Industriële lijmen en tapes kiezen volgens de ASPEC-methode

Er zijn veel redenen om een vloeibare lijm of tape te kiezen voor uw verbindingstoepassing. Naast de verbinding, het oppervlak en productieproces, kan uw beslissing ook worden beïnvloed door factoren als automatisering, herstelbaarheid en toeleveringsketen. Bovendien biedt de chemische samenstelling eindeloze mogelijkheden om uiteenlopende eisen te vervullen wat betreft flexibiliteit, snelheid, sterkte of conformiteit aan industriële specificaties.

Bij 3M gebruiken we de afkorting ASPEC als ezelsbruggetje voor de voornaamste overwegingen om het beste product voor uw behoeften te vinden. ASPEC staat voor Assembly, Substrate, Process, End Use en Cost. Vijf factoren om een lijm te kiezen: Verbinding, Ondergrond, Proces, Eindgebruik en Kosten. Gewapend met kennis over het verbindingsontwerp, de oppervlakte en de lijmchemie kunt u ASPEC gebruiken om de optimale lijm voor uw verbinding te vinden.

Stap 1: Verbindingstype vinden

 • Leer over stap 1, Verbindingstype kiezen volgens 3M ASPEC-methode. Afbeelding van vloeibare lijm, aangebracht op kunststof oppervlak.

  We bekijken zes verbindingstypes

  Veel lijmtoepassingen vallen onder één van de volgende zes gebruikelijke verbindingstypes. Dat zijn: paneel aan frame/profiel aan paneel, grote oppervlakken lamineren, afwerking monteren en bevestigen, kleine verbindingen, pakkingen bevestigen en afdichten-ingieten-inkapselen. Deze verbindingstypes zijn gebruikelijke toepassingen, waarin lijmen en tapes bewezen hebben goed te werken. We vinden ze in allerlei productontwerpen op vele markten en in talloze industrieën. Als u het verbindingstype hebt gevonden dat het meest op uw toepassing lijkt, kunt u daarmee de keuze aan leverbare tape- en lijmproductlijnen inperken naar gelang de geometrie van de verbindingen en de gangbare productiemethoden.

Stap 2: Ondergrondmaterialen kiezen

 • Leer over stap 2, Ondergronden en materialen kiezen volgens 3M ASPEC-methode. Afbeelding secondelijm, aangebracht tussen schijven uit metaal en schuimplastic.

  Eén van de voordelen van tapes en lijmen is dat ze aan een breed scala aan ondergronden hechten. Verschillende ondergronden hebben uiteenlopende eigenschappen, die van invloed zijn op het hechtvermogen van een lijm of tape. Oppervlakte-energie, structuur, ruwheid en reinheid zijn allemaal ondergrondkenmerken, die de keuze van een lijm of tape kunnen beïnvloeden. Om de juiste keuze te maken, moet u weten welke materialen u wilt gaan verbinden. Als u beseft dat lijmen en tapes ongelijksoortige materialen verbinden, ziet u misschien meer ontwerpmogelijkheden voor uw verbinding.

  Leer over ondergrondtypes en materiaalverbindingen

Stap 3: Processtappen voor de productie vinden

 • Leer over stap 3, Processtappen vinden volgens 3M ASPEC-methode. Afbeelding van rol met transfertape in het productieproces.

  Inzicht in de wijze waarop een onderdeel wordt gemaakt, kan helpen de keuze van lijm- en tapevormen in te perken. Dankzij een zorgvuldige keuze kunt u de doorvoersnelheid, opbrengst of productiviteit ten opzichte van andere productiemethoden verhogen door minder processtappen te gebruiken en de kosten voor herstellingen en arbeid te verlagen. Lijmen en tapes kunnen handmatig worden aangebracht of via een automatisch uitgavesysteem, dat vaak goedkoper is dan lasapparatuur of andere installaties. Tapes maken doorgaans een snelle verbinding met een directe verwerkingssterkte. Vloeibare lijmen kunnen de productie flexibeler maken voor het positioneren en voor complexe verbindingsontwerpen. Beschikbaar vloeroppervlak, wetgeving en veiligheid spelen ook een rol bij de keuze.

Stap 4: Eindgebruik van het product begrijpen

 • Leer over stap 4, Eindgebruik van het product begrijpen volgens 3M ASPEC-methode. Afbeelding van grafische component

  Het uiteindelijke gebruik van het product is ook bepalend voor het type verbindingsmateriaal dat optimaal is voor een bepaald productontwerp. Inzicht in de manier waarop de consument het eindproduct gebruikt en de bijbehorende omgevingsomstandigheden zijn belangrijke factoren. UV, extreme temperaturen en luchtvochtigheid, onderdompeling en blootstelling aan chemicaliën zijn punten van overweging en er zijn talrijke tape- en lijmoplossingen die zulke omstandigheden kunnen doorstaan. Enkele gemeenschappelijke ontwerpvoordelen van lijmen en tapes zijn de gelijkmatige verdeling van de belasting, gelijktijdig verbinden en afdichten, energieabsorptie of energieoverdracht via de verbinding, isolatie van metalen om galvanische corrosie te voorkomen en de mogelijkheid om ongelijksoortige materialen te verbinden.

Stap 5: Kostenimplicaties en voordelen

 • Leer over stap 5, Kostenimplicaties volgens 3M ASPEC-methode. Afbeelding van meerdere valuta.

  Als we de totale materiaal- en productiekosten voor een bepaald product bekijken, dan zijn lijmen en tapes onder de streep vaak voordeliger. Lijmen en tapes kunnen de materiaalkosten verlagen, doordat er lichtere, dunnere of goedkopere ondergronden in de productie kunnen worden gebruikt. Ze kunnen immers ongelijksoortige materialen verbinden zonder boorgaten of mechanische bevestigingen. De productiekosten zijn vaak lager dan bij lassen, schroeven en klinken, doordat er minder werkstappen nodig zijn om bijvoorbeeld lasnaden af te slijpen, beschadigde oppervlakken te herstellen en alle schroef- of klinknagelgaten af te dichten. Loonkosten voor het aanbrengen van tapes en lijmen zijn vaak lager en dit werk vereist weinig opleiding. En ten slotte is de investering in productiemiddelen vaak lager dan bij andere productiemethoden, zoals lassen.

  Het kostenverschil tussen vloeibare lijm en tape is ook belangrijk. Per strekkende meter zijn vloeibare lijmen in het algemeen goedkoper dan tapes, maar tape heeft weer pluspunten wat betreft de benodigde tijd voor de montage, droging en uitharding. De chemische samenstelling en prestaties van de lijm of tape zullen ook van invloed zijn op de kosten van dit materiaal. Naarmate tape en lijm extremere omstandigheden aankunnen, zijn ze doorgaans duurder. Stel via het keuzeproces de uiteindelijke gebruiksomstandigheden vast en kies op basis daarvan wat nodig is voor de toepassing.