1. Nederland
 2. Particles
 3. All Articles
 4. Een strakke verflijn? Het geheim zit in de werking van de tape!
Particles
particles - where science matters
 • Een strakke verflijn? Het geheim zit in de werking van de tape!

  By Kelly Hall, 3M Storyteller

  Rolls of painter’s masking tapes

  • Plaatsen van afplaktape

   Een van de snelste manieren om een kamer een facelift te geven is deze opfrissen met een nieuwe verflaag.

   Als je interieur goed in de verf staat trek je de aandacht van potentiële kopers en kan je de waarde van je huis aardig opschroeven.

   Beslissen om een kamer een nieuw kleurtje te geven is best wel spannend. Het schilderen is meestal leuk, maar de voorbereidingsfase zal waarschijnlijk minder enthousiasme oproepen omdat het erg tijdrovend is. Tijd die onze wetenschappers je niet graag zien verspillen. Daarom zochten zij naar een microscopisch kleine oplossing.

   Je kan je misschien niet voorstellen dat het verbruiksvoorwerp dat zij ontwikkelden iets te maken zou hebben met ionisatie, het proces waarbij neutrale atomen of moleculen worden omgezet in een geladen deeltje (ion) door elektronen te verwijderen of toe te voegen. Hierdoor blokkeert de lijmlaag op de tape het uitlopen van de verf met als resultaat een strakke verflijn.

   Het geheim van de werking van de tape zit in zijn vele lagen.

  • De 5 lagen van een afplaktape
   Scientists Mahfuza Ali and Liz Johnson

   Goed samenwerken

   Liz Johnson, een 3M wetenschapper die samen met haar team de lijmlaag ontwikkelde vertelt dat er vijf verschillende lagen in de tape zitten die goed moeten samenwerken. Een deel van die samenwerking betekent dat ze bestand moeten zijn tegen alle omgevingsomstandigheden, zelfs tegen extreme hitte en kou.

   Elke tape moet ook stevig blijven plakken, mag nooit afvallen of afrollen zonder te veel aan zichzelf te plakken - iets wat moeilijker is dan je denkt.

   De lagen afpellen

   Liz en haar team creëerden een volledig nieuw type drukgevoelige lijm. Die vormt de drukgevoelige lijmlaag (Pressure Sensitive Adhesive - PSA) in de afplaktapes van de schilder. "Deze kleverige polymeerlaag zal zich vasthechten op de plaats waar je wilt dat de tape blijft plakken, maar zal ook netjes loskomen als je hem wilt verwijderen," zegt Liz. "De tape heeft een uitstekende cohesiesterkte en kan van het oppervlak worden verwijderd zonder lijmresten achter te laten.”

  • Het maken van de lijmlaag: De IR-lampen verwarmen het initiële emulsie zodat het kan reageren. Alle monomeren worden omgezet in een polymeer.

   Hoe werkt het?

   De drukgevoelige lijmlaag bestaat uit polymeren met unieke ladingseigenschappen. "De positieve lading blokkeert het uitlopen van bijvoorbeeld verf, wat een negatief geladen suspensie is", verklaart Liz.

   Een oplossing mengen

   De lijm wordt gemaakt in een pot water. Liz: "Je stopt alle ingrediënten in de pot en verhit ze tot de reactie optreedt.

   “Het doet me denken aan koken. Je moet gewoon geen angst hebben en vindingrijk zijn. Nieuwe dingen uitproberen," zegt Liz. Zo heeft het team meer dan 200 verschillende chemische variaties getest en gebruikt om tapes mee te coaten.

   Dieper duiken

   Het team van Liz werkte samen met andere 3M-teams om extra lagen binnen in de tape te creëren. Een lijmlaag die moet vermijden dat de lijm achterblijft op de muur, als je de tape verwijdert. De drukgevoelige lijmlaag moet dus sterker aan de rug hechten dan aan de muur of waar je de tape ook op kleeft.”

   Een barrièrelaag: een coating die op de papieren rug wordt aangebracht om te voorkomen dat verf in de tape dringt.

   ‘Ten slotte wordt er nog een lijmlaag op de buitenzijde van de taperug gecoat om ervoor te zorgen dat de tape in rolvorm blijft, maar toch makkelijk van de rol te krijgen is. "Het is een zeer delicate evenwichtsoefening om de verschillende lijmlagen goed op elkaar te laten inwerken en dat zo te houden, zelfs als ze aan verschillende temperaturen worden blootgesteld", zegt Liz.’

  • De grote onthulling

   Zodra de voorbereidende werken klaar zijn, zou het schilderen vlot moeten verlopen. Weldra zal je klaar zijn voor "de grote onthulling," die Liz beschrijft als het aftrekken van de tape die een mooie rechte lijn onthult!