1. Nederland
 2. Particles
 3. All Articles
 4. Waarom we supercomputers koel moeten houden.
Particles
particles - where science matters
 • Waarom we supercomputers koel moeten houden.

  3M™ Novec™ Engineered Fluids helpen hierbij.

  Sparks fly as a car is worked on

  • Quote: Bedrijven die succesvol zijn verlagen het brandstofverbruik en het gewicht zonder de inhoud te verminderen

   Supercomputers staan in datacenters en verwerken enorme hoeveelheden gegevens voor complexe wetenschappelijke berekeningen. Dat gebeurt nauwkeurig en in real time.

   Supercomputers zijn zo snel dat ze ons referentiekader zowaar te buiten gaan. In Japan is er bijvoorbeeld een supercomputer, de Sunway TaihuLight, die 125 biljard– 125 000 000 000 000 000 – berekeningen kan verwerken per seconde. En ze worden steeds sneller. China ontwikkelt momenteel een supercomputer die 10 keer sneller is dan de Sunway TaihuLight. De verwachte Tianhe-3 zou een triljoen berekeningen per seconde kunnen uitvoeren.

   Het enige minpuntje: extreme snelheid gaat gepaard met extreme warmte.

  •  

   Als de machine oververhit raakt, zal die niet meer werken zoals het hoort. Daarom is een efficiënt koelproces nodig dat onze energiebronnen niet uitput. 1,5 à 2% van alle gebruikte energie over de hele wereld wordt tegenwoordig gebruikt door datacenters waarvan het grootste gedeelte dient om de datacenters te koelen. Dit kan zo niet doorgaan.”

    

   Een innovatief alternatief voor de luchtkoeling van servers in datacenters

   Door immersiekoeling* met vloeistof toe te passen konden 3M-wetenschappers een alternatief ontwikkelen voor de luchtkoeling van serverruimtes: 3M™ Novec™ Engineered Fluids.

   De wetenschap achter de technologie: wanneer je je warmtebron (vb. centrale verwerkingseenheden, grafische processors en power supply units) in 3M™ Novec™ Engineered Fluids zet, dan begint de vloeistof te koken en wordt de warmte vervoerd door damp. Tijdens de evaporatie gaat de damp van de vloeistof naar de condensor voordat het afgekoeld terug in het bad valt en dit zonder enige vloeistofschade aan de hardware te berokkenen.

   3M™ Novec™ Engineered Fluids (UK, ENGLISH) zijn niet-geleidende vloeistoffen met uitstekende thermische eigenschappen die immersiekoeling van servers mogelijk maken. De immersiekoeling helpt niet alleen bij de besparing van het energieverbruik in datacenters gedurende het koelproces. 3M™ Novec™ Engineered Fluids hebben ook een laag aardopwarmingsvermogen en ze breken de ozonlaag niet af.

   * Immersiekoeling is een methode om warmte te verminderen bij elektronica waarbij ze worden ondergedompeld in een vloeistof. IT-hardware wordt in een niet-geleidende vloeistof (een vloeistof die elektrische stromen deactiveert) gestopt. Zo wordt de warmte van de elektronica overgebracht naar de vloeistof. Via die methode kan de elektrische energie die in het datacenter gebruikt wordt voor de koeling met 95% verminderd worden.