1. Nederland
 2. Particles
 3. All Articles
 4. Hoe doorzettingsvermogen leidde tot een doorbraak in verkeersveiligheid.
Particles
particles - where science matters
 • Hoe doorzettingsvermogen leidde tot een doorbraak in verkeersveiligheid.

  By Sue Casement, 3M Storyteller and Eliot Popko, 3M Videographer

  Quote: Ik heb 37 patenten. Eén op de duizend is gefaald hebben succes, dus ik moet 36.000 keer …
   

  Microscopic image of cube corner technology
   

  • Tim Hoopman geeft toe dat hij niet altijd schitterde tijdens zijn studie.

   Het was zijn liefde voor wiskunde en wetenschap, gecombineerd met vaardigheid en vasthoudendheid, die hem tot een succesvol en gevierd wetenschapper maakten.

  • Macro versie van een 'cube corner'

   Tijdens zijn studie voor ingenieur kreeg Tim Hoopman de kans om, om het kwartaal, als stagiair aan de slag te gaan bij 3M. Toen hij afstudeerde had hij het team van 3M al getoond hoe creatief hij was en werd hem een baan in het “Engineering Research Lab” aangeboden.

   In 1972 ging hij aan de slag in een nieuw veld, het ontwikkelen van prismatische, retroreflecterende folie voor verkeersborden, dat pas echt zijn oplossend vermogen zou testen. Binnen het team had Tim de verantwoordelijkheid om hiervoor een haalbaar productieproces te ontwikkelen.

   De prismatische structuur was nieuw, deze had ‘cube corners’ in plaats van de glasparels die 3M al jaren in zijn retroreflectieve technologie gebruikte. De prismatische versie was helderder en reflecteerde het licht efficiënter, zegt Tim. Deze versie was echter ook dikker en minder buigzaam, waardoor het materiaal niet kon worden opgerold. De oplossing? De ‘cube corner’ technologie zo te verkleinen dat het materiaal kon worden geproduceerd in een doorlopende folie.

   Tim testte verschillende processen voor het smelten en koelen van de oppervlaktetemperatuur van het polymeermateriaal. De haalbaarheid van het productieproces werd aangetoond door een 5 dagen durende ononderbroken testrun op een doorlopende folie.

   Het leek een succes – totdat je de folie in een hoek hield en bleek dat het bijna niet retroreflectief werd. Tim bestudeerde de bestaande technologie opnieuw en in 1984 verkreeg 3M een octrooi op een optisch ontwerp dat voldeed aan alle criteria voor helderheid, en het bleef uiterst reflecterend, zelfs onder een hoek van 45°.

   

  Still image from video exploring the creation of retroreflective technology for road signs

  Tim vertelt over de lange weg die werd afgelegd om mislukkingen om te zetten in successen.

   

  • Na deze lange, intense rit in een achtbaan, die uiteindelijk tot een fantastische overwinning leidde, gaf Tim zijn loopbaan een andere wending. Hij ontwikkelde oppervlakken met microstructuren en ‘microreplication processing’ en paste deze technologieën toe in een hele reeks producten.

   Hij werd in 1997 ingewijd in de Carlton Society , de ‘hall of fame’ van 3M voor de meest talentvolle wetenschappers. Tim schrijft zijn succes als uitvinder toe aan doorzettingsvermogen en creativiteit.

   “Durf risico's te nemen,” adviseert Tim. “Laat je mislukkingen een leerschool zijn, en laat je successen je erfenis zijn.”