1. Nederland
 2. Particles
 3. All Articles
 4. Kleefsystemen voor de huid ontwikkelen Lastiger dan je denkt
Particles
particles - where science matters
 • Kleefsystemen voor de huid ontwikkelen. Lastiger dan je denkt.

  By Janna Fischer, 3M Storyteller

  Onze huid – het grootste en snelst groeiende orgaan van ons lichaam – is bedoeld om ons te beschermen.

  Het beschermt ons tegen bacteriën en de elementen. Het houdt ons warm als we het koud hebben en koelt ons af als we het warm hebben. Ons lichaam maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan en stoot de oude af. En elke 2,5 centimeter huid bevat maar liefst 1000 zenuwuiteinden.

  • Het is dus niet zo eenvoudig om een product te ontwikkelen dat op die huid blijft kleven.

   Wetenschappers moeten talloze vragen beantwoorden wanneer ze het juiste kleefsysteem moeten ontwikkelen: Hoelang zal het verband op het lichaam van de patiënt blijven? Waar op het lichaam wordt de sensor aangebracht? Met welke huidtypes hebben we te maken?

   Het is erg belangrijk dat wetenschappers en ingenieurs bij het ontwerp van een product op de hoogte zijn van de functionele kenmerken van de huid. Onze huid verandert voortdurend en krijgt steeds een nieuw oppervlak. Ze elimineert vreemde stoffen, geneest zichzelf en stoot oude cellen af zodat er nieuwe aan de oppervlakte kunnen komen.

   "Met die voortdurende huidvernieuwing moeten wij rekening houden," zegt Kris Godbey, Senior Technical Support Engineer 3M Medical Materials & Technologies. "Ofwel houd je de huid gezond door ze de kans te geven te ademen, te zweten en te veranderen,ofwel blokkeer je ze, en dan zal je huid er alles aan doen om dat kleefmiddel snel kwijt te raken."


  De wetenschap van de huid

  • Huidvriendelijke hechtpleisters

   "Wanneer we naar nieuwe kleefmiddelen zoeken, moeten we iets vinden dat zacht is en dat zich aan de huid aanpast," legt Kris uit."En ook iets dat niet te stevig kleeft om te vermijden dat de hele opperhuid meekomt als je het verwijdert. Het is echt een kwestie van het juiste evenwicht vinden."

   Neem nu de 3M™ Siliconen hechtpleister. Deze herpositioneerbare pleister heeft een kleeflaag op silicone basis en voorziet in een optimale balans van fixatie en huidvriendelijkheid. Het is het resultaat van 50 jaar kennis over medische hechtpleisters waarbij gebruik is gemaakt van diverse geavanceerde technologie platformen. Dankzij een betrouwbare fixatie in combinatie met een huidvriendelijke kleeflaag die a-traumatisch te verwijderen is, is de kans op huidbeschadigingen tot een minimum beperkt.

   Huidbeschadigingen zijn een serieus probleem in de gezondheidszorg en leiden tot hoge kosten. Geschat wordt € 20,- tot € 50, per geval. Een ouder wordende samenleving leidt automatisch tot een grotere groep ouderen met een kwetsbare huid, waardoor een groter risico op huidbeschadiging bestaat. De unieke eigenschappen van de siliconen kleeflaag werken anders op de huid dan acrylaat kleeflagen die terug te vinden zijn in de meer traditionele medische tapes. Hierdoor is het mogelijk om de siliconen pleister te verwijderen met minimale disruptie van de kwetsbare huid of het lostrekken van haar, zonder in te boeten aan optimale fixatie.

   3M is wereldleider in kleeflaag technologieën en de 3M Siliconen Hechtpleister bouwt verder op onze geschiedenis van innovatie. Het legt de lat weer een stapje hoger in de wereld van medische hechtpleisters.