Hero-afbeelding van aanbrengen van een afdichtingslijm

Afdichten, ingieten en inkapselen

Productoplossingen van 3M voor afdichten, ingieten en inkapselen voor ultieme bescherming.

Vraag het een 3M-expert

Betrouwbare bescherming voor uw ontwerpen.

Afdichtingen zijn onmisbaar langs naden. Ingieten en inkapselen omhult het volledige onderdeel of de volledige behuizing en beschermt de onderdelen die zich daarin bevinden. Beide voorkomen dat vloeistoffen binnendringen of wegvloeien en worden overal in de industrie toegepast, met name in sectoren waar gebruik wordt gemaakt van waardevolle onderdelen of waar onderdelen zijn blootgesteld aan de elementen, waaronder transport, metaalbewerking, elektronica en de bouw.

 • Lijm of kit die wordt aangebracht op een naad in een metalen plaat

  Afdichting

  Op naden wordt tape of kit aangebracht om te voorkomen dat vloeistoffen naar binnen of naar buiten stromen. Voorbeelden hiervan zijn het afdichten van daknaden op voertuigen, naden op metalen omkastingen en leidingen.

 • Lijm wordt over en rond een component gegoten

  Ingieten en inkapselen

  Lijm wordt over en rond een component gegoten of vult een ruimte om de onderdelen die zich daar bevinden te beschermen. Voorbeelden zijn vitale elektrische kabels en stekkers, elektronica in kunststofbehuizingen, printplaten en betonreparaties.

 • Een afdichting moet uiterst rekbaar en flexibel zijn, lang meegaan en snel uitharden. Mechanische bevestigingsmiddelen hebben bijna altijd een tweede afdichting nodig omdat vloeistof en waterdamp die een oppervlak penetreert anders vrij de installatie binnen zou stromen.

  Afdichten, ingieten en inkapselen vereisen doorgaans
   

  • Flexibiliteit
  • Gebruiksgemak
  • Uithardingstijd tot lakken of hanteren
  • Directe bewerkbaarheid

   


Afpel-, compressie- en trekkrachten bij afdichten, ingieten en inkapselen

Als de assemblage vereist dat twee overlappingen of stootnaden worden afgedicht, is de kit vaak blootgesteld aan afpelkrachten. Voetgangersverkeer over drempels of wind die op het dak van een spoorwegwagon is gericht, proberen voortdurend de kit van het onderdeel af te pellen, ongeacht of het gaat om tape en lijm. Als de toepassing is ingegoten of ingekapseld, staat de lijm (tapes zijn hiervoor niet geschikt) vaak onder compressie- en trekspanning als het onderdeel onder invloed van de temperatuur uitzet of krimpt. Veel ingegoten onderdelen, bijvoorbeeld op printplaten, staan bloot aan zowel afpel- als compressie- en trekkrachten.

 • compressiespanning in lijmverbinding bij T-verbinding
 • trekspanning in lijmverbinding bij T-verbinding
 • Afpel- en splijtkrachten bij lijmverbindingen

Pro-tip​
Ontwerp verbindingen opnieuw om de lijm of tape twee dingen tegelijk te laten doen: hechten en afdichten.

Bescherm uw ontwerp met 3M producten
Na alle tijd die u hebt besteed om uw product te perfectioneren, zorgt u er uiteraard voor dat het beschermd is tegen trillingen, vocht en vervuiling met betrouwbare producten van 3M. 3M tapes, lijmen en kitten dichten openingen en naden permanent af zonder uitlopen, zijn geschikt voor het ingieten of inkapselen van gevoelige onderdelen en harden snel uit, zodat u snel kunt beginnen met schilderen.


Productcategorieën voor afdichten, ingieten en inkapselen

 • Acrylaat-, epoxy- en polyurethaan structurele lijmen zijn verkrijgbaar met verschillende uithardingstijden en stroomprofielen voor ingieten en inkapselen. Ze zijn verkrijgbaar in zowel stijve als flexibele samenstellingen.

 • Acrylaat, polyurethaan, nitril en hybride zijn ééncomponent afdichtingstechnologieën. Ze kunnen worden geëxtrudeerd in elke vorm op een oppervlak en lopen niet uit, zodat ze spleten of openingen afdichten. Sommige samenstellingen kunnen nat worden aangebracht.

 • Zorgen voor een directe afdichting en kunnen worden overgeschilderd wanneer toegepast over naden of gaten. Vervormbaar over klinknagels.

 • Extrudeerbare, 100% vaste, thermoplastische harsen, ontworpen voor het ingieten en inkapselen van elektrische componenten.


Prestatiefactoren voor afdichten, ingieten en inkapselen

Alle 3M technologieën in de onderstaande tabel worden veel gebruikt voor afdicht-, ingiet- en inkapseltoepassingen. Aan de hand van onderstaande lijst kunt u de productprestaties met elkaar vergelijken.

Afdichting
 • + = Goed ++ = Beter +++ = Best
Ingieten en inkapselen
 • + = Goed ++ = Beter +++ = Best

Contact opnemen

Wij staan voor u klaar.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het ideale product voor uw project? Neem contact met ons op voor productinformatie, technische gegevens of gebruiksadvies, of als u wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het ideale product voor uw project? Neem contact met ons op voor productinformatie, technische gegevens of gebruiksadvies, of als u wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.