3M Gehoorbescherming kiezen

Gehoorbescherming kiezen

 • Het kan een hele uitdaging zijn om uit de honderden verschillende typen, stijlen, vormen en maten de juiste gehoorbeschermers te selecteren voor uw werknemers. 3M kan u hierbij helpen.

Soorten geluidsreductie

 • Typen gehoorbescherming

  Conventionele demping
  De geluidsdemping van conventionele gehoorbeschermers is altijd gelijk, ongeacht het geluidsniveau. Ze zijn ontworpen om de werknemer te voorzien van een consistent dempingsniveau gedurende de hele werkdag.

  Niveauafhankelijke demping
  De geluidsdemping van niveauafhankelijke gehoorbeschermers varieert met het geluidsniveau. Dit type gehoorbeschermer biedt meer geluidsreductie bij hoge geluidsniveaus en is met name geschikt voor:
   

  • Variabele geluidsomstandigheden:  Maakt het voor werknemers eenvoudiger om zich bewust te blijven van het omgevingsgeluid zonder dat ze hun gehoorbeschermer hoeven af te zetten.
  • Impulsgeluiden:  Zeer korte harde geluiden zoals de druk van een vlamboog of het knallen van een pneumatisch nagelpistool. Lees meer informatie over gehoorbescherming voor impulsgeluid het 3M Technisch gegevensbulletin #234 (PDF, 266,82 kB).

  Niveauafhankelijke gehoorbeschermers kunnen niet-elektronisch (passief) of elektronisch (actief) zijn. Elektronische niveauafhankelijke gehoorbeschermers zijn voorzien van omgevingsmicrofoons die zachtere geluiden registreren. De drager kan het volume van de inkomende geluiden aanpassen aan het gewenste luisterniveau. 

  Uniforme (vlakke) demping
  Laagfrequente tonen (bas) worden ongeveer in dezelfde mate gedempt als hoogfrequente geluiden (hoog) voor een natuurlijkere geluidskwaliteit. Deze gehoorbeschermers zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor musici maar ze kunnen ook worden ingezet voor gehoorbehoud op het werk. De algehele geluidsreductie van de meeste gehoorbeschermers met uniforme demping is lager. Ze kunnen een goede keuze zijn voor werknemers met een lagere blootstelling aan lawaai.


Gehoorbescherming kiezen

Als gehoorbeschermers niet comfortabel of gebruiksvriendelijk zijn of als ze het gehoorvermogen van werknemers teveel beperken, neemt de draagtijd af, oftewel het percentage van de werktijd dat werknemers de gehoorbescherming dragen. Zelfs de beste gehoorbeschermers worden waarschijnlijk niet gedragen als ze niet lekker zitten of niet goed aansluiten bij werkzaamheden, kleding of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Werknemers moeten niet alleen worden beschermd tegen schadelijke harde geluiden, maar ze moeten ook vaak praten over het werk en elkaar dus kunnen verstaan.

1. Let eerst op comfort

 • De druk die wordt gevoeld bij het dragen van oordoppen, is afhankelijk van het materiaal en de grootte van de oordop ten opzichte van de grootte van de gehoorgang. Bij gehoorkappen is de druk van de hoofdbeugel die ervoor zorgt dat de gehoorbescherming tegen het hoofd aanligt, essentieel voor een goede demping. Maar als druk te groot of te klein is, zit de gehoorbescherming mogelijk niet comfortabel. Het kan raadzaam zijn om werknemers een of meer verschillende modellen enige tijd te laten dragen voordat u een keuze maakt voor een type gehoorbescherming.
 • Stel oordoppen ter beschikking in verschillende maten zodat dragers een grootte kunnen vinden die stevig genoeg zit om het gehoor te beschermen, maar niet zo strak dat het oncomfortabel is. Meerdere maten bieden niet alleen meer comfort, werknemers kunnen zo ook eenvoudig een grootte kiezen die zorgt voor een goede afdichting. Voor mensen met kleine oren kan een kleinere oordop bijvoorbeeld gemakkelijker worden ingebracht door de oordop samen te rollen.
 • Als oordoppen worden hergebruikt of als een nieuw paar oordoppen meerdere keren per dag in het oor wordt geplaatst, kan de zachtheid van de oordop in de gehoorgang een belangrijke factor worden. De 3M serie 3M™ E-A-Rsoft™ oordoppen is gemaakt van polyurethaanschuim dat zachter aanvoelt dan andere soorten schuim.
 • Het gewicht kan ook een criterium zijn voor de keuze van gehoorkappen. Daar gehoorkappen met een hogere demping vaak groter en zwaarder zijn, kan de keuze voor een hogere geluidsreductie ten koste gaan van het comfort. Als werknemers lichtere gehoorkappen dragen, horen ze niet alleen belangrijke geluiden beter, de gehoorkappen zijn ook comfortabeler. Wat het waarschijnlijker maakt dat werknemers ze altijd dragen als ze worden blootgesteld aan lawaai. Gehoorbeugels zijn ook een lichter alternatief voor gehoorkappen.
 • In hete, vochtige omgevingen is het niet comfortabel om gehoorkappen langere tijd te dragen. Andersom kan het ook zo zijn dat werknemers gehoorkappen graag dragen in koude, winderige omstandigheden. Lichtgewicht gehoorbeschermers zoals gehoorbeugels en wasbare, herbruikbare oordoppen zijn ook een geschikt alternatief. Ze zijn comfortabel en hygiënisch in gebruik.
  Met name 3M™ E-A-R™ Classic™ oordoppen. Ze zijn gemaakt van pvc-schuim dat geen vocht opneemt zoals transpiratie in hete en vochtige omgevingen.

2. Houd rekening met gebruiksgemak

 • Voor werknemers die vuile handen hebben of handschoenen dragen, zijn er de herbruikbare en push-to-fit oordoppen. Ze zijn voorzien van een handige steel die voorkomt dat de tip van de oordoppen verontreinigd raakt. Deze oordoppen hoeven niet te worden samengerold voor het inbrengen, wat de kans kleiner maakt dat de tips van de oordoppen vuil worden.
 • Voor werknemers die hun gehoorbescherming snel moeten kunnen aanbrengen of elke dag meerdere keren in- en uitnemen, zijn push-to-fit, gebruiksklare oordoppen en gehoorbeugels een uitkomst.

  Gehoorkappen met helmbevestiging en het unieke 3M Cord Control System (CCS) waarmee gehoorkappen eenvoudig op een veiligheidsbril kunnen worden aangesloten, maken het eenvoudiger om te voldoen aan regelgeving voor gehoorbescherming. Met name voor werknemers die hun gehoorbescherming regelmatig op- en afzetten of hergebruiken, en voor mensen die werken op een bouwplaats waar het dragen van een veiligheidshelm verplicht is.

 • Als gehoorbescherming slechts af en toe nodig is, kunt u oordoppen beschikbaar stellen met een compact opbergdoosje dat de oordoppen tussen gebruik beschermt tegen verontreiniging. Er zijn ook hervulbare dispensers leverbaar waarmee u waarborgt dat oordoppen altijd beschikbaar zijn waar en wanneer ze nodig zijn.
 • Werknemers die gehoorbescherming dragen, moeten vaak ook andere typen beschermingsmiddelen dragen, zoals ademhalings-, oog-, gelaat- en hoofdbescherming. Plan hoe deze verschillende typen persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen worden gecombineerd en kijk of de vereiste prestaties van een type PBM niet nadelig worden beïnvloed door het gebruik van een ander PBM. Gehoorkappen kunnen met een adapter aan een veiligheidshelm worden bevestigd en met een gelaatsscherm kan dit probleem in veel gevallen worden geminimaliseerd. Als adapters niet beschikbaar of praktisch zijn, zijn gehoorkappen met een nekband of gehoorbeugels een handig alternatief. Houd er rekening mee dat de afdichting van conventionele gehoorkappen met hoofdbeugel minder wordt als de werknemer een veiligheidsbril of hoofdbedekking draagt, zoals een honkbalpet of bandana. De demping kan hierdoor enkele decibellen lager uitvallen. In een dergelijk geval moeten ook oordoppen worden overwogen, in plaats van of als aanvulling op gehoorkappen.

  Gehoorbescherming moet ook zijn afgestemd op de omgeving. In vieze, stoffige omgevingen zijn wasbare, herbruikbare oordoppen waarschijnlijk geschikter. In de levensmiddelenindustrie worden soms met een metaaldetector opspoorbare oordoppen ingezet om contaminatie met oordoppen en koordjes te voorkomen.

3. Zorg dat communicatie mogelijk is

Zie 3M PELTOR Beschermende communicatieproducten

 • Sommige werknemers zijn bang dat ze niets meer horen als ze gehoorbescherming dragen. Het is waar dat werknemers met gehoorbescherming minder horen dan werknemers zonder. Maar in de meeste gevallen kunnen mensen met een normaal gehoor die gehoorbescherming dragen, goed genoeg horen als:
   

  • De gekozen gehoorbeschermers het juiste niveau geluidsreductie hebben voor de blootstelling (niet te veel en niet te weinig)
  • Ze worden gedragen volgens de instructies

  In zeer lawaaierige omgevingen kunnen dragers dankzij de gehoorbescherming luisteren op een comfortabeler niveau, net zoals een zonnebril de drager helpt beter te zien op een zonovergoten dag.

 • Als het lawaai op de werkplek 85 dB(A) overschrijdt, moeten de werknemers naar elkaar schreeuwen om zich verstaanbaar te maken. Zonder gehoorbescherming kunnen uw oren het geschreeuw en lawaai niet goed verwerken en neemt het vermogen om een gesprek goed te volgen af. Uw oren worden letterlijk overbelast door het geluid. Bovendien kunt u ook nog last krijgen van tijdelijk gehoorverlies, wat het probleem nog nijpender maakt.

  Het is alsof u naar het strand gaat zonder zonnebril. Uw ogen worden overbelast door het licht waardoor het moeilijk is om duidelijk te zien.

 • Als u gehoorbescherming draagt, worden zeer harde geluiden teruggebracht tot een comfortabeler niveau. Op dit niveau kunnen uw oren het lawaai, gesprekken en belangrijke waarschuwingsgeluiden op een natuurlijkere wijze verwerken met minder vervorming.

  En ook dit is net als een zonnebril op het strand. De donkere glazen brengen het licht terug tot een niveau waarop de ogen in staat zijn de waargenomen beelden te verwerken met minder vervorming.

 • Maar gehoorbeschermers met hoge demping kunnen in situaties met een lager geluidsniveau (bijvoorbeeld minder dan 80 dBA) teveel bescherming bieden. Werknemers kunnen dan minder goed horen of communiceren.

  Dit is vergelijkbaar met het dragen van een donkere zonnebril na zonsondergang of op een bewolkte dag. Zonder fel zonlicht biedt een zonnebril mogelijk teveel bescherming wat het moeilijker maakt om goed te zien.

  Bij gehoorbescherming is het essentieel dat de demping in balans is met de omgevingsgeluiden zodat werknemers kunnen horen wat er gebeurt op de werkplek. Niveauafhankelijke gehoorbeschermers kunnen een oplossing zijn voor werknemers die belangrijke geluiden slecht kunnen onderscheiden of moeite hebben met communiceren als ze gehoorbescherming dragen. Voor mensen die moeten kunnen communiceren via radio of telefoon, zijn er gehoorbeschermers die worden aangesloten op externe tweewegradio's, gehoorbeschermers met ingebouwde radio of eenheden die worden verbonden met een draadloos apparaat. Zo zijn uw werknemers altijd bereikbaar en goed beschermd.


Typen gehoorbescherming

In het oor

 • 3M Wegwerpbare oordoppen van schuim
  Wegwerpbare oordoppen van schuim

  Het meestgebruikte type gehoorbescherming. Het zachte schuim wordt samengerold tot een kleine cilinder en in het oor ingebracht.
   

  • Comfortabel: Past zich aan de unieke vorm van de gehoorgang aan
  • Betaalbaar:  Lage prijs per paar
  • Doeltreffend:  Hoge geluidsreductie als ze correct worden gedragen.
 • 3M Push-to-fit oordoppen
  Push-to-fit oordoppen

  Zachte schuimtips met een buigbare steel. De schuimtip hoeft niet te worden samengerold om de oordop in te brengen
   

  • Gebruiksvriendelijk:  Geschikt voor werknemers voor wie het lastig is om wegwerpbare oordoppen samen te rollen en in te brengen
  • Handig: Kan worden gebruikt met vieze handen of handschoenen.
  • Comfortabel: Zacht schuim vormt zich naar de unieke vorm van de gehoorgang
 • 3M Herbruikbare oordoppen
  Herbruikbare oordoppen

  Wasbare oordoppen met flexibele, elastische flens die is bevestigd aan een steel.
   

  • Minder afval: Kan vele malen worden hergebruikt
  • Kosteneffectief: Minder vaak vervangen betekent lagere kosten op de lange termijn
  • Handig: Kan worden gebruikt met vieze handen of handschoenen
  • Veelzijdig: Materiaal absorbeert geen vocht. Zeer geschikt voor vochtige omstandigheden of werknemers die veel transpireren
  • Bereik van demping: Met producten die zijn voorzien van een akoestisch filter, kunnen dragers meer geluid horen als contact met de omgeving van belang is
 • 3M Op maat gemaakte oordoppen
  Op maat gemaakte oordoppen

  Duurzaam zacht materiaal dat op maat is gegoten in de unieke vorm van de oren van de drager.
   

  • Minder afval: Kan lange tijd worden hergebruikt
  • Comfortabel: Past precies in het oor van de drager als de oordoppen nauwkeurig zijn aangemeten en gemaakt
  • Veelzijdig: Geluidsreductie kan worden aangepast tijdens het productieproces door speciale akoestische filters aan te brengen

Over het oor

 • 3M PELTOR Gehoorkappen
  Gehoorkappen

  Kunststoffen kappen die zijn bevestigd op een instelbare hoofdband, bedekken de oren om geluid te blokkeren. Zachte kussens dichten de kappen af tegen de zijkant van het hoofd van de drager.
   

  • Gebruiksvriendelijk: De meeste mensen gebruiken ze moeiteloos correct
  • Handig: Gehoorbescherming kan wanneer nodig snel op en af worden gezet
  • Alternatief voor oordoppen: Sommige mensen dragen liever geen oordoppen of verdragen ze niet
 • 3M Gehoorbeugels
  Gehoorbeugels

  Zachtschuimen of elastische tips die zijn bevestigd aan een flexibele band.
   

  • Handig: Gehoorbescherming kan wanneer nodig snel op en af worden gezet. Goede keuze voor mensen die regelmatig in lawaaierige omgevingen komen
  • Veelzijdig: Leverbaar met hoofdband in diverse stijlen en verschillende soorten oortips
  • Gemiddelde demping: Drager hoort meer geluid als hoge demping niet nodig is

Werknemers met gehoorverlies

In sommige gevallen kunnen niveauafhankelijke gehoorbeschermers werknemers met gehoorverlies helpen zich meer bewust te zijn van de buitenwereld. Dankzij de gehoorbescherming kunnen ze veilig werken in een lawaaierige omgeving.


Hier zijn enkele bronnen met meer informatie over de mogelijkheden van gehoorbescherming voor werknemers met gehoorverlies:
 

 • ​Morata T.C., Themann C.L., Randolph R.F., Verbsky B.L., Byrne D.C. & Reeves E.R. 2005. Werken in lawaai met gehoorverlies: Percepties van werknemers, supervisors en managers van gehoorconserveringsprogramma's. Ear Hear, 26, 529-545.
   
 • Giguère, C., & Berger, E. H. (2016) Speech recognition in noise under hearing protection: Een computationeel onderzoek naar de gecombineerde effecten van gehoorverlies en demping van gehoorbeschermers.
 • LET OP: Deze informatie is gebaseerd op geselecteerde actuele nationale vereisten. Andere nationale of lokale vereisten kunnen verschillen. Raadpleeg altijd de gebruikersinstructies en houd u aan de nationale regelgeving. Deze website geeft een overzicht van algemene informatie en mag niet derhalve de enige basis zijn voor specifieke beslissingen. Het lezen van deze informatie is geen waarborg voor expertise op het gebied van veiligheid en gezondheid. De informatie is actueel op de datum van publicatie en eisen kunnen in de toekomst veranderen. U mag niet alleen op deze informatie vertrouwen, want bij de inhoud horen meestal ook aanvullende en/of verhelderende gegevens. Alle toepasselijke nationale wet- en regelgeving moet worden opgevolgd.

  Neem contact op met uw lokale 3M kantoor voor meer informatie.