We hebben je verzoek ontvangen.
Ontvang de laatste informatie, praktische tips en meer van de toonaangevende experts van 3M en vergroot uw kennis. Elk webinar duurt 45 minuten.
Er ging wat fout. Probeer het later opnieuw.
Zoals glas, hout, textiel, leer, keramiek en beton.
Oppervlakte-energie is een maat die aangeeft hoe gemakkelijk iets over een oppervlak uitvloeit. Dit wordt ook wel bevochtiging of wet out genoemd. Materialen met een hoge oppervlakte-energie vloeien zeer goed uit en kunnen gemakkelijk worden verbonden, terwijl materialen met een lage oppervlakte-energie het uitvloeien tegengaan. De oppervlakte-energie is de reden waarom metalen gemakkelijk kunnen worden verbonden en kunststoffen niet.
Tussen die twee uitersten zijn er nog talloze ondergronden met een gemiddelde oppervlakte-energie, die niet heel moeilijk te verbinden zijn, maar waarbij wel rekening moet worden gehouden met specifieke factoren. Deze groep traditionele materialen omvat oude technologieën zoals glas, keramiek en beton, maar ook meer natuurlijke materialen zoals hout, leer en textiel (zowel natuurlijk als synthetisch). Ontwerpers kiezen vaak voor een specifiek materiaal vanwege het uiterlijk, maar dit kan ook van invloed zijn op de lijmkeuze.
Glas wordt meestal gekozen vanwege de transparantie, maar het is ook sterk, krasbestendig, ondoordringbaar voor vloeistoffen en gemakkelijk te reinigen. Dit zijn allemaal eigenschappen waardoor het populair is bij consumenten. Glas wordt in een breed scala van toepassingen gebruikt, van televisie- en smartphoneschermen tot borden en panelen voor gebouwen. 3M™ lijmen voor het verbinden van glas omvatten VHB™ Tapes en structurele epoxylijmen.
Hout is natuurlijk, kan zware lasten dragen, kan goed tegen verf en vlekken en ziet er mooi uit. Het is een duurzame bron die in talloze toepassingen wordt gebruikt, van bouw tot meubels tot randafwerkingen. De belangrijkste factor bij het verbinden van hout is het absorptievermogen: als u tape wilt gebruiken, is het raadzaam om het oppervlak glad te maken met verf of vernis. Op deze manier wordt de afwerking verbonden. Een vloeibare lijm daarentegen zal het beste uitvloeien op onbewerkt hout.
Textiel kan worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of wol, of van synthetische materialen van kunststof met een lage oppervlakte-energie (LSE), zoals polyester. In bepaalde toepassingen wordt de voorkeur gegeven aan lijmen in plaats van naaien, bijvoorbeeld bij vloerbedekking en zitkussens en bij bepaalde kleding en accessoires. Bij verlijmen moet vooral rekening worden gehouden met het basismateriaal en niet zozeer het feit dat dit geweven is tot textiel.
Leer is de gelooide huid van dieren en is geliefd vanwege zijn duurzaamheid en flexibiliteit. Leer wordt vooral gebruikt in kleding, sportartikelen en meubels, vaak in toepassingen waarbij een verlijming de voorkeur heeft boven een zichtbare stiknaad. De achterzijde van leer is over het algemeen poreus en gemakkelijk te verbinden, maar de afgewerkte kant is vaak voorzien van olie of pigmenten waarmee de lijm moet verbinden in plaats van met het leer zelf.
Producten voor het verbinden van textiel en leer
Bij het kiezen van een lijm voor textiel of leer is het materiaal een belangrijke factor. Maar ook de absorptieweerstand versus de absorptie en het systeem waarmee de lijm wordt aangebracht, spelen een grote rol. De absorptieweerstand bepaalt hoeveel lijm er op het oppervlak achterblijft om de andere ondergrond te verbinden, terwijl de absorptie de hoeveelheid lijm is die door de stof wordt opgenomen. Lijmsprays zijn vaak een goede keuze omdat de fijnere deeltjes een tijdje op het oppervlak blijven liggen. Contactlijm die wordt gerold of op een andere manier wordt verspreid, kan ook een goede optie zijn.
Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei en is sterk, hard en bestand tegen slijtage en chemische stoffen. Bovendien heeft keramiek een zeer goede hittebestendigheid en een lage thermische uitzetting. Daarom wordt het vaak gebruikt als hitteafscherming. Keramiek kent vele toepassingen in consumentengoederen, elektronica en de luchtvaartindustrie. Industrieel en technisch keramiek is bijna altijd geglazuurd. De verbinding wordt dus feitelijk gemaakt met dit glasachtige glazuur en niet met het poreuze keramiek eronder.
Beton is heel goed vormbaar wanneer het wordt gemengd, maar hardt daarna uit tot een sterk en duurzaam materiaal dat in de meest uiteenlopende constructietoepassingen wordt gebruikt, van wegen tot huizen en commerciële gebouwen. Zelfs glad afgewerkt beton is nog relatief ruw en absorberend. Een lijm die uitvloeit, kan het ruwe oppervlak opvullen. En omdat beton eeuwig moet meegaan, moet een lijmverbinding ook een lange levensduur hebben.
Producten voor het verbinden van keramiek en beton
Voor keramiek en beton kunnen zowel ééncomponent-urethaanlijmen als structurele tweecomponentenlijmen worden gebruikt. Deze vloeibare lijmen kunnen gemakkelijk gaten opvullen om het oppervlak voor de verbinding zo groot mogelijk te maken.
Om te bepalen welke lijm het meest geschikt is, is het meestal nuttig om eerst naar het type assemblage te kijken. De zes assemblagetypen hieronder hebben verschillende ontwerpkenmerken die vaak bepalen wat de beste lijm of tape is.
Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.
Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.