ECE104 Conspicuity markeringen voor vrachtwagens, opleggers en bussen

Wanneer vrachtwagens, opleggers, bussen en touringcars meer reflecterend zijn, zijn ze vooral 's nachts en bij slecht weer gemakkelijker voor andere bestuurders op afstand te zien, wat kan leiden tot minder ongevallen, gewonden en dodelijke slachtoffers op onze wegen.

Voertuigen op de snelweg met goed zichtbare vrachtwagens
De 3M Conspicuity tape kan wegen veiliger maken door een verbeterde zichtbaarheid van voertuigen

ZOEK EEN VERWERKER

Voldoet uw wagenpark aan de ECE104 regelgeving?

 • Vrachtwagen waarop het aanbrengen van de ECE104 Conspicuity tape wordt getoond
 • Het ECE104 reglement stelt de richtlijnen vast voor het gebruik van retroreflecterende veiligheidsmarkeringen op vrachtwagens die in de Europese landen rondrijden.

  Sinds juli 2011 moeten alle nieuw geregistreerde vrachtwagens van meer dan 7,5 ton en opleggers van meer dan 3,5 ton die binnen Europa rijden, verplicht uitgerust zijn met gehomologeerde retroreflecterende markeringen. Deze moeten de achterkant en zijkanten van het voertuig duidelijk aangeven en maken het voertuig tot op 1000 meter zichtbaar bij beperkt omgevingslicht. ECE104 bepaalt de vereisten waaraan de reflecterende materialen moeten voldoen en waar en hoe deze op het voertuig of de oplegger moeten worden aangebracht.

  Het gebruik van de ECE104 contourmarkeringen is ook toegelaten op kleinere vrachtwagens, opleggers, bestelwagens en bussen.

  NEEM CONTACT OP MET EEN EXPERT VAN 3M VOOR ADVIES

Met de beste Conspicuity markeringen kunt u verkeersongevallen voorkomen

Zelfs vóór de ECE 104 regelgeving verplicht werd, gebruikten fleet managers retroreflecterende markeringen op hun voertuigen vanwege de vele, onschatbare voordelen ervan zoals ongevalpreventie en het redden van levens. Andere bijkomende voordelen zijn het verminderen van de stilstand van voertuigen door reparaties, het beschermen van de werknemers op de weg en tot slot het presenteren van een professioneler imago aan klanten.

 • Pictogram van takelwagen
  Help verkeersongevallen te voorkomen om levens te redden en het aantal voertuigreparaties te verminderen

  Elk voorkomen verkeersongeval betekent minder reparatiekosten en minder juridische kosten.

 • Pictogram van scherm en persoon
  Bescherm de levens van alle weggebruikers en uw werknemers

  Verminder het risico op lichamelijk letsel van werknemers en weggebruikers, zowel op de weg als op uw bedrijfsterreinen.

 • Pictogram van badge met duim omhoog
  Uw bedrijf een professioneler imago meegeven

  Laat klanten zien dat u de veiligheid van weggebruikers en werknemers serieus neemt.

Persoon die conspicuity tape aanbrengt op een vrachtwagen
Verhoog de veiligheid van uw wagenpark met 3M Conspicuity tape.

Wil u reflecterende Conspicuity tape aanbrengen op uw voertuigen?

ZOEK EEN VERWERKER

Kies de conspicuity tape die u nodig hebt

Bekijk alle conspicuity tapes

3M biedt een reeks gehomologeerde retroreflecterende markeringstapes aan die de verplichte E-markering dragen en voldoen aan alle vereisten van de ECE 104 regelgeving. Alle 3M conspicuity tapes zijn geclassificeerd als klasse C, wat betekent dat ze de helderste markeringen zijn die zijn toegestaan. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen, bestand tegen afpellen en andere beschadigingen en behouden zelfs onder de zwaarste werkomstandigheden hun helderheid en kleur.

Persoon die rode conspicuity tape aanbrengt op een voertuig
Kijk hoe eenvoudig het is om 3M conspicuity tape aan te brengen

Video (2:34)

 • Vergelijking van de zichtbaarheid van vrachtwagens met en zonder conspicuity tape

  Voldoe aan de regelgeving, red levens en bescherm uw werknemers, weggebruikers en uw voertuigen.

  De wettelijke voorschriften voor conspicuity tape op bepaalde types voertuigen en opleggers streven ernaar verkeersongevallen, verwondingen en dodelijke slachtoffers te helpen voorkomen. In 2001 publiceerde de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) hun bevindingen van een drie jaar durend onderzoek: conspicuity markeringen verminderden het aantal botsingen met vrachtwagens met 29% en het aantal doden of gewonden met 44% tijdens de donkere uren.¹

  Italië was het eerste land in Europa dat dit reglement invoerde in 2006. Een onderzoek naar ongevallen 's nachts wees uit dat het aantal verkeersdoden in Italië in deze periode veel sneller daalde dan in andere West-Europese landen: een daling van 36% in Italië tegenover een daling van 18% in de rest van West-Europa.²

  1. NHTSA. The Effectiveness of Retroreflective Tape on Heavy Trailers. 2001.
  2. Bron: ERSO-DaCoTa Reports 2012

"Alleen al in de VS daalden na de introductie van de conspicuity markeringen het aantal aanrijdingen met vrachtwagens met 58 procent."

Vector, NHTSA, US DOT FRA, UMTRI, NTSB. Onderzoek naar de zichtbaarheid en opvallendheid van hulpverleningsvoertuigen. 1983-2015.
Laptop met Conspicuity e-boek cover

De ultieme gids voor de zichtbaarheid van voertuigen.

Meer informatie over regelgeving en voordelen van reflecterende opvallende markeringen.

VRAAG DE GIDS AAN
Dichtbij  
 • Alle velden zijn verplicht, tenzij anders aangegeven.

 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Verzenden

Excuses.

Er ging iets fout. Probeer het later opnieuw.

Veelgestelde vragen over conspicuity voertuigmarkeringen

Vind antwoorden op enkele van onze veelgestelde vragen over de ECE104 conspicuity markeringen.

Verloopbanner van rood naar oranje

Wilt u met een 3M-expert spreken voor meer informatie?

 • Pictogram voor mobiele chat

  Wij zijn er om u te helpen!
  Ons team van experts staat klaar om u te ondersteunen en te helpen bij het vinden van de juiste producten voor uw specifieke behoeften.

  Door hieronder uw contactgegevens op te geven, kunnen wij u in contact brengen met onze specialist om uw specifieke vragen te beantwoorden.

 • Wanneer u dit formulier indient, kan u via e-mail/telefonisch gecontacteerd worden door een 3M medewerker of door één van onze geauthoriseerde zakelijke partners waarmee wij uw gegevens mogelijk delen in overeenstemming met het privacybeleid van 3M.

 • Alle velden zijn verplicht, tenzij anders aangegeven.

 • In welke 3M-oplossing bent u geïnteresseerd?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Verzenden

Excuses.

Er ging iets fout. Probeer het later opnieuw.

Bedankt.

We hebben je verzoek ontvangen.


Niet gevonden wat u zocht?

 • Bent u op zoek naar een door 3M goedgekeurde verwerker? Gebruik ons lokatietool om een dealer bij u in de buurt te vinden.

 • Wij zijn er om u te helpen! Neem contact op met onze deskundigen op het gebied van verkeersveiligheid voor meer informatie over onze producten en oplossingen.

 • Wilt u onze andere producten en oplossingen voor de verkeersveiligheid ontdekken?