Herobanner met een stofzuigrobot

Verbinden en verlijmen van kunststof: Vind de juiste oplossing voor uw uitdaging

Ontwerpen met kunststoffen.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Veelvoorkomende toepassingen van kunststoflijmen

Het kunnen maken van verbindingen is van belang in vele sectoren, waaronder de autotechniek, kunststofverwerking, bouw, machinebouw, verpakkingsindustrie, medische technologie en de consumentenindustrie. Verlijmen vervangt hier niet alleen het lassen, klinken, schroeven en solderen, maar maakt ook nieuwe materiaalcombinaties mogelijk. Het is vooral handig wanneer schroeven en klinknagels het vezelcomposiet verzwakken of wanneer lassen en solderen het materiaal te warm laten worden.

Tegelijkertijd is het mogelijk lijmtechnieken te gebruiken om eigenschappen in het onderdeel te integreren die verder gaan dan de eigenlijke verbinding, zoals een isolerende werking tegen elektrische potentialen, afdichting tegen gassen en vloeistoffen, demping van trillingen, bescherming tegen corrosie en compensatie van verschillende dynamiek van de verbonden delen.

  • Fixatie van kunststof onderdelen

    Kunststof onderdelen worden vaak gefixeerd met behulp van lijmen om te voorkomen dat ze in het verdere proces wegglijden. Lijmen op acrylaatbasis hechten bijzonder goed op veel kunststoffen. Acrylaten hebben als voordeel dat ze snel uitharden onder UV-licht.

  • Het verlijmen van kunststof behuizingen en gegoten onderdelen

    Traditioneel worden kunststofplaten verlijmd op de stootnaden of met afgeschuinde randen. Met speciale lijmen is het ook mogelijk om lasergesneden randen te verlijmen zonder spanningsscheuren. Grootvlakkige verlijming van kunststofplaten daarentegen kan alleen worden bereikt met zeer zachte en elastische lijmen. Veel van deze lijmen zijn bijzonder transparant. Daarom lijkt de lijmverbinding na het hechten te verdwijnen. Stootranden of verstekhoeken lijken uit één stuk te zijn vervaardigd en zijn voor de waarnemer niet meer als aangelijmd herkenbaar.

  • Het gieten van kunststof onderdelen

    In veel toepassingen worden de kunststofonderdelen afzonderlijk vervaardigd en vervolgens met elkaar verbonden. Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende lijmen en gietmassa's beschikbaar. Acrylaten hebben een spanningsnivellerend effect en beschermen tegen schok- en trillingsbelastingen. Massieve gietmassa's versterken de componenten en hebben een dragende werking.

  • Het verbinden van GFK/CFK

    Bij vezelversterkte kunststoffen is verlijmen vaak de enige zinvolle verbindingsmethode omdat mechanische processen de vezels op bepaalde punten kunnen aantasten. In combinatie met andere materialen kunnen lijmen de verschillende uitzettingscoëfficiënten goed compenseren. Vooral in de voertuigbouw is dit een belangrijke factor. Losmiddelen worden over het algemeen gebruikt bij de productie van vezelversterkte gietstukken. Deze moeten voor het verlijmen grondig worden verwijderd.


Materiaalkennis van kunststoffen

De hechtende eigenschappen zijn afhankelijk van de betreffende kunststoffen, die in drie groepen zijn onderverdeeld:

Thermoplasten

  • Polyethyleen (PE)

    PE (polyethyleen) is de meest gebruikte thermoplast ter wereld. Van PE worden plastic zakken, bierkratten, buizen, emmers, flessen, huishoudfolie en zegels gemaakt. PE is smaak- en geurloos en fysiologisch onschadelijk en bestand tegen zuren, logen, zoutoplossingen, vetten en oliën. Folies worden meestal gemaakt van het zachtere hogedrukpolyethyleen, terwijl serviesgoed wordt gemaakt van het hardere lagedrukpolyethyleen met een smeltbereik van 125 tot 130°C.

    Handelsnamen: Hostalen, Dyneema, Spectra, etc.

  • Polypropyleen (PP)

    PP (polypropyleen) is het op één na meest gebruikte thermoplastische materiaal, dat onder meer wordt gebruikt voor voedselverpakkingen, huishoudtextiel, fittingen en leidingen, technische behuizingen, helmen en medische producten. Meer dan een derde van de synthetische vezels is gemaakt van PP. Polypropyleen heeft gunstigere eigenschappen dan polyethyleen, is stijver en heeft een hoger smeltbereik van ongeveer 165 °C. Dit maakt meer toepassingen mogelijk.

  • Polyvinylchloride (PVC)

    PVC (polyvinylchloride) is een halogeenhoudende kunststof die wordt gebruikt voor drainagebuizen, kabelmantels, slangen, vloerbedekkingen, raamprofielen, etc. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hard en zacht PVC. Om gunstige gebruikseigenschappen te verkrijgen, moeten aan PVC, in tegenstelling tot andere polymeren, vele additieven worden toegevoegd zoals stabilisatoren, smeermiddelen, weekmakers en andere.

    Handelsnamen: Hostalit, Vinnol, in spreektaal: bijvoorbeeld kunstleer

  • Polyamiden (PA)

    PA (polyamiden) zijn zeer sterk en schokbestendig. Ze hebben een hoge schuur- en slijtvastheid. Door hun uitstekende glij-eigenschappen zijn zij een favoriet constructiemateriaal in de machinebouw of de voertuigbouw voor glijlagers, tandwielen, deuvels, schroeven en moeren of behuizingen. Polyamiden zijn ongevoelig voor brandstoffen en smeermiddelen bij temperaturen tot 150 °C. Een groot deel van de polyamiden wordt gesponnen tot synthetische vezels. De vezels hebben een hoge treksterkte en worden onder andere gebruikt voor textiel, klimtouwen, parachutes en trossen.

    Handelsnamen: Perlon, Nylon, Dralon, etc.

  • Polystyreen (PS)

    PS (polystyreen) wordt voornamelijk geproduceerd als amorf thermoplast. Het heeft een lage vochtopname, zeer goede elektrische eigenschappen en is goed verwerkbaar. Nadelen zijn de neiging tot spanningsscheuren, de lage hittebestendigheid, de ontvlambaarheid en de gevoeligheid voor organische oplosmiddelen. Als polystyreen tijdens de polymerisatie wordt opgeschuimd met kooldioxide, wordt polystyreen gevormd. Toepassingsgebieden zijn thermische en perimeter-isolatiematerialen, geluidsisolatie, verpakkingen, isolatiedozen, cd-hoesjes, isolatie van elektrische kabels en materiaal voor schakelaars.

    Handelsnamen: Styropor, Styroform en andere

  • Polyethyleentereftalaat (PET)

    PET (polyethyleentereftalaat) staat bekend als glasvervanger in drankflessen, in vulvezels en als vezels voor kleding. In de elektrotechniek worden PET-folies gebruikt als dragermateriaal voor magnetische tapes. PET heeft een hoge stijfheid, hardheid, slijtvastheid en is bestand tegen verdunde zuren, oliën, vetten en alcoholen. Het is echter gevoelig voor hete stoom.

  • Polymethylmethacrylaat (PMMA)

    PMMA (polymethylmethacrylaat) heeft met elkaar verweven polymeerketens. Het is zeer weerbestendig en kan worden gebruikt als vervanging voor glas. Optische lenzen en brillenglazen, beglazing, lampen en sanitaire onderdelen zijn gemaakt van PMMA. Het is onmisbaar in de tandheelkunde, waar het wordt gebruikt voor kunstgebitten. Voor dit doel wordt de kunststof geverfd met metaalzouten om de typische roze kleur te creëren. De toepassingen zijn legio. PMMA kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor polymeerbeton, beglazing, lenzen, optische vezels, badkuipen, lichtkappen en lijmen.

    Handelsnamen: acrylglas, plexiglas

  • Acrylonitril-butadieen-styreen copolymeer (ABS)

    ABS (acrylonitril-butadieen-styreen copolymeer) is tegenwoordig een alledaagse kunststof die veel wordt gebruikt vanwege zijn oppervlaktehardheid, hoge slagvastheid en goede weerstand tegen weersinvloeden, veroudering en chemicaliën: bijvoorbeeld voor sanitaire leidingen of behuizingen van huishoudelijke en elektrische apparaten, maar ook voor speelgoed, borden en folies.

    Handelsnamen: Cycolac, Novodur, etc., in spreektaal bijvoorbeeld styrenen

  • Styreen-acrylonitril copolymeer (SAN)

    SAN (styreen-acrylonitril copolymeer) is een transparant copolymeer van twee transparante kunststoffen: gevormd door de copolymerisatie van styreen (ongeveer 70%) en SAN-acrylonitrilmonomeren (ongeveer 30%). Dit hoogwaardige thermoplastische polymeer wordt vaak gebruikt als materiaal voor kas- of industriële beglazing en douchecabines vanwege zijn weersbestendigheid, stijfheid, sterkte en krasbestendigheid.

  • Polytetrafluorethyleen (PTFE)

    PTFE (polytetrafluorethyleen) heeft een hoge chemische inertie, een hoge diëlektrische constante, een vlamvertragende werking, een thermische weerstand tot 260 °C, een uiterst lage wrijving, non-stick-eigenschappen en een hoge weerbestendigheid. Technisch gezien wordt PTFE gebruikt voor lagers en afdichtingen in de lucht- en ruimtevaart en de machinebouw, kabelcoatings in de telecommunicatie, als brandbeveiligingsmiddel in voertuigen en gebouwen en voor het coaten van kookgerei.

    Handelsnamen: Gore-Tex, Dyneon

  • Polyoxymethyleen (POM)

    POM (polyoxymethyleen) is wereldwijd een van de meest gebruikte thermoplasten. Het wordt gewaardeerd om zijn hoge schokbestendigheid, sterkte, hardheid en stijfheid. Vanwege de lage wrijvingscoëfficiënt, de hoge warmtevervormingsweerstand, het uitstekende glij- en schuurgedrag in combinatie met lage wrijvingscoëfficiënten, wordt het materiaal vaak gebruikt als technische kunststof, voornamelijk voor precisieonderdelen zoals tandwielen, assen, schakelapparatuur, etc. De hoge herstelelasticiteit van polyoxymethyleen maakt de kunststof geschikt voor toepassingen op het gebied van klikverbindingen.

    POM-thermoplasten zijn bestand tegen verdunde alkaliën of zuren (pH > 4), evenals tegen gehalogeneerde, aromatische en alifatische koolwaterstoffen, oliën en alcoholen.

  • Polycarbonaat (PC)

    PC (polycarbonaat) is een polyester van koolzuur. Dit waterheldere, thermoplastische materiaal kenmerkt zich vooral door zijn glasachtige optische eigenschappen, maar weegt minder dan glas. Het materiaal wordt dan ook vaak gebruikt voor lichtgewicht constructiedoeleinden, zoals panoramadaken of transparante overkappingen voor gebouwen.


Duroplasten

Thermoharders zijn kunststoffen die tijdens de verwerking een hecht netwerk vormen. Deze vernetting vindt chemisch plaats tussen de moleculen van de uitgangsmaterialen. Het proces is niet meer omkeerbaar. Is zo'n materiaal eenmaal vernet, dan kan het alleen nog machinaal worden verwerkt. Duroplasten zijn meestal hard en bros.

  • Aminoplasten (UF)

    UF (aminoplasten) zijn thermoharders. Ze zijn hard en bros en ontbinden bij verhitting. Melamineharsen, melaminefenolharsen en ureumharsen zijn thermohardende, ruimtelijk nauw vernette gietmaterialen. De vernettingspunten zijn chemische bindingen, daarom hebben thermoharders, in tegenstelling tot thermoplasten, een hogere sterkte, hogere elasticiteit, hogere hardheid en hogere thermische stabiliteit. Door verschillende harsen te mengen ontstaan meercomponentenmaterialen die worden gebruikt in de meubelbouw en voor de productie van stopcontacten, huishoudelijke apparaten en breukvast servies.

  • Fenoplasten (PF)

    PF (fenoplasten) zijn thermohardende, ruimtelijk nauw vernette gietmaterialen. Fenoplasten zijn polycondensaten van fenolen (deels ook cresolen) en formaldehyde, ze zijn niet duur en worden ondanks hun donkere inherente kleur en verdonkering vooral gebruikt voor technische vormen.


Elastomeren

Thermoharders zijn kunststoffen die tijdens de verwerking een hecht netwerk vormen. Deze vernetting vindt chemisch plaats tussen de moleculen van de uitgangsmaterialen. Het proces is niet meer omkeerbaar. Is zo'n materiaal eenmaal vernet, dan kan het alleen nog machinaal worden verwerkt. Duroplasten zijn meestal hard en bros.

  • Natuurrubber (NR)

    NR (natuurrubber) bestaat uit latex, de latex van de rubberboom.

  • Acrylonitril-butadieenrubber (NBR)

    NBR (acrylonitril-butadieenrubber) heeft een hoge weerstand tegen oliën, vetten en koolwaterstoffen en een hoge slijtvastheid en trek- en scheurbestendigheid. NBR laadt zichzelf nauwelijks elektrostatisch op en daarom is er geen vonkvorming te vrezen, daarom wordt het materiaal vaak gebruikt voor tank- en benzineslangen. NBR is geclassificeerd als fysiologisch onschadelijk en wordt daarom ook gebruikt bij de productie van drinkwater en dranken.

  • Styreen-butadieenrubber (SBR)

    SBR (styreen-butadieenrubber) is tegenwoordig het meest gebruikte synthetische rubber en wordt gebruikt bij de productie van banden, afdichtingen en transportbanden.

  • Butadieenrubber (BR)

    BR (butadieenrubber) is het op één na belangrijkste synthetische rubber. Het verbetert de eigenschappen van natuurrubber.

  • Chloropreenrubber (CR)

    CR (chloropreenrubber) is een synthetisch rubber dat onder meer wordt gebruikt in de voertuigbouw en voor warmte-isolerende sportkleding. Slangen, kabelmantels, afdichtingen en aandrijfriemen op basis van chloropreenrubber worden vanwege hun gunstige combinatie van eigenschappen veel toegepast in de automobielindustrie. Opgelost in organische oplosmiddelen is polychloropreen, net als de polymeerdispersie zelf, wegens zijn goede weerstand ook geschikt voor diverse lijmen. Het wereldwijde verbruik van chloropreenrubber, met inbegrip van lijmen, wordt geraamd op meer dan 300.000 ton per jaar.

    Handelsnaam: Neopreen

  • Ethyleen-propyleen-dieenrubber (EPDM)

    EPDM (ethyleen-propyleen-dieenrubber) wordt gebruikt voor het afdichten van profielen. In tegenstelling tot NBR heeft EPDM zeer goede elektrische isolatie-eigenschappen en is het uitstekend bestand tegen ozon, zonlicht en veroudering.

  • Siliconen:

    Siliconen – chemisch beter bekend als poly(organo)siloxanen of siloxaan – zijn synthetische polymeren waarvan de siliciumatomen zijn verbonden via zuurstofatomen (Si-O-Si). Ze nemen een tussenpositie in tussen organische en anorganische verbindingen. Op dit moment zijn er ruim 10.000 verschillende soorten siliconen bekend. Siliconenrubbers worden gedifferentieerd volgens de temperatuur die nodig is voor de vernetting.

    De koudvernette HTV-siliconenrubbers zijn plastisch vervormbare materialen die bijvoorbeeld worden gebruikt als kabelmantel, voor elektrische isolatie of voor afdichtings- en dempingsdoeleinden.

    Het vloeibare, rode siliconenrubber (RTB/HB) heeft een hoge hittebestendigheid en lage elasticiteit. Ze worden gebruikt als constructiemateriaal voor gietmallen voor laagsmeltende metalen waarvoor een hoge hardheid vereist is.

    Daarentegen is het laagviskeuze, heet vernette siliconenrubber (RTV/NV) medium-elastisch, met een goede vloeibaarheid en een lage viscositeit. Dit is daarom bijzonder geschikt voor het vervaardigen van elastische was- of reliëfgietvormen, gietvormen voor figuren of decoratieve panelen, gietvormen voor epoxy/giethars, cement, gips of andere vloeibare materialen.

    Het zeer elastische siliconenrubber (RTV/HE) is een vrij vloeibaar siliconenrubber met een zeer hoge elasticiteit en tegelijkertijd een lage viscositeit. Het is bijzonder geschikt voor de vervaardiging van filigrane elastische vormen met geprononceerde insnijdingen. Toepassingsgebieden zijn gietmatrijzen voor reliëfs of mallen voor sterk geprofileerde decoratieve panelen of wandelementen.

  • Schuimmaterialen:

    In principe zijn bijna alle kunststoffen geschikt om te schuimen, bijv. polyurethaan (PUR hard/zachtschuim), polypropyleen, geëxpandeerd polyurethaan (EPP), geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxpandeerd polypropyleen (EPE). De eigenschappen kunnen worden bepaald door de selectie van de grondstoffen. Bij gebruik van polyolen met een korte keten ontstaan bijvoorbeeld sterk vernette harde schuimen, terwijl bij polyolen met een lange keten zachte tot elastische schuimen worden geproduceerd.

    De meeste schuimen worden geproduceerd door middel van schuimextrusie: het verwarmde plastic zet uit tot 20 tot 50 keer zijn volume als het uit een geperforeerd mondstuk stroomt. Roterende messen snijden de resulterende schuimstrengen vervolgens in schuimdeeltjes met gesloten cellen van enkele millimeters, waaruit verschillende producten worden gevormd.

  • Vezelversterkte kunststoffen:

    Vezelversterkte composieten zijn gemengde of meerfasige materialen die hoofdzakelijk bestaan uit versterkende vezels (bijv. glas, koolstof, polymeren of keramiek) en een matrix (kunststof, synthetische harsen) daaromheen. Afhankelijk van het toepassingsgebied worden verschillende additieven en vulstoffen toegevoegd. Dit maakt onderdelen gemaakt van composietmateriaal stabieler en sterker dan onderdelen van materiaal uit één component, terwijl ze hetzelfde gewicht behouden.

    Daarom worden composieten vaak toegepast in lichtgewicht constructies. De vliegtuig- en voertuigindustrie, windkrachtcentrales en chemicaliëntanks zijn de belangrijkste toepassingsgebieden voor vezelversterkte kunststoffen.

    Glasvezels voor GVK zijn ook de meest gebruikte vezeltypes vanwege hun relatief lage prijs, met een aandeel van meer dan 90%. Afhankelijk van de toepassing ligt de lengte van typische versterkende glasvezels tussen 10 en 300 µm. Vezels met een lengte van meer dan 1 mm worden in de kunststofverwerking al als lang beschouwd.


Oppervlakte-energie voor het lijmen van kunststof

Een goede hechting wordt in principe bereikt op materialen met een hoge oppervlakte-energie, zoals staal, glas en keramiek. De basisvoorwaarde voor een goede hechting is voldoende bevochtiging van het oppervlak. Hiervoor moet de oppervlaktespanning van de ondergrond groter zijn dan die van de lijm.

Hechtingen op sommige laagenergetische kunststoffen zoals polyolefinen (PP, PE en PTFE) en siliconenhoudende verbindingspartners zijn echter kritisch. Hoogenergetische (polaire) oppervlakken bieden de lijm een betere hechting dan laagenergetische (niet-polaire) oppervlakken.

De bevochtigbaarheid van een kunststof kan snel en eenvoudig worden beoordeeld met een druppel water op het oppervlak. Als zich een druppel water vormt, is het oppervlak laagenergitisch. Als de waterdruppel daarentegen wegloopt, is het oppervlak hoogenergetisch. Om de bevochtigbaarheid grondiger te bekijken, worden testinkten gebruikt en wordt de contacthoek van de druppel gemeten (meetmethoden volgens DIN 53 364 of ASTM D 2578-84).

  • De vergelijking van Young
    De vergelijking van Young

    Voor het verlijmen van kunststof oppervlakken moet de gemeten contacthoek zo klein mogelijk zijn. De vergelijking van Young is van toepassing.

  • De vergelijking van Young (2)
    De vergelijking van Young (2)

    De contacthoek q van de vloeistofdruppel hangt af van de oppervlakte-energie van de vloeistof sl en het kunststof oppervlak ss.

    De energie van het grensvlak tussen de vloeistof en het kunststof oppervlak is ssl.

  • De vergelijking van Young (3)
    De vergelijking van Young (3)

    Door de tellers van de formule op te tellen, verkrijgt men de kritische oppervlakte-energie sc.


Herobanner met een contact-pictogram op een paarse banner

Hoe kunnen wij u helpen?

Laten we samenwerken! 3M producten worden constant verder ontwikkeld om aan de behoeften van klanten te voldoen. Neem contact met ons op als u hulp nodig hebt bij het vinden van het juiste product of andere vragen hebt over 3M oplossingen: Bel ons op 0870 608 0050

NEEM CONTACT OP MET ONS

Kritische oppervlakte-energie


De juiste oppervlaktebehandeling is wat telt

  • De oppervlakken van veel kunststoffen bieden zonder voorbehandeling een zeer slechte hechtingsbasis voor verlijming. Dit stelt hoge eisen aan de voorbehandeling. De kunststoffen moeten droog, stof- en vetvrij zijn en moeten niet alleen worden gereinigd, maar ook specifiek op het verbindingsoppervlak worden geactiveerd om een voldoende hechting te verkrijgen. Gereinigde oppervlakken zijn zeer actief en moeten daarom onmiddellijk worden verlijmd of in deze toestand worden gehouden met behulp van hechtmiddelen. Voor de meeste processen moeten uitgebreide veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen; bij de voorbehandeling van kunststoffen moet er ook op worden gelet dat deze niet door het reinigingsmiddel worden aangetast.

    Het reinigen en ontvetten van het kunststofoppervlak van loszittend stof, olie, vet en scheidings- en verwerkingsmiddelen met water of oplosmiddelen – dit verandert de structuur van het oppervlak niet. Reinigen kan worden gedaan door onderdompelen of sproeien. Ontvetten gebeurt met organische oplosmiddelen of door voordrogen in de oven.

    Mechanische voorbehandeling door borstelen, slijpen, schuren of zandstralen – dit verandert de ruwheid en de grootte van het oppervlak dat effectief is voor de hechting. Tegelijkertijd worden loszittende reactieproducten, polijst- en glijmiddelen en stabilisatoren verwijderd.

    Chemische voorbehandeling gebeurt door etsen of beitsen met zure of alkalische stoffen. Daarbij wordt door oxidatie of fosfatering een nieuwe structurele grenslaag met een aanzienlijk hogere polariteit gevormd. Met natchemische voorbehandeling, bijvoorbeeld met chroomzwavelzuur, kunnen onderdelen van elk ontwerp worden behandeld.

    Bij fysische oppervlaktebehandelingen wordt gebruik gemaakt van hoogenergetische elektronen-, laser- of UV-straling of thermische processen zoals vlambehandeling of elektrische plasma- of coronaprocessen. Ze veranderen het oppervlak chemisch en fysiek. Bij het vlammen van kunststoffen wordt een open vlam over het oppervlak van het te verbinden onderdeel geleid met een bepaalde afstand en snelheid. De vlam kan reducerend of oxiderend worden gebruikt, afhankelijk van het type kunststof dat gevlamd moet worden. Dit maakt het oppervlak van de component energetischer en gemakkelijker te hechten. Door toevoeging van chemisch reactieve stoffen kan het oppervlak nog verder worden beïnvloed.

    Om de oppervlakte-energie te verhogen, kunnen de oppervlakken ook worden gecoat. Dit kan zowel met metalen, zoals bij galvaniseren, als met hechtmiddelen zoals primers of activatoren. Net als lijmen zijn hechtmiddelen chemisch reactieve stoffen, zodat de instructies voor het toepassen zoals uitdamptijden, verwerkingstijd, houdbaarheidsdatum, etc. exact moeten worden gevolgd. Hechtmiddelen worden gebruikt in gevallen waar alleen verlijmen met de lijm niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd.


  • 1- en 2-componenten constructielijmen zijn geschikt als lijm vanwege hun speciale geschiktheid voor laagenergetische kunststoffen zoals PE en PP.
    ##discLink1##

  • Kunststof onderdelen worden vaak met behulp van lijmen vastgezet om te voorkomen dat ze tijdens het verdere proces wegglijden. Vooral lijmen op acrylaatbasis hechten doorgaans zeer goed op kunststoffen. Ze hebben een versterkende en ondersteunende werking voor belastingoverdracht en stressvermindering. Acrylaatlijmen worden gekenmerkt door korte verwerkingstijden en hoge sterkte op veel kunststoffen en elastomeren. Deze lijmen bereiken bijvoorbeeld als 2-componentenlijm op laagenergetische kunststoffen goede afschuif- en afpelsterktes en een goede schokbestendigheid bij dynamische belastingen. In de 3M Scotch-Weld-serie zijn intussen zelfs acrylaatlijmen ontwikkeld die goede resultaten geven op moeilijk te verlijmen kunststoffen met een lage oppervlakte-energie zonder enige oppervlaktevoorbereiding.

    Vooral onder UV of LED snel uithardende lijmen op acrylaatbasis zijn geschikt voor korte procestijden en dus voor hoge productiehoeveelheden. Zelfs in diepe lagen is een optimale uitharding gegarandeerd. Voorwaarde is wel dat de kunststoffen transparant zijn en niet UV-werend. Tegenwoordig maken aangepaste foto-initiatoren en geschikte stralingsbronnen zelfs uitharding door UV-werende kunststoffen mogelijk. Voor bijzonder dikke lijmlagen worden ook lijmen met dubbele uitharding gebruikt, of de lagen worden uitgehard met licht met een langere golflengte (ongeveer 405 nm LED's). Op deze manier kunnen zelfs lijmlagen tot enkele millimeters diep worden uitgehard.

    Als er tijdens het verlijmen insnijdingen of schaduwzones ontstaan, worden vaak dubbeluithardende lijmsystemen gebruikt die na UV-bestraling thermisch worden nagehard. Voor niet-transparante ondergronden worden lijmen op epoxyharsbasis gebruikt die thermisch of bij kamertemperatuur kunnen worden uitgehard. Hoogwaardige tweecomponenten-constructielijmen op basis van epoxyhars worden bijvoorbeeld gebruikt in de auto- en vliegtuigbouw, waar ze bij kamertemperatuur een hoge structurele sterkte bereiken, zelfs op laagenergetische oppervlakken zoals kunststoffen.


Kunststof verlijmen met klevende tapes

  • Er zijn dubbelzijdige acrylaatschuimtapes voor een breed scala aan toepassingen verkrijgbaar. Ze zijn gemaakt van acrylaatlijm met gesloten cellen voor veeleisende materiaalcombinaties of kritische kunststoffen met lage oppervlakte-energie zoals PE of PP. Deze kunnen krachten goed opnemen en zijn daardoor blijvend bestand tegen trek-, schuif-, splijt- en afpelkrachten. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor het verlijmen van autospiegels of voor het verlijmen van profielen en sierlijsten.

    Acrylaatschuimtapes, waarvan het aanpasbare acrylaatschuim spanning absorbeert, dempen trillingen en compenseren verschillende, materiaalafhankelijke temperatuuruitzettingen. compenseert. Deze zijn geschikt voor metaal/kunststof-verlijming en worden gebruikt in automotive toepassingen, bijvoorbeeld voor het verlijmen van sier- en zijbeschermingsstrips, kunststof bekleding, reflectoren en spiegelglas.

    Tapes op rubberbasis bieden ook een goede hechtsterkte op kritische ondergronden met een goede aanvangshechting en de mogelijkheid tot opnieuw hechten, bijv. bij het verlijmen van PP of PE.


Verlijmen van kunststoffen: Nieuwe ontwikkelingen

We hebben onlangs een tape op de markt gebracht waarmee aanvullende onderdelen zoals parkeersensoren kunnen worden bevestigd op kunststof met gemiddelde oppervlakte-energie zonder voorbehandeling van het oppervlak. De dubbelzijdige Acrylaat Plus Tape biedt ook een goede hechting op moderne, moeilijk te plakken autolakken.

  • Dubbelzijdige Acrylaat Plus Tape

    Dubbelzijdige Acrylaat Plus Tape

    • Een nieuw verbindingsproces genaamd Onsert is speciaal ontwikkeld voor composietmaterialen zoals CFRP/GFRP-ondergronden, maar het is ook geschikt voor dun plaatmetaal en klassieke kunststoffen. Bij de productie van auto's wordt een lichtuithardende lijm aangebracht op een flexibel verbindingselement, een lijmbout, dat vervolgens met het werkstuk wordt verbonden. De lijm hardt vervolgens binnen enkele seconden uit met behulp van LED-lampen. Bij de productie van de i3 en i8 realiseert BMW dankzij Onsert cyclustijden van slechts vier seconden, waarna bijvoorbeeld een draad onmiddellijk kan worden geladen. Dit resulteert in stabiele verbindingen die weer kunnen worden losgemaakt, wat belangrijk is voor de repareerbaarheid van CFRP-componenten.

      Maar structurele schade aan het nieuwe CFRP-vliegtuig kan nu ook worden gerepareerd door te lijmen: Lufthansa Technik heeft in het kader van het onderzoeksproject "Rapid Repair" een nieuw soort reparatiemethode ontwikkeld: Een freesrobot freest de beschadigde plek netjes weg (bijvoorbeeld op een vleugel) en een precies passend reparatiedeel wordt met een plakfolie ingebracht. Onder vacuüm en met behulp van een verwarmingsmat hardt de reparatie uit en kan opnieuw worden gelakt. Daarna zijn er geen zichtbare tekenen meer van de reparatie. Voordeel: Er hoeven geen gaten te worden geboord die de gevoelige vezelstructuur zouden kunnen vernietigen.

      Bekijk de productkenmerken van de dubbelzijdige Acrylaat Plus Tape (pdf, 1 MB)


het gebruik van lijmen

  • Bij het kiezen van een lijm moet men rekening houden met wat de verbinding moet kunnen weerstaan en aan welke spanningen het onderdeel tijdens het gebruik zal worden blootgesteld. Dit zijn de vragen over mechanische, dynamische en statische belastingen, het temperatuurbereik, de invloed van vocht, andere chemische stoffen of UV-straling. Tevens dient de lijst van eisen informatie te bevatten over de te verbinden onderdelen, de productieomstandigheden, specificaties voor arbeidsveiligheid en milieubescherming, informatie over bestendigheid op lange termijn en kwaliteitsborging, alsmede de gekozen testprocedures en kosten.

    Met deze informatie kan de oppervlaktebehandeling worden gekozen op basis van technische datasheets, ervaring en literatuur. Als het belangrijk is, moeten er lijmmonsters worden gemaakt en getest voordat de lijmen worden gebruikt. Bij mechanische testen wordt de verbinding belast totdat deze breekt. Het type breuk geeft informatie over de kwaliteit van de hechting en geeft aan waar defecten zijn opgetreden. Een adhesiebreuk is wanneer de lijm loslaat van het verbonden onderdeel. Een cohesiebreuk is een breuk in de lijm zelf en een breuk in het te verbinden onderdeel beschrijft een breuk buiten het lijmoppervlak in het te verbinden onderdeel.

    In de regel kan een cohesiebreuk of een breuk in het te verbinden deel worden beschouwd als een gunstige indicatie van een hoogwaardige hechting, aangezien in dit geval defecten in de oppervlaktebehandeling grotendeels kunnen worden uitgesloten. Hechtbreuken duiden vaak op een gebrekkige voorbehandeling van het oppervlak, bijvoorbeeld onzuiverheden, condensatie, onvoldoende oppervlaktespanning en corrosie. Verouderingstesten kunnen ook in een klimaatkamer worden uitgevoerd en dan kunnen de sterkte en vervormbaarheid en hun veranderingen in de loop van de veroudering worden bepaald. Met deze kennis kan men de belastbaarheid van een verbinding evalueren en de meest geschikte lijm voor de toepassing selecteren.


Instructies voor het verlijmen

  • 1: ABS - acrylonitril-butadieen-styreen is een alledaagse kunststof die veel wordt gebruikt vanwege zijn oppervlaktehardheid, hoge slagvastheid en goede weerstand tegen weersinvloeden, veroudering en chemicaliën. Helaas kan het laagenergetische ABS met gewone lijmen niet volledig zonder problemen worden verlijmd, meestal is dit alleen mogelijk na een oppervlaktebehandeling met het oplosmiddel methylisobutylketon. ABS met ABS kan echter ook worden verbonden met methylethylketon (MEK) / butanon en dichloormethaan (methyleenchloride). Optimale werkwijze: Hechtvlakken reinigen, drogen. Breng één laag lijm aan op één of beide zijden en laat kort uitdampen alvorens samen te drukken. Meer informatie.

    2: GVK / CVK - Vezelversterkte composieten zijn gemengde of meerfasige materialen die uit twee hoofdcomponenten bestaan: de omringende matrix (kunststof, synthetische harsen) en de versterkende vezels (bijv. glas, koolstof, polymeren of keramiek). De vezelbundels zijn omgeven door de matrix als een door elasticiteit ingesloten balk. De combinatie van deze componenten geeft dit materiaal eigenschappen van hogere kwaliteit dan elk van de twee afzonderlijke componenten. Voor de niet geheel probleemloze verbinding van lichte materialen zijn op de markt talrijke producten ontwikkeld die perfect geschikt zijn voor het efficiënt vullen of verbinden van vezelcomposieten, multimateriaal-systemen en laag-energetische kunststoffen. Meer informatie.

    3: Rubber of rubberachtige materialen worden veel gebruikt in de industrie en het dagelijks leven: bijvoorbeeld in afdichtingen en rollen, in trillingsdempers of voor schoeisel. Voor het verlijmen van rubber zijn over het algemeen verschillende soorten lijmen geschikt. De optimale lijm hangt echter altijd sterk af van de rubbersamenstelling en het beoogde gebruik. Meer informatie.

    4: Sponsrubber
    De term sponsrubber wordt gebruikt om opencellige en elastische schuimen te beschrijven die een gesloten, lekvrije buitenhuid hebben. Deze worden geëxpandeerd door het toevoegen van blaasgassen en gemaakt van natuurrubber, chloropreen, acrylonitril-butadieenrubber of soortgelijke synthetische rubbers en worden geclassificeerd als poreuze rubbers. Tijdens het vulkaniseren blaast het blaasmiddel de compound op en geeft het thermoplastische elastomeer blijvende elasticiteit. Van sponsrubber wordt algemeen aangenomen dat het slecht tot nauwelijks hecht. Afhankelijk van het tweede materiaal zijn alleen individuele, speciale lijmen beschikbaar die een verbinding mogelijk maken. Hechtingen van sponsrubber aan bepaalde kunststoffen zoals polyolefinen of rubber zijn bijzonder kritisch. Meer informatie.

    5: Schuimen komen vrij vaak voor in het dagelijks leven: ze worden in alles gebruikt, van stoffering en matrassen tot isolatiematerialen. Ze zijn gebaseerd op een breed scala aan kunststoffen als grondstof. Niet elke lijm is echter geschikt voor elk materiaal. Gezien het grote aantal varianten kan het daarom zinvol zijn om vooraf altijd te testen hoe de lijm zich gedraagt op kleine monsters van het materiaal. Meer informatie.

    6: Siliconen, met hun laag-energetische, extreem afstotende oppervlakken, worden beschouwd als moeilijk of bijna onmogelijk te verlijmen. Tot de weinige lijmproducten die hier bruikbare resultaten laten zien, behoren bijvoorbeeld nieuwe soorten siliconentransferlijmen die in combinatie met tapes zelfs een efficiënte automatisering van serieproductieprocessen mogelijk maken – bijvoorbeeld in de automobielsector. Meer informatie.

  • Het verlijmen van thermoplasten

    1: PET - polyethyleentereftalaat - wordt gebruikt in een groot aantal technische producten, bijvoorbeeld voor componenten met complexe contouren en nauwe toleranties. PET is een van de kunststoffen die niet of slecht te verlijmen is. Om hier verbetering in te brengen, is het raadzaam de oppervlakken van deze kunststof met fysische en/of chemische processen te activeren zodat ze kunnen worden verlijmd. Meer informatie.

    2: PA - polyamide is zeer sterk en schokbestendig. De schuur- en slijtvastheid in combinatie met uitstekende glijeigenschappen maken het tot een geprefereerd constructiemateriaal in de machine- of voertuigbouw. Vanwege zijn hoge mechanische sterkte heeft het nu zelfs veel metalen componenten in de voertuigbouw verdrongen, soms versterkt met koolstof- of glasvezels. Maar PA is niet gemakkelijk te verlijmen. Hoge hechtsterkten van PA-materialen vereisen het gebruik van speciale voorbehandelingsmethoden of speciaal ontwikkelde, reactieve lijmen. Meer informatie.

    3: PMMA - polymethylmethacrylaat, ook bekend als plexiglas en acrylaatglas, maakt indruk met zijn optische en oppervlakte-eigenschappen. In het dagelijks leven worden golfplaten vaak ten onrechte als plexiglas aangeboden. In werkelijkheid zijn ze gemaakt van polycarbonaat of PVC, wat een groot verschil kan maken bij het verlijmen van het materiaal. Voor het verlijmen op laagenergetische kunststoffen zoals PMMA is de oppervlakte-energie belangrijk. Voorzichtigheid is echter geboden bij het gebruik van bepaalde oplosmiddelen voor de voorbereiding van de verlijming. Er is een scala aan hoogwaardige lijmen op de markt voor het efficiënt hechten van PMMA aan tal van andere materialen. Meer informatie.

    4: POM - polyoxymethyleen is een van de meest gebruikte technische kunststoffen vanwege het uitstekende glij- en slijtagegedrag. Met zijn uitstekende mechanische eigenschappen overbrugt POM de kloof met de duurdere metalen materialen, vervangt deze vaak en is daarom een van de geprefereerde constructiematerialen, bijvoorbeeld voor fijnmechanische onderdelen. Verlijming is normaal gesproken alleen mogelijk na voorbehandeling van het oppervlak door vlambehandeling, etsen met primer, corona of lagedrukplasma. Bij moderne, hoogwaardige lijmen kan dit echter achterwege worden gelaten. Meer informatie.

    5: PS - polystyreen is een van de meest voorkomende massakunststoffen in het dagelijks leven. Het is te vinden in voedselverpakkingen/-blikjes of cd-doosjes en in stopcontacten. Als in oplosmiddel oplosbare en polaire kunststof is polystyreen in principe vrij eenvoudig te verlijmen, maar de keuze van de lijm en het lijmproces hangt altijd af van het tweede materiaal waarmee PS moet worden verlijmd. Meer informatie Hardschuimisolatieplaten van geëxpandeerd polystyreen met open poriën (EPS of Styropor) worden tegenwoordig het meest gebruikt voor gevelisolatie in een samengesteld thermisch isolatiesysteem (ETICS). Meer informatie.

    6: PP - Polyethyleen is een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven geworden. Het zit onder meer in leidingen, regentonnen, vaatwassers en tal van industriële componenten. Het verlijmen van het materiaal is echter niet zonder problemen vanwege de afstotende oppervlakte-eigenschappen. De efficiënte lijmsystemen die tegenwoordig op de markt zijn, bieden hiervoor echter praktische oplossingen. Meer informatie.

    7: PTFE - polytetrafluorethyleen
    Vanwege de chemische inertie en weerstand tegen alle zuren, basen, alcoholen, benzines, ketonen, enz., wordt polytetrafluorethyleen vaak gebruikt als coating bij agressieve chemicaliën; bijvoorbeeld als bekledingsmateriaal voor chemische apparaten, containers, kleppen, kranen, pompen, filterlichamen en pijpleidingen. Het anti-adhesieve gedrag van polytetrafluorethyleen is uitgesproken, d.w.z. dat andere, zelfs kleverige stoffen niet aan het oppervlak hechten en het niet wordt bevochtigd door vloeistoffen. Om deze reden wordt de thermoplast nog steeds als moeilijk of bijna onmogelijk te hechten beschouwd. Maar ondertussen kunnen na een speciale voorbehandeling van het oppervlak met moderne lijmen goede resultaten worden behaald. Meer informatie.

    8: SAN - styreen-acrylonitril
    De transparante kunststof SAN uit de groep van kunststoffen op styreenbasis wordt vanwege zijn weersbestendigheid, stijfheid en krasbestendigheid vaak gebruikt als materiaal voor kas- of industriële beglazingen en douchecabines. Afhankelijk van de eisen is een breed scala aan hoogwaardige lijmen geschikt voor verlijming van het materiaal. Meer informatie.

    9: PC - polycarbonaat
    Dit waterdoorzichtige kunststof wordt vooral gekenmerkt door zijn glasachtige optische eigenschappen. Het bijzondere voordeel is echter het lagere gewicht in vergelijking met glas. Daarom wordt het materiaal dan ook vaak gebruikt voor lichtgewicht constructiedoeleinden, zoals panoramadaken of transparante overkappingen voor gebouwen. Hoewel de in oplosmiddel oplosbare kunststof over het algemeen als gemakkelijk te verlijmen wordt beschouwd, reageert deze gevoelig. Hierdoor kunnen spanningsscheuren ontstaan. Bij het kiezen van een lijm is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de optische eigenschappen niet te veel worden aangetast. Meer informatie.

Dicht  

Stel uw vraag aan de 3M experts in Tapes, Lijmen, Verbindingen & Assemblage

  • Wanneer u dit formulier indient, kan u via e-mail/telefonisch gecontacteerd worden door een 3M medewerker of door één van onze geauthoriseerde zakelijke partners waarmee wij uw gegevens mogelijk delen in overeenstemming met het privacybeleid van 3M.

  • Alle velden zijn verplicht, tenzij anders aangegeven.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

  • Verzenden Verzenden

Bedankt.

We hebben je verzoek ontvangen.


Bezoek de 3M Bonding & Assembly Webinar Hub

Ontvang de laatste informatie, praktische tips en meer van de toonaangevende experts van 3M en vergroot uw kennis. Elk webinar duurt 45 minuten.

Ontdek onze gratis on-demand webinars

Helaas.

Er ging wat fout. Probeer het later opnieuw.