Lijm- en tapechemie

 • Diagram dat de fundamentele pijlers van de wetenschap van adhesie weergeeft: oppervlaktewetenschap, geometrie van de verbindingen en lijmchemie.

  Overzicht

  • Een van de fundamentele pijlers van de wetenschap van adhesie is de chemie van de lijm zelf. Naast de geometrie van de verbinding en het oppervlak van de ondergrond, speelt de chemische samenstelling van de lijm een grote rol bij de uiteindelijke prestaties van verbonden materialen.
  • Lijmen zijn verkrijgbaar in vele verschillende vormen en met verschillende chemische samenstellingen. In de meeste gevallen bepaalt de chemische samenstelling van de lijm zelf niet of een tape of vloeibare lijm de juiste keuze voor een bepaalde toepassing is. Die beslissing is vaak gebaseerd op het ontwerp van de verbinding, de oppervlakte-eigenschappen of de productieprocessen. Aangezien de beslissingsfactor vaak op een ander gebied ligt, is het verstandig om de chemie van lijm te overwegen vanuit het oogpunt van twee categorieën: vloeibare lijmen en tapes.
 • Hieronder ziet u een lijst met veelgebruikte chemische samenstellingen van lijmen. De hier vermelde chemische samenstellingen zijn de meest gebruikte chemicaliën voor uiterst geavanceerde, gespecialiseerde hechttoepassingen. Lijm- en tapechemie evalueert met de dag via onderzoek en ontwikkeling.

  Elke van de vele chemische samenstellingen heeft voor- en nadelen. Een overzicht van de chemische samenstellingen is niet bedoeld voor gebruik voor specificatiedoeleinden. Ook is het niet de bedoeling van een overzicht om vaste regels te bieden voor de chemische samenstellingen, omdat hiervoor, zoals met alles, vele uitzonderingen gelden. Het doel is om een algemeen overzicht te geven van elke chemische samenstelling, zodat u de verschillende chemische samenstellingen kunt vergelijken. Er zijn vele andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de juiste tape of lijm voor een verbinding.

  De industriële lijmen en tapes van vandaag de dag kennen vijf hoofdcategorieën van chemische samenstellingen:
   

  • Epoxy
  • Urethaan
  • Acrylaat
  • Silicone
  • Rubber

  De combinatie van de verschillende chemische samenstellingen met de verschillende beschikbare vormen betekent dat er duizenden opties zijn om bepaalde materialen te verbinden. De chemische samenstelling van de lijm alleen is echter niet bepalend voor de lijmkeuze, net zoals dit het geval is bij het ontwerp van de verbinding en de oppervlakken. Net zoals er duizenden variaties zijn op lijmen, zijn er duizenden variaties op geassembleerde goederen. Hoe meer u begrijpt van de wetenschap van adhesie en de specifieke details van uw toepassing, hoe beter u een selectie kunt maken.


Gerelateerde educatieve artikelen


Contact opnemen
Kunnen we u helpen?

Hulp nodig om het juiste product te vinden voor uw project? Neem gemakkelijk contact met ons op wanneer je op zoek bent naar een product, technisch advies wenst of wilt samenwerken met een van onze technisch specialisten.

Hulp nodig om het juiste product te vinden voor uw project? Neem gemakkelijk contact met ons op wanneer je op zoek bent naar een product, technisch advies wenst of wilt samenwerken met een van onze technisch specialisten.