1. Nederland
 2. Particles
 3. All Articles
 4. Angst voor de tandarts? Hoe wetenschap dit draaglijker maakt
Particles
particles - where science matters
 • Angst voor de tandarts? Hoe wetenschap dit draaglijker maakt

  By Janna Fischer, 3M Storyteller

  Het is duur, het is oncomfortabel, het is een inbreuk op je persoonlijke ruimte
   

  • Het is duur, het is oncomfortabel, het is een inbreuk op je persoonlijke ruimte

   Naar de tandarts gaan is voor de meesten van ons niet bepaald een pretje. Maar we begrijpen hoe belangrijk het is om die controles één of twee keer per jaar te laten doen. Voor sommige mensen zijn tandartsbezoeken echter ronduit traumatisch. De meest voorkomende angst is die voor naalden en akelige geluiden, maar ook die om te kokhalzen.

  • Paars, blauwe tandafdruk

   Oplossingen voor patiënten met actieve kokhalsreflex

   Een gebruikelijke procedure - het maken van een gebitsafdruk - is vooral lastig voor mensen met een actieve kokhalsreflex.

   Een aantal trucs kunnen helpen. Laat jouw tandarts weten dat je makkelijk moet kokhalzen, zodat je samen kunt zoeken naar een oplossing die werkt voor jou. Voor veel mensen helpt diep in- en uitademen door de neus. Anderen geloven in de kracht van drukpunttherapie. Plaats je duim onder je vingers en knijp hard.

   De beste truc is echter afleiding. Goede muziek of een leuk verhaal kan wonderen verrichten.

  • Een vrouw wordt behandeld door de tandarts

   Technologie die de beleving voor de patiënt verbetert

   De vooruitgang in traditionele en digitale afdruksystemen gaat ongelooflijk snel. Hierdoor zal de angst om naar de tandarts te gaan geleidelijk verdwijnen.

   • Met de huidige technologieën en materialen kan de tandarts in nog geen 75 seconden een nauwkeurige afdruk maken. Patiënten hoeven dus niet langer vijf minuten per keer met een afdruklepel in hun mond te zitten.

   • Maar ook afdrukken worden gedigitaliseerd. Digitale afdruksystemen komen in steeds meer tandartspraktijken voor. Met deze systemen wordt een orale scanner - die ongeveer zo groot is als een grote pen - in de mond van de patiënt bewogen om digitale foto's van de tanden te maken. De scanner komt niet in contact met de tanden of het gehemelte van de patiënt - wat geweldig is voor de algehele ervaring van de patiënt en nog beter nieuws voor mensen met een actieve kokhalsreflex.