SMART-reparatie

SMART-reparatie van kleine autoschade

 •  

  Niet alle schadegevallen zijn even groot. Vaak is de schade zelfs helemaal niet zo groot, bijvoorbeeld door een winkelwagentje, het portier van een andere auto of een paaltje dat over het hoofd is gezien. Om het repareren van deze schades zo voordelig mogelijk te houden voor de klant én voor het autoschadebedrijf is het SMART-reparatieproces ontwikkeld, een combinatie van kostenbesparende technieken die kunnen worden ingezet wanneer de te repareren plek niet groter is dan een A4-tje.

   

SMART-reparatieproces


Stapsgewijs proces voor SMART-reparaties


 • Stap 1 - Vaststelling van de schade en reiniging van het oppervlak

  Stap 1 - Vaststelling van de schade en reiniging van het oppervlak

   Bepaal de plaats en omvang van de schade en de kleur om te zien of deze in aanmerking komt voor een SMART-reparatie (THINK SMALL).

    

   1. De volledige panelen wassen en reinigen met 3M™ Professionele paneeldoekjes 34567 en een geschikt schoonmaakmiddel.
   2. Breng compound aan op het volledige paneel met 3M™ Perfect-it III™ Fast Cut Plus Compound 50417 - en 3M™ Perfect-it III™ Extra Fine Compound 80349 als het paneel een donkere kleur heeft - om het paneel weer een nieuw gespoten uiterlijk te geven.

    

    

   Deze stap is essentieel om ervoor te zorgen dat de lak goed hecht, vooral in de blending zone. Alle sporen van weersinvloeden moeten volledig worden verwijderd.

 • Stap 2 - Oppervlaktevoorbewerking

  Stap 2 - Oppervlaktevoorbewerking

   1. Schuur het defect met 3M™ Hookit™ Cubitron II Schuurschijf 75mm - 150+ / 220+. Begin altijd met de laagst mogelijke grofte. N.B. Het gebruik van schijven van 75 mm helpt de grootte van de reparatieplek te verkleinen.

    Als een deuk moet worden gevuld, gebruikt u een geschikte plamuur. Vervolgens gebruikt u 3M Controlepoeder en schuurt u de plek met 3M™ Hookit™ Cubitron II Schuurschijf 75mm - 220+.
   2. Schuur de omgeving van de reparatieplek met een 3M™ Hookit™ Purple P400 - 75 mm
   3. Breid het gebied verder uit met een 3M™ Trizact™ 75mm, P3000 Fijne polijstschijf.

    Onthoud 'think small', de volledige schuurplek mag niet groter zijn dan een A4-tje!
 • Stap 4 - Maskeren

  Stap 3 - Maskeren

   Afhankelijk van de locatie van de schade zijn diverse maskeertechnieken en producten beschikbaar.

   Zorg ervoor dat u het omliggende oppervlak beschermt tegen laknevel, maar laat de reparatieplek groot genoeg om te vermijden dat er al te scherpe laklijnen ontstaan, die u anders later weer moet verwijderen. Een handig product om u te helpen om geleidelijke overgangen te bereiken is 3M Smooth Transition Tape.

 • Stap 4 - Aanbrengen van primer

  Stap 4 - Aanbrengen van primer

   Breng de primer aan volgens de aanbevelingen van de lakproducent.

   Het ideale product hiervoor is 3M Accuspray™v met Mini PPS™, voor een efficiënt gebruik van het product en minimale verspilling. Laknevel moet tot een minimum worden beperkt, zodat de reparatieplek zo klein mogelijk kan blijven.

 • Stap 5 - Schuren van primer

  Stap 5 - Schuren van primer

  Schuur de primer met een 3M™ Hookit™ Purple P400 / P500 75 mm Schuurschijf.

 • Stap 6 - Lak applicatie

  Stap 6 - Lak applicatie

  Breng de lak aan volgens de aanbevelingen van de lakproducent. De lak kan efficiënt worden aangebracht met 3M Lak Applicatiesystemen, afhankelijk van de omvang van de reparatieplek kan het 3M Midi of Mini PPS™ System worden gebruikt om de lak optimaal te verspuiten en verspilling te verminderen.

  Tip: door te voldoen aan de VOS-regelgeving zijn de geavanceerde Spot Blenders nu beschikbaar in spuitbussen en worden aangebracht na de blanke lak voor het lakken. Dit betekent dat het blendingproces moet worden aangepast aan producten die voldoen aan de regelgeving. Volg de aanwijzingen van de lakleverancier.

 • Stap 7 - Lakcorrectie en afwerking

  Stap 7 - Lakcorrectie en afwerking

  In het ideale geval mag een kleine reparatie niet worden gepolijst, omdat de Spot Blender uit een spuitbus wordt aangebracht in een zeer dunne laag, die niet bestand is tegen polijsten. Als het niet anders kan, gebruikt u 3M™ Perfect-it™ Extra fijn Plus Polijstpasta met de gewafelde polijstpad met de kleurcode geel. Stel de machine in op het laagst mogelijke toerental en werk zeer voorzichtig.