Schuim verbinden gebruikt op bekleding in een auto

Oplossingen voor verbinden en verlijmen van schuim

Vind de juiste schuimlijm voor uw uitdaging.

Hebt u een vraag over het verbinden van schuim?

Schuim verbinden voor professionals

Schuimen komen vrij vaak voor in het dagelijks leven: ze worden in van alles gebruikt, van stoffering en matrassen tot isolatiematerialen. Ze zijn gebaseerd op een breed scala aan kunststoffen als grondstof. Niet elke lijm is echter geschikt voor elk materiaal. Gelet op het grote aantal varianten kan het daarom zinvol zijn vooraf altijd te testen hoe de lijm zich op kleine monsters van het materiaal gedraagt.

 • In principe zijn bijna alle kunststoffen geschikt om te schuimen, bijv. polyurethaan (PUR hard/zachtschuim), polypropyleen, geëxpandeerd polyurethaan (EPP), geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxpandeerd polypropyleen (EPE). De eigenschappen kunnen worden bepaald door de selectie van de grondstoffen. Bij gebruik van polyolen met een korte keten ontstaan bijvoorbeeld sterk vernette harde schuimen, terwijl bij polyolen met een lange keten zachte tot elastische schuimen worden geproduceerd.

  Bij fysisch schuimen wordt het materiaal door middel van een fysisch proces geëxpandeerd.
  Bij chemisch schuimen wordt aan het kunststofgranulaat een blaasmiddel (bijv. pentaan of CO2) toegevoegd, dat bij warmtetoevoeging als vluchtige component afsplitst. Het resultaat: de melt schuimen.
  De meeste schuimen worden geproduceerd door middel van schuimextrusie: het verwarmde plastic zet uit tot 20 tot 50 keer zijn volume als het uit een geperforeerd mondstuk stroomt. Roterende messen verkorten vervolgens de resulterende schuimstrengen tot schuimdeeltjes met een omvang van enkele milimeters.

  Het vormproces wordt gebruikt om geslotencellige schuimkorrels (EPE, EPP, EPS) te verwerken tot gevormde schuimonderdelen zoals gereedschapskisten of transportverpakkingen. Deze materialen hebben een enorm lichtgewicht constructiepotentieel in combinatie met goede thermische isolatie-eigenschappen. Dit, omdat ze voor meer dan 90 procent uit lucht bestaan.

  Met behulp van een speciale deeltjesschuimtechnologie is de chemiegigant BASF er onlangs in geslaagd om 's werelds eerste geëxpandeerde thermoplastische polyurethaan (E-TPU) te produceren onder de naam Infinergy. Het nieuwe geslotencellige deeltjesschuim wordt onder meer op de markt gebracht als demping in nieuw ontwikkelde hardloopschoenen.

 • De verschillende soorten schuim kunnen met tal van lijmen worden verlijmd.

  De bekende hardschuimen zoals polystyreen, ook wel piepschuim genoemd, zijn goed te verlijmen met bijvoorbeeld dispersielijmen en vormen een bijna niet te scheiden hechting. Op oplosmiddelen gebaseerde lijmen (bijv. universele lijmen) lossen het materiaal echter op. Schuimrubber met open poriën van polyurethaan, ook wel schuimrubber genoemd, kan echter vrij goed worden verlijmd met in de handel verkrijgbare universele lijmen.

  Sommige soorten zijn echter nauwelijks te lijmen: Polyethyleenschuim, waar bijvoorbeeld slaapmatten van worden gemaakt, kan helemaal niet met lijm worden verlijmd. Het is misschien beter om het materiaal in plaats daarvan te lassen. Verwarm hiervoor de te verlijmen oppervlakken met een heteluchtpistool totdat ze beginnen te smelten en druk ze vervolgens stevig tegen elkaar totdat ze hechten.

  Problemen kunnen zich bijvoorbeeld ook voordoen bij het lijmen van schuim, omdat schuim zeer elastisch is waardoor het bij gebruik van de verkeerde lijmtechniek snel van de ondergrond loskomt.

Zwarte afbeelding met een verbinding en klevende tape aan de zijkant

Voor welk verbindingsproces hebt u een oplossing nodig?

bijvoorbeeld: vind nu het juiste product.

PRODUCTZOEKER

De juiste lijm en tape kiezen

Welke lijm het meest geschikt is, hangt af van het type schuim en de ondergrond waarop dit moet worden verlijmd. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke oplossingen voor het verbinden van schuim.

 • 3M lijmsprays in actie
  Lijmsprays

  Lijmsprays blijken steeds weer echte alleskunners te zijn. De spuitbussen zijn bijzonder geschikt voor het verbinden van schuim op grote oppervlakken en voor harde ondergronden zoals hout, beton, GVK en metalen. Voordeel: De lijm kan snel en eenvoudig met de spuitbus worden aangebracht: met een druk op de knop.

 • 3M dispersie-lijmen in actie
  Lijmen op waterbasis

  Dispersielijmen, zoals de 3M™ Fastbond™ 49, de 3M™ Fastbond™ 30NF en de 3M™ Fast Tack lijm op waterbasis 1000NF, hebben vergelijkbare eigenschappen en toepassingsgebieden als oplosmiddellijmen. Dergelijke kleefstoffen worden echter in water gedispergeerd. Ze worden op een of beide oppervlakken aangebracht.

 • 3M hot melt-lijmen in actie
  Hot melt-lijmen

  Hot melt-lijmen zijn geschikt voor temperatuurongevoelige schuimproducten zoals EPP of polyethyleenschuim, terwijl de low melt-technologie kan worden gebruikt voor temperatuurgevoelige ondergronden als EPS. Gebruikelijke hot melt-lijmen, zoals de low melt- en hot melt-technologieën van 3M, hebben in gesmolten vorm goede bevochtigingseigenschappen en ontwikkelen een goede sterkte in schuimen en vele andere materialen.

 • 3M dubbelzijdige tape in actie
  Klevende transfertapes en dubbelzijdige tapes

  Dunne verbinding maakt de bevestiging van verschillende schuim ondergronden of composieten mogelijk dankzij een sterke maar zeer dunne tape of klevende transfer tape om het algehele profiel zo dun mogelijk te houden. Dubbel gecoate of klevende transfertapes bieden schuifsterkte, vervormbaarheid en een hoge initiële hechting. Door gebruik te maken van een vrijwel onzichtbare industriële sterkte verbinding, zorgt de dunne binding er zonder omvangrijke klikband voor dat uw ontwerp er geweldig uitziet.


Verbinding en assemblageschuim gebruikt op een frame

Webinars Verbinden en Montageoplossingen

Luister onze webinars terug over verbinden en montage. Ze worden geleid door 3M-experts die ingaan op de meest recente onderwerpen met betrekking tot problemen met en oplossingen voor verbinden.

KRIJG NU TOEGANG TOT DE WEBINARS HUB

Paarse achtergrondafbeelding

Hebt u een vraag over het verbinden van schuim?

Dicht  

Stel uw vraag aan de 3M experts in Tapes, Lijmen, Verbindingen & Assemblage

 • Wanneer u dit formulier indient, kan u via e-mail/telefonisch gecontacteerd worden door een 3M medewerker of door één van onze geauthoriseerde zakelijke partners waarmee wij uw gegevens mogelijk delen in overeenstemming met het privacybeleid van 3M.

 • Alle velden zijn verplicht, tenzij anders aangegeven.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Verzenden Verzenden

Bedankt.

We hebben je verzoek ontvangen.


Bezoek de 3M Bonding & Assembly Webinar Hub

Ontvang de laatste informatie, praktische tips en meer van de toonaangevende experts van 3M en vergroot uw kennis. Elk webinar duurt 45 minuten.

Ontdek onze gratis on-demand webinars

Helaas.

Er ging wat fout. Probeer het later opnieuw.