betonlijm op dpi

De beste betonlijm?

Vind de juiste lijm voor uw uitdaging.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Toepassingsvoorbeelden voor betonverbindingen

 • Dragende bouwelementen, wanden en plafonds, voorgespannen betonnen plafonds en vloeren, zowel binnen als buiten
 • Buiten- en binnenmuren
 • Vloer- en rijplaten
 • Geprefabriceerde elementen zoals blokken voor metselwerkconstructies of platen van onbewerkt aggregaat
 • Contragewichten op kranen of blokken als golfbrekers
 • Standaards (parasol enz.)
 • Tuinbouw: randen, plantenbakken enz.
 • Het geheim van het succes van verhard beton is ongetwijfeld zijn veelzijdige eigenschappen:

  • Hoge druksterkte – in de bouwsector gewoonlijk ten minste 20 N/mm² (beton met hoge prestaties zelfs 150 N/mm²)
  • Hoge bestendigheid tegen oppervlakteslijtage
  • Corrosiebescherming van de stalen wapening door de hoge pH-waarde van het beton
  • Goede brandwerende eigenschappen met gelijktijdige brandbescherming ook voor de wapening van staal
  • Goede bescherming tegen vocht en waterdichtheid
  • Vrije vormgevingsmogelijkheden die een grote ontwerpvrijheid bieden bij het ontwerpen van oppervlakken
 • Veel voorkomende verbindingstaken voor beton zijn:

  • Afdichten en verbinden (tegen water)
  • Vloerbedekkingen (hout, keramiek of beton)
  • Het plaatsen van bevestigingsmiddelen en heavy-duty deuvels (stangen, ankers, draden) in geboorde gaten
  • Bevestigen van gevelbekleding aan betonnen muren

Soorten lijm voor betonverbinding

 • Het waterdicht maken van delen van het gebouw kan goed gebeuren met chemische lijmen zoals acrylaat of siliconen (bv. terras, balkon, goot of kelderfunderingen, enz.).
 • Chemische lijmen op polymeerbasis zijn geschikt voor puntverlijming, bijvoorbeeld voor het bevestigen en verbinden van draadstangen, ankers en heavy-duty deuvels.
  Het verbinden van inbouwdelen, bv. elementen van ladders in schachten, wordt uitgevoerd met behulp van 2-componenten reactiekunstharslijm.
 • 2-componenten epoxyharslijmen zijn geschikt voor vlakke toepassingen, bv. voor het verbinden van gladde betonnen flankoppervlakken. 2-componenten epoxyfijnplamuur is ideaal voor het opvullen van betonoppervlakken en kan ook worden gebruikt voor het verbinden van staal, steen en hout etc. evenals voor het herstellen van beschadigde betonoppervlakken, cementmortellagen en het vullen van scheuren.
3M-zelfklevende rol op zwarte achtergrond

Voor welk verbindingsproces hebt u een oplossing nodig?

Vind nu het juiste product.

PRODUCTENZOEKER

Verbinden in plaats van deuvels

Voor bijna elke eis is er een geschikte lijm voor beton, maar er zijn een paar dingen om vooraf rekening mee te houden:

 • Bepaling van de vereiste hechtkracht (in kg/m²). De bereikbare hechtkracht ligt tussen 50 kg/m² en 400 kg/m², afhankelijk van het product
 • Verbinding over het hele oppervlak of plaatselijk? Hierbij is het belangrijk om te overwegen of het aanbrengen van een rups (uit een filter of met een siliconenspuit) voldoende is of dat de lijm over het gehele oppervlak moet worden verdeeld.
 • Materiaalcombinatie: beton met beton of beton met andere materialen
 • Binnen of buiten
 • Waterafstotend of waterondoorlatend

Lijmen kunnen worden gebruikt wanneer boren, deuvels aanbrengen of schroeven niet mogelijk is of moet worden vermeden. Verdere voordelen zijn dat voor het verbinden geen dure gereedschappen nodig zijn en geen lawaai of boorstof wordt geproduceerd.

 • Verbinden van rubber met beton (bv. voor afdichting)

  Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met viscoplastische, viskeuze 2-componenten constructielijm met epoxyharsformule. Deze heeft een hoogwaardige hechtsterkte, een gunstig verouderingsgedrag en een lange verwerkingstijd.

  Professionele tip: Er zijn ontelbare rubbermengsels, elk met verschillende hechtingseigenschappen. De verbinding kan worden beschadigd, verzwakt of zelfs vernietigd door diffusie (migratie) van bestanddelen van het rubbermengsel (soms pas na langdurig gebruik en blootstelling aan hitte). Het is daarom belangrijk om vooraf uit te zoeken welke lijmen geschikt zijn voor welk type rubber.

  Belangrijk: Rubberen oppervlakken altijd eerst grondig reinigen en opruwen.

 • Beton (ook steen, graniet) met metalen (bv. aluminium) – blanke verbinding

  Blanke metalen (aluminium, ijzer, staal, roestvast staal, messing, koper, zinkplaat enz.) hebben verschillende hechtende eigenschappen.

  Belangrijk: De oppervlakken moeten schoon en vetvrij zijn. Tip: De hechteigenschappen kunnen worden verbeterd door het hechtoppervlak te schuren.

  2-componentenlijmen op basis van PUR of epoxyhars zijn hier meestal geschikt. Voor sommige metaalcombinaties of metalen (bv. roestvast staal) werken ook 2-componentenlijmen op basis van MMA.

  Speciaal voor de bouwsector (verbinding van beton/steen op metaal, bv. aluminium) zijn viscoplastische 2-componenten constructielijmen op basis van acrylaat (snelle aanvangssterkte) of epoxyhars (hoge eindsterkte) zoals Scotch-Weld 7271 B/A van 3M geschikt. De hybride constructielijm met een korte verwerkingstijd van 12 minuten is niet vloeiend – dus ook ideaal voor het verbinden boven het hoofd.

 • Verbinden van beton (ook steen, graniet) met glas

  Ook blijvend elastische lijmen/kitten of 2-componentenlijmen op basis van epoxyhars werken hier.

 • Verbinden van beton (ook steen, graniet) met thermohardende kunststof

  Geschikt: afhankelijk van de eisen, 2-componentenlijmen op basis van epoxyhars of blijvend elastische afdichtings-/lijmverbindingen, maar ook 2-componenten MMA- alsmede 2-componenten PUR-lijmen.

 • Het verbinden van beton (ook steen, graniet) met thermoplastische kunsthars

  Dit is geen geheel onproblematische combinatie van materialen, vooral vanwege het grote aantal thermoplasten (bv. PC, PA, PS, ABS, SAN, etc.).
  Een mogelijke lijm voor beton-kunststofverlijming is hier 3M Scotch-Weld DP 810, een constructielijm op basis van acrylaat (MMA) viscoplast, die zelfs bij kamertemperatuur goed uithardt. Dit hecht ook beton aan metalen zoals aluminium, staal en roestvast staal.

 • Het verbinden van beton (ook steen, graniet) met isolerend hardschuim van XPS of EPS (polystyreen)

  Deze toepassing wordt vaak gebruikt voor isolatie op beton of metselwerk.
  Voor piepschuimpanelen zijn speciale lijmen vereist. Oplosmiddelvrije en vlamvertragende lijmen zijn hierbij een voorwaarde. Dit komt omdat lijmen die oplosmiddelen bevatten ervoor kunnen zorgen dat het materiaal ontbindt. Onmiddellijke initiële sterkte is meestal ook nodig voor deze verlijmingen op grote oppervlakken. Dit kan alleen worden bereikt met hoogwaardige contactlijmen (aanbrengen van lijm op beide materiaaloppervlakken).

 • Reparatie van beton – scheuren repareren in een paar minuten

  Voor snelle en eenvoudige reparatie van betonnen oppervlakken biedt 3M een zelfnivellerende 2-componenten polyurethaan constructielijm, bv. voor reparatiewerkzaamheden in productiehallen met betonnen vloeren, bv. voor reparatiewerkzaamheden in productiehallen met betonnen vloeren. Scotch-Weld DP 600 SL hardt soepel uit, zelfs in diepe voegen en scheuren – de compound is zelfs duurzamer dan reparaties met beton. De nieuwe lijm is ook geschikt voor de installatie van ramen of deuren en presteert goed bij het bevestigen van ankers, lichte bouten in betonnen oppervlakken.

  In het algemeen verkleven polyurethaan-installatielijmen door middel van vocht, hetzij uit de ondergrond, hetzij uit de omgevingslucht, maar fixatie (voor zware voorwerpen) en aandrukken zijn noodzakelijk. PU-lijm hardt snel uit, hecht stroef maar zeer stevig, kan binnen en buiten worden gebruikt (lage UV-stabiliteit) en is goed waterbestendig.

 • Weefseltapes voor beton

  Weefseltape voor beton is het meest geschikt voor het afdichten van betonbekistingen en het bevestigen van folies, bijvoorbeeld tijdens hogedrukreiniging en pleisterwerkzaamheden.
  Deze soepele, sterk hechtende, scheur- en waterbestendige weefseltape hecht niet alleen sterk op beton, maar ook op steen, metselwerk en andere poreuze ondergronden. 3M Weefseltape voor beton 399 is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor buitentoepassingen.


Verbinding van hout/parket op onafgewerkte betonvloeren (in tegenstelling tot chape)

Vooral als het vloeroppervlak sterk is gladgestreken, zijn betonvloeren gewoonlijk veel dichter en minder absorberend dan de gebruikelijke dekvloeren. Dit leidt vervolgens tot een lagere hechting van primers en lijmen. Bovendien bevat beton vaak een spectrum aan additieven die zich op het oppervlak kunnen ophopen.

 • Procedure:

  • Verwijder alvorens de lijm aan te brengen de toplaag door gritstralen of frezen en vervolgens stofzuigen.
  • Controleer op voldoende sterkte van het oppervlak, gelijkmatigheid, grip op het oppervlak, barsten en onzuiverheden.
  • Breng epoxyhars primers aan en schuur daarna. Bij restvocht in beton met een watergehalte tot vijf procent is het aan te bevelen vooraf enkele malen een dampremmende primer op epoxybasis aan te brengen.
  • Aangezien het watergehalte van de lijm door het hout kan worden geabsorbeerd en tot zwelling kan leiden, moet bij voorkeur gebruik worden gemaakt van watervrije reactieve kunstharslijmen die door middel van een chemische reactie uitharden.

banner met een contact-pictogram op een paarse banner
Hoe kunnen wij u helpen?

Laten we samenwerken! 3M-producten worden constant verder ontwikkeld om aan de behoeften van klanten te voldoen. Neem contact met ons op als u hulp nodig hebt bij het vinden van het juiste product of andere vragen hebt over 3M-oplossingen: Bel ons op (+31) 15 78 22 333

NEEM CONTACT OP MET ONS

Stuur ons een bericht

Bedankt voor uw interesse in 3M. Om ons te helpen uw vraag effectief te beheren en te beantwoorden, vragen we u vriendelijk om wat belangrijke informatie te verstrekken, waaronder uw contactgegevens. De door u verstrekte informatie, wordt gebruikt om op uw verzoek te reageren via e-mail of telefoon door een 3M vertegenwoordiger of door een van onze geautoriseerde zakenpartners waarmee we mogelijk uw persoonsgegevens zullen delen in overeenstemming met het 3M privacybeleid.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Bericht verzenden

Badankt voor het contact opnemen met 3M

Wij hebben uw bericht ontvangen en bekijken momenteel uw aanvraag
Een van onze vertegenwoordigers neemt contact met u op via telefoon of email.

An error occurred.