1. Nederland
 2. Particles
 3. All Articles
 4. Uitvinding geïnspireerd door verpleegkundigen: een transparant IV-verband
Particles
particles - where science matters
 • Uitvinding geïnspireerd door verpleegkundigen: een transparant IV-verband

  By Janna Fischer, 3M Storyteller

  Quote: Ik kon meteen zien dat de verpleegkundigen een transparant IV-verband nodig hadden

  Steve Heinecke laat zien hoe het afgiftesysteem werkt

  Toen Steve Heinecke in de jaren 70 als ingenieur startte in de gezondheidszorgsector, ging hij recht naar het ziekenhuis om praktische medische kennis op te doen.

  • Hij volgde verpleegkundigen op de afdeling intensieve zorg tijdens hun dagelijkse rondes en observeerde hen terwijl ze hun patiënten verzorgden. Steve's doel? De pijnpunten van verpleegkundigen beter begrijpen, te weten komen wat hun leven makkelijker zou kunnen maken en uitzoeken hoe hij kon helpen om de zorg voor de patiënt te verbeteren.

   "De verpleegkundigen vertelden me dat ze een zachtere kleefstof wilden," zegt Steve. "Maar ik kon meteen zien dat de zij ook een transparant IV-verband nodig hadden - iets waarmee ze eenvoudig infecties konden monitoren.”

   En dat is precies wat hij begon te ontwerpen. Vandaag is de uitvinding, Tegaderm™ IV-verbanden, iets waar medische professionals over de hele wereld dagelijks op vertrouwen. Maar succes kwam niet van de ene op de andere dag. Er was wetenschappelijk vernuft, doorzettingsvermogen en voortdurende samenwerking met artsen voor nodig om het product te ontwikkelen zodat het aan de behoeften van de patiënt kon blijven voldoen.

  • Steve Heinecke laat zien hoe het afgiftesysteem werkt

   Aan de slag

   In 1978, toen Steve en andere 3M-wetenschappers begonnen te werken aan een verband voor de verpleegkundigen in de intensieve zorg, wisten ze dat het niet alleen transparant moest zijn, maar ook aan een aantal andere behoeften moest voldoen. Het moest zuurstof en damp doorlatend zijn en tegelijkertijd beschermen tegen bacteriën en virussen. Het moest zacht zijn voor de huid en toch ook lang genoeg blijven zitten.

   En belangrijk: het moest een afgifte- of fixatiesysteem hebben zodat het aanbrengen van het verband op de huid van patiënten makkelijker werd.

   Steve besloot een non-woven met aan de bovenkant een polymeer te gebruiken, maar had slechts een beperkte hoeveelheid polymeer, omdat dat destijds erg duur was. Hij bleef proberen om de non-woven dunner en dunner te maken, zodat hij niet zo veel polymeer hoefde te gebruiken.

   "Toen ik alles dunner probeerde te maken, besefte ik dat het non-woven materiaal en polymeer niet goed genoeg aan elkaar kleefden," zegt Steve. "Daarom bracht ik kleefstof aan op de film en plakte ik deze vervolgens op het lichaam. Toen besefte ik plots dat ik een transparant katheterverband met fixatiesysteem had.”

  • Tegaderm IV-verband op een patient

   Zo werkt het

   Het fixatiesysteem houdt de dunne film op zijn plaats, zodat clinici het katheterverband nauwkeurig op de patiënt kunnen aanbrengen en minimaliseert de kans dat het verband aan de handschoen of aan zichzelf blijft kleven. Zelfs aanbrengen met één hand is mogelijk. Verpleegkundigen verwijderen het Tegaderm-verband van de papieren grondfolie, plaatsen het op de huid, drukken het omlaag en trekken vervolgens het kader eraf.

   "Toen we eindelijk in staat waren de verpleegkundigen de transparante verbanden te laten zien en hoe makkelijk ze waren toe te passen, vonden ze het geweldig", zegt Steve. "En toen we het product in 1981 introduceerden in de Verenigde Staten, werd de vraag snel groter dan we konden bijhouden. We wisten dat we iets heel groots hadden gedaan.”

   Nu, 35 jaar later is deze uitvinding die door verpleegkundigen is geïnspireerd, marktleider in transparante filmverbanden en worden ze in meer dan 140 landen gebruikt. Ons uitgebreid gamma van hoogwaardige oplossingen maakt het de zorgprofessional makkelijk om de geschikte producten te kiezen en te gebruiken: van transparante barrière verbanden tot fixatiehulpmiddelen en antimicrobiële verbanden en van desinfectiedoppen tot huidbescherming.

  • Tegaderm IV-verband wordt geplaatst

   Customer inspired innovation

   Steve en het Tegaderm-team zijn blijven samenwerken met professionals in de gezondheidszorg om te kijken hoe hun behoeften evolueren.

   Constante communicatie met verpleegkundigen leidde tot de ontwikkeling van producten die de zorg blijven vereenvoudigen en verbeteren - tien jaar na decennium. Steve gelooft dat succes komt door naar klanten te luisteren en rekening te houden met hun behoeften.

   "Feedback van klanten is essentieel bij elk productontwikkelingsproces," zegt hij. "Wetenschap is belangrijk, maar het is waardeloos als je niet weet wat klanten nodig hebben."