Glazen gevel van gebouw

Oplossingen voor het verbinden en verlijmen van glas

Vind de juiste glaslijm voor uw uitdaging.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Voorbeelden van toepassingen voor eigentijdse glasverlijmingen

 • Wandsystemen met glazen afscheidingen
 • Glas-railvullingen in een kistprofiel
 • Hechten van vensterglas in frames
 • Voorruiten, bijv. niet alleen waterdicht maar tevens elastisch verbonden om trillingen te dempen
 • afbeelding van toegangsdeur op grijze achtergrond
  Deuren - Gebruik van 3M™ VHB™ tape voor het verlijmen van metaal en glas
 • afbeelding van tussenstijlen op ruit
  Ruiten - Gebruik van 3M™ VHB™ tape om tussenstijlen op ruiten te bevestigen
 • afbeelding van commerciële HVAC
  Gebruik van 3M™ VHB™ tape voor commerciële HVAC-glastoepassing

Verlijming in glasconstructie

Helaas bestaat er niet zoiets als een 'universele lijm'.

Met name bij structurele beglazing in bouwtoepassingen, is het belangrijk de vereisten voor een lijmsysteem af te stemmen op het beoogde gebruik.
Bijvoorbeeld, of de lijmverbinding moet worden gebruikt voor primaire krachtoverbrenging of om te compenseren voor vervormingsverschillen. Als de verbinding hoofdzakelijk krachten moet overbrengen binnen een klein gebied, is een lijm met hoge sterkte en stijfheid vereist.
Als de verbinding een statisch ondergeschikte rol vervult en bijvoorbeeld dient als elastisch lager, is ook nu een hoge elasticiteit van de lijm een voordeel. Met name de compensatie van verschillende temperatuuruitzettingen van verschillende verbindingsdelen is een toepassingsgebied voor elastische lijmsystemen zoals SG-siliconen.


Metaal op glas verlijmen

Lijmen die uitharden met UV-licht zijn ideaal voor het verbinden van glasdelen die goed op elkaar aansluiten.

Deze lijmen hebben zonlicht of het licht van een UV-lamp nodig om te drogen. Dik of gekleurd glas kan het UV-licht vasthouden, waardoor de lijm mogelijk minder sterk hecht.


Siliconelijm: glas op glas lijmen zonder primer

Op siliconen gebaseerde lijm.

Bijvoorbeeld aquariumlijmen vallen in deze categorie, aangezien de meeste siliconenlijmen waterbestendig zijn (evenals sommige UV-lijmen). Op siliconen gebaseerde lijmen vereisen minimaal enkele uren om te drogen en zijn grotendeels ongevoelig voor weersomstandigheden.


Klevende tape in raamconstructie

 • Architecten en aannemers willen steeds dunnere frame- en raamprofielen en een eenvoudige integratie in esthetische en elegant vormgegeven gevels.

  Lijmtapes worden gezien als een snel, eenvoudig en bewezen alternatief voor mechanische bevestigingen of siliconenlijm. De VHB lijmtape op acrylschuimbasis van 3M - een dubbelzijdige lijmtape die is gemaakt van een hoogwaardige acrylaatlijm met gesloten celstructuur die een hoge visco-elasticiteit en een enorme hechtsterkte biedt - hecht glas bijvoorbeeld permanent en veilig aan de onderconstructie die is gemaakt van metaal, plastic of hout.

 • Waarom wordt klevende tape gebruikt om glaselementen te verlijmen?

  • Kleine framebreedte → meer transparantie
  • Grotere ontwerpvrijheid
  • Vereenvoudigde productieprocessen (vooraf gefabriceerde elementen zijn direct klaar voor transport en installatie)
  • De hechting verloopt sneller en is efficiënter dan bij conventionele hechtingsmethoden: de lastige verwerking van siliconenlijm voor glas behoort tot het verleden, evenals verwerkingstijden waarmee rekening moet worden gehouden (bijv. uitdamptijden van de primer, verwerkingstijd en uithardingstijd van de lijm), geen 're-blocking'.
  • Dankzij de lineair gedistribueerde belastingsintroductie in het glas (d.w.z. een vermindering van het risico van glasbreuk vanwege spanningspieken) is een groter glasgewicht mogelijk.
  • Betere Uf-waarden door af te zien van versteviging van het kozijnframe
  • Betere prestaties op het gebied van inbraakwerendheid

  Er moet echter ook worden opgemerkt dat de sterkte die mogelijk is met zelfklevende tape over het algemeen lager is dan de sterkte die mogelijk is met vloeibare lijm:

  Type lijm Kracht Rek bij breuk
  Vloeibare lijm 1 - 3 MPa > 200%
  Zelfklevende tape ~ 0,5 MPa ~ 300 %

Lijminnovatie in houten gevelconstructie

Siliconenlijm wordt tevens gebruikt in de bouw van gevels: met de nieuwste ontwikkelingen, waarbij Holzforschung Austria (HFA) en andere onderzoeksinstellingen betrokken zijn, konden gevels op basis van verlijmde samengestelde hout-glas-elementen (HGV) worden gerealiseerd.
Voor de productie van deze elementen, die tot 3,6 m groot zijn, werden houten omtrekkoppelingsstroken in de (isolatieglas)fabriek met een speciale siliconenlijm op glaspanelen gelijmd. De vooraf gefabriceerde gevel-elementen hoeven dan enkel op locatie aan elkaar te worden geschroefd. De hoogwaardige siliconenlijm zorgt voor een geleidelijke belastingstoepassing en compenseert voor spanningen.

banner met een contact-pictogram op een paarse banner

Hoe kunnen wij u helpen?

Laten we samenwerken! 3M-producten worden constant verder ontwikkeld om aan de behoeften van klanten te voldoen. Neem contact met ons op als u hulp nodig hebt bij het vinden van het juiste product of andere vragen hebt over 3M-oplossingen: Bel ons op (+31) 15 78 22 333

NEEM CONTACT OP MET ONS

Bedenk. Ontwerp. Presteer.

Kom meer te weten over hoe het juist, consistent en snel aanbrengen van 3M™ VHB tape u kan helpen sterke, betrouwbare verbindingen tot stand te brengen.

 • projectmanager van het bedrijf Mission Glass
  Raamverlijming met 3M™ VHB™ Tape

  Bij het ontwerpen van ramen moet u ervoor zorgen dat uw producten er niet alleen geweldig uitzien, maar ook voldoen aan de hoogst mogelijke normen zonder risico op bederf. Efficiënte, productieve toepassingen vereisen lijmen die een hoge duurzaamheid bieden op een kosteneffectieve, gebruiksvriendelijke manier.

 • man die lijmt op metaalbalk met acrylaatschuimtape
  Ramen

  Van de installatie van een muntinbar tot het afdichten van ramen, de tape- en lijmverbindingsoplossingen van 3M maken toepassingen voor het maken van ramen snel en eenvoudig. Ze bieden zeer sterke, betrouwbare verbindingen die bestand zijn tegen omgevingscondities en tegelijkertijd een schone esthetiek behouden. Onze lijm- en tape-oplossingen maken het gemakkelijker dan ooit om kozijnloze ramen te vervaardigen, zodat u kunt voldoen aan deze groeiende trend in de architectuurmarkt.


man die materialen verlijmt

Voor welk verbindings- en assemblageproces hebt u een oplossing nodig?

We helpen u graag het juiste product te vinden

PROBEER ONZE PRODUCTADVISEUR
Dicht  

Stel uw vraag aan de 3M experts in Tapes, Lijmen, Verbindingen & Assemblage

 • Wanneer u dit formulier indient, kan u via e-mail/telefonisch gecontacteerd worden door een 3M medewerker of door één van onze geauthoriseerde zakelijke partners waarmee wij uw gegevens mogelijk delen in overeenstemming met het privacybeleid van 3M.

 • Alle velden zijn verplicht, tenzij anders aangegeven.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Verzenden Verzenden

Bedankt.

We hebben je verzoek ontvangen.


Bezoek de 3M Bonding & Assembly Webinar Hub

Ontvang de laatste informatie, praktische tips en meer van de toonaangevende experts van 3M en vergroot uw kennis. Elk webinar duurt 45 minuten.

Ontdek onze gratis on-demand webinars

Helaas.

Er ging wat fout. Probeer het later opnieuw.