De invloed van oppervlakteruwheid

De voordelen van schuren gaan verder dan het eenvoudigweg verwijderen van verontreiniging. Een ruw oppervlak voor het verlijmen leidt vaak tot een sterkere adhesie om verschillende redenen:
 

 • Ruwheid zorgt voor extra oppervlak waarmee de lijm in contact kan komen bij het maken van een verbinding
 • Een ruw oppervlak biedt een extra mechanische verbinding op het raakvlak
 • Onregelmatigheden aan het oppervlak kunnen de scheurverspreiding beperken, waardoor sterkere, meer vermoeiingsbestendige adhesie mogelijk is.

Ruwheid, met name overmatige ruwheid, is echter niet altijd een voordeel. Om zich aan een ruw oppervlak te hechten, is het noodzakelijk dat de lijm in de door het schuren ontstane krassen en spleten vloeit. Dit geldt voor zowel vloeibare lijmen als tapes. Tapes vloeien ook! Als de lijm niet in staat is om te vloeien, is er in totaal minder contact tussen de lijm en het oppervlak, en ingesloten lucht kan leiden tot een verminderde sterkte of een slechte bescherming van de verbinding tegen blootstelling aan de omgeving.

 • Zeer dunne tapes kunnen een zeer glad oppervlak vereisen voor een effectieve adhesie.

  Dunne tapes

  Zeer dunne tapes vereisen vaak zeer gladde oppervlakken voor een goede adhesie. Stelt u zich eens voor hoeveel ruimte een 50,8 micron dikke tape kan overbruggen zonder dat deze wordt opgevuld, waardoor lucht wordt opgesloten.

 • Dikke tapes zijn in staat om zich effectief te hechten op relatief ruwe oppervlakken.

  Dikke tapes

  Dikke tapes kunnen hechten op relatief ruwe oppervlakken, met name die geschuurd zijn met non-woven schuurpads zoals Scotch-Brite™ 7447 pads.

 • Vloeistoffen met een hoge viscositeit zijn in staat om gaten van meer dan 0,25 inch te overbruggen.

  Vloeistoffen met hoge viscositeit

  Hoewel ze niet in staat zijn om in zeer kleine scheuren en spleten te vloeien, zijn vloeistoffen met een hoge viscositeit de beste producten om spleten te vullen, waarbij ze spleten van meer dan 6,35 mm kunnen overbruggen. Dit is belangrijk bij het verlijmen van zeer ruwe materialen, zoals onafgewerkte glasvezelcomposiet.

 • Vloeistoffen met een lage viscositeit zorgen voor een volledige wet out, waardoor ze veel moeilijk te verlijmen materialen kunnen verlijmen.

  Vloeistoffen met lage viscositeit

  Vloeistoffen met een lage viscositeit zijn het meest geschikt om in alle krassen en spleten van een oppervlak te vloeien. Hoewel niet het beste in 'spleetvulling' zoals vloeistoffen met een hoge viscositeit, stelt hun vermogen voor een volledige wet out van het oppervlak hen in staat om een aantal zeer moeilijk te verlijmen materialen te verlijmen, zoals cyanoacrylaat dat rubber verlijmt.

Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met de oppervlakteruwheid of de spleet tussen de ondergronden, mag het kiezen van een vloeistof of tape nooit op basis hiervan gebeuren. De vele overwegingen bij het kiezen van een lijm omvatten alle kenmerken van de wetenschap van adhesie: oppervlaktewetenschap, lijmchemie en de geometrie van de verbindingen.

Educatieve artikelen over tapes, vloeibare lijmen en oppervlakteruwheid


Contact opnemen
Wij staan voor u klaar.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op voor productinformatie, technische gegevens of gebruiksadvies, of als u wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op voor productinformatie, technische gegevens of gebruiksadvies, of als u wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.