1. Nederland
 2. Particles
 3. All Articles
 4. Energiemanagement: drie must-do’s
Particles
particles - where science matters
 • Energiemanagement: drie must-do’s

  Energiemanagement: drie must-do’s

  • De gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. De roep om doeltreffende maatregelen is nog nooit zo sterk geweest. Ook vanuit het bedrijfsleven kan er heel wat gebeuren om energie te besparen.

   Het behoud van energie is belangrijk. Veel bedrijfsleiders staan er dan ook achter. Maar wanneer het tijd is om een formeel programma te implementeren, vrezen velen dat ze onvoldoende budget en middelen hebben.

   Toch heeft een goed energiebeheer tal van voordelen:
    

   • Rechtstreekse kostenbesparing op de energiefactuur
   • Betere werkomgeving door optimale verlichting en verluchting, wat voor een aangenamere werksfeer zorgt
   • Kleinere ecologische voetafdruk voor uw bedrijf

   Verbeterd energiebeheer heeft een direct resultaat op het verlagen van overheadkosten. Maar de impact gaat ook veel verder dan de balans. Deze activiteiten helpen immers de concurrentiepositie te verbeteren, de medewerkerstevredenheid te vergroten en merkwaarde en reputatie te versterken.

   Sinds de jaren '70 voert 3M een actief energiebeleid.
   3M helpt over de hele wereld om energie te besparen, de kosten per watt te verminderen en nieuwe manieren te ontdekken voor een duurzamere toekomst.

   Om energie succesvol te beheren, zijn drie pijlers belangrijk:

   1. Meten

   We kunnen niet controleren wat we niet meten. Door systemen in te zetten die helpen energie te meten, kunnen we vaststellen waar energie wordt gebruikt en hoeveel het kost. We stellen streefcijfers voor energiebeheer vast en rapporteren dan regelmatig en passen deze aan aan het werkelijke verbruik. Eenmaal de energiestromen in kaart zijn gebracht, kunnen we opportuniteiten identificeren en een concreet actieplan opstellen.

   • In Nederland heeft het kantoor van 3M een 3 sterren BREEAM-NL Ontwerpcertificaat verdiend. BREEAM is een internationale beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen en een van de meest uitgebreide en algemeen erkende certificeringen op het gebied van duurzaamheid.

    In het kader van BREEAM is extra aandacht besteed aan onder andere de beperking van de milieu-impact van het gebouw, het gebruik van duurzame bouwmaterialen en de toepassing van energiezuinige installaties. Zo zal het gebouw in zijn geheel verwarmd en gekoeld worden door middel van een WKO-systeem (Warmte- en Koudeopslag). Met dit systeem worden ondergrondse waterdragende lagen gebruikt voor de opslag van overtollige warmte in de zomer en overtollige koude in de winter. De opgeslagen overtollige warmte wordt in de winter gebruikt om het gebouw te verwarmen en de opgeslagen overtollige koude wordt in de zomer gebruikt om het gebouw te koelen.