers en het aanbrengen van valnetten.

  Deze oplossingen moeten altijd overwogen worden, maar brengen niet altijd het gewenste resultaat. Met DBI-SALA® Python Safety™ leveren wij een volledig assortiment oplossingen om dit probleem bij de basis aan te pakken. Het verankeren van gereedschap, zodat vallen onmogelijk gemaakt wordt.

  Bevestigingspunten van Python Safety™ maken het mogelijk om vrijwel elk instrument in slechts enkele seconden vast te maken, zonder de uitrusting te beschadigen of structureel te wijzigen. Nadat een bevestigingspunt op een product is geïnstalleerd, kan een Python Safety gereedschapslijn worden gebruikt om het gereedschap te bevestigen.

  Compleet assortiment en persoonlijk advies
  Het assortiment omvat een veelvoud van producten om de veiligheid van werknemers en omstanders bij werken op hoogte te vergroten. Voor meer informatie over deze producten kunt u de Capital Safety website bezoeken

  Wilt u toch liever direct advies? Neem dan contact met ons op.