• Een checklist voor perfecte verfvoorbereiding

  een checklist voor de perfecte verfvoorbereiding

  Een klein beetje voorbereiding kan een wereld van verschil maken tussen het goed doen van een klus en het overnieuw moeten doen.

  Door Jason T. Lunn en Rebecca L. Schumann. Oorspronkelijk gepubliceerd in de elektronische nieuwsbrief van Paint Magazine van mei 2016.

  • Net zoals het inpakken voor een vakantie of het omploegen van een tuin vervelend kan zijn, is het niet prettig om een verfbeurt voor te bereiden. Maar in een bedrijf waar tijd gelijk staat aan geld, weet elke professionele schilder dat correct voorbereiden gedaan moet worden. Dit kan het verschil maken tussen een goed uitgevoerde klus en een klus die overnieuw moet.

   Producten of technieken die helpen om de hoeveelheid werk kleiner te maken en de efficiëntie te verhogen, zijn handig voor schilders die efficiënt en snel door willen naar het belangrijkste onderdeel van hun taak. Dit helpt tevens bij het verminderen van de totale kosten van het project. Hier zijn een aantal tips voor voorbereiding van verf waarmee het proces meer doorgrondend en efficiënt gemaakt kan worden. Het kan met name nuttig zijn om hier van te weten voor een professionele schilder, als zijn nieuwste en minst geschoolde personeel de taak krijgt om het werk voor te bereiden.

  • Schilderchecklist:

   • Niet haasten. Voordat je aan de slag gaat (zelfs voordat je een offerte maakt), controleer je alle oppervlakken op defecten waar extra voorbereiding voor nodig is. Indien je deze niet op tijd ziet zul je ze ongetwijfeld later vinden, wat tot hogere kosten kan leiden.
   • Controleer op risico’s op de werkvloer. Indien de ruimte voor 1978 gebouwd is dien je een loodtest uit te voeren. Sinds begin 2010 zijn aannemers die zijn aangenomen voor renovatiewerk, reparatie en schilderen (RRP) verplicht om aan certificatie omtrent de omgang met lood te voldoen en dienen aan veilige gedragscodes te voldoen.
   • Maak je eigen veiligheidsuitrusting klaar. Als je zicht hebt op de grootte van het project is de juiste voorbereiding voor het werk een belangrijk proces.
   • Bescherm de vloer in de gang die je zult gebruiken om van en naar de werkvloer te gaan. Indien de gang bedekt is met tapijt, dien je de randen van het beschermingsmateriaal vast te tapen met maskeertape. Als de gang een houten vloer heeft, dien je geen maskeertape te gebruiken; in plaats daarvan stop je het berschermingsmateriaal een beetje in de kieren en breng je de maskeertape aan over de kieren of de onderste plank.
   • Bedek de vloer en meubels met doeken (vraag je klant om alles naar het midden van de kamer te verplaatsen) en borg de randen met een afplaktape die veilig is voor dat oppervlak.
   • Verwijder alle lichtknoppen en plaatjes van de stopcontacten.
   • Werk eventuele onvolkomenheden in het oppervlak weg en prepareer ze. Gebruik schuurmiddelen om het oppervlak glad te maken, maar wacht tot het patchmateriaal droog is.
   • Was de wanden en randen met lauw water en trinatriumfosfaat of een ander product dat wordt aanbevolen voor het reinigen van muren vóór het schilderen. Afnemen met een ietwat vochtige spons. Laat de oppervlakten eerst goed drogen.
   • Gebruik maskeerfolie om ramen, werkbladen, deuren en kasten te bedekken.
   • Breng overschilderbare kit aan op elke rand om barsten te bedekken. Controleer het etiket om te weten hoelang de kit moet drogen voordat de tape vastgeplakt of beschilderd kan worden.
   • Gebruik schilderstape op alle oppervlakken die schoongehouden moeten worden. Niet alle tapes zijn even duurzaam of plakken even sterk. Begrijp dat de oppervlakte en de tijdsduur die vereist is om de tape goed op die oppervlakte aan te brengen essentieel zijn voor het kiezen van de juiste tape voor de klus.