Zelfklevende bescherming tegen vloeistoffen Hero Banner

Maak kennis met 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen

Inschrijving nieuwsbrief

Een extra vertrouwenslaag in bescherming van oppervlakken in de industrie

 • 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen is een zelfklevend oppervlakbeschermingsmateriaal, dat speciaal is ontwikkeld om de meeste vloeistoffen, vuil en uv-straling tegen te houden. Zowel binnen als buiten vormt het een betrouwbare barrière, voor een schonere en efficiëntere werkomgeving. De vloeistofbestendige samenstelling houdt vet, vuil, olie en andere lastige vloeistoffen tegen die uw werkstukken en werkoppervlakken kunnen beschadigen. Vuildeeltjes worden hierbij niet alleen maar verzameld, maar vastgehouden, zodat ze zich niet meer kunnen verspreiden. Wanneer u het wilt vervangen, hoeft u het alleen maar los te trekken. De zelfklevende achterkant houdt het materiaal op zijn plek, maar laat geen lijmresten achter. Daarnaast is het ook bestand tegen lichte slijtage en stoten en vormt zich naar de meeste vormen en afmetingen. Zo helpt het ook om in omgevingen waarin snel moet worden gewerkt waardevolle materialen te beschermen. De toepassingsmogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Ontdek hoe 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen u kan helpen.


Infographic

Veelvoorkomende toepassingen

  • Binnen- en buitenoppervlakken van vliegtuigen
  • Intensief gebruikte vloeren in carrosseriewerkplaatsen
  • Werkstations waar metaal wordt gesneden, geslepen en gedraaid
  • Afplakken van hydraulische slangen
  • Over antivermoeidheidsmatten
  • Glasvezel met gelcoating, hout en andere oppervlakken in de scheepvaartsector
  • Rollen en loopwielen van machines
  • Afplakken van zeer brede en complexe oppervlakken
  • Omhullen en beschermen van onregelmatig gevormde oppervlakken

Markttoepassingen

 • Luchtvaart
  Luchtvaart

  Het veelzijdige, vervormbare en uv-bestendige 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen kan tot wel twee weken buiten worden toegepast. Het beschermt blootliggende aluminium oppervlakken tegen vlekvorming door zure regen en is daarmee uitstekend geschikt om voorranden van vleugels van zakenvliegtuigen af te dekken. Het biedt ook uitstekende toepassingsmogelijkheden in machinewerkplaatsen, opslagruimtes voor chemicaliën en ter bescherming tegen kleine lekkages van motorolie in omgevingen waar MRO-controles plaatsvinden.

 • Autoproductie
  Autoproductie

  3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen is eenvoudig te integreren in vrijwel elke OEM-proces. Het materiaal is zeer goed vervormbaar en hecht bij contact, waardoor het effectief vloeren en andere platte oppervlakken beschermt, maar ook onregelmatig gevormde voorwerpen zoals hydraulische slangen en standaarden voor onderdelen. Het non-woven oppervlak houdt zelfs rechtstreekse lakstralen volledig tegen.

 • Voertuigreparatie en -onderhoud
  Voertuigreparatie en -onderhoud

  De oorspronkelijke 3M™ Dirt Trap is een betrouwbare oplossing voor spuitcabines. Het vindt nu ook steeds vaker toepassing op andere belangrijke plekken in de werkplaats. 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen is bestand tegen verf, oliën, oplosmiddelen en andere vloeistoffen. Het is een ideaal materiaal voor intensief gebruikte ruimtes, voorbereidingsruimtes en mechanische werkplaatsen - kortom, overal waar vuil of olie in het spel is. Het is ook zeer handig voor het afplakken van brede oppervlakken op zware vrachtwagens.

 • Algemene industrie
  Algemene industrie

  3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen houdt vuildeeltjes vast en vloeistoffen tegen in uiteenlopende industriële omgevingen en toepassingen. Het beschermt uw werkstukken net zo goed als uw werkoppervlakken. Naast gebruik ter bescherming van vloeren, machines, in spuitcabines en andere ruimtes, kunt u het ook gebruiken op individuele onderdelen zoals rollers. Het laat zich makkelijk aanbrengen en verwijderen en helpt de stilstand voor reiniging aanzienlijk te reduceren.

 • Scheepvaart/Speciale voertuigen
  Scheepvaart/Speciale voertuigen

  Bij productie en herstel van schepen vervangt 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen het tijdrovende afplakken met papier en tape. U beschermt snel en eenvoudig houten dekken, relingen en versterkte kunststoffen, ook in omgevingen waar snel moet worden gewerkt. U brengt het aan en kunt ervan op aan: de zelfklevende werking houdt het op zijn plek, wat er ook gebeurt. En doordat het ook uv-straling tegenhoudt, biedt het buiten bescherming tot wel twee weken lang.

 • Metaalbewerking
  Metaalbewerking

  3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen biedt niet alleen bescherming tegen lastige industriële stoffen zoals olie, vet en de meeste oplosmiddelen, maar ook tegen lichte slijtage en stoten. Dit maakt het tot een uitstekend hulpmiddel in de metaalindustrie en andere werkplaatsen waar moeren, bouten en metalen spaanders met scherpe randen kunnen rondvliegen en op uw oppervlakken vallen. Het is makkelijk aan te brengen op onregelmatige en lastig te reinigen oppervlakken zoals antivermoeidheidsmatten – en even makkelijk weer te verwijderen.


Productvideo

 • 3M Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen aanbrengen

  3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen aanbrengen

  3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen laat zich snel en efficiënt aanbrengen, met de hand of met behulp van 3M™ Applicators voor Dirt Trap™ beschermingsmateriaal. In deze video ziet u hoe u eenvoudig een gladde laag zonder kreukels aanbrengt, waar en wanneer u het nodig hebt.


Aanbevolen producten

 • 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen is bij uitstek geschikt voor een verscheidenheid aan industrieën en toepassingen. Het non-woven oppervlak houdt vuil vast en biedt bescherming tegen lichte stoten en schokken. Een duurzame onderlaag beschermt het oppervlak zelfs tegen lastige industriële vloeistoffen. De achterzijde met laag hechtvermogen houdt het materiaal op zijn plek en laat zich zonder resten weer verwijderen. Het lichte materiaal is verkrijgbaar in rollen van 91,5 m, in breedtes van 10 cm tot 140 cm.

 • Met dit duurzame en draagbare apparaat brengt u eenvoudig en snel 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen aan op vloeren en wanden. Het materiaal kan makkelijk in de applicators (geschikt voor rollen van 70 cm) worden vastgeklemd. Rollen van schuimrubber zorgen ervoor dat het vervolgens zonder kreukels wordt aangebracht. 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen en 3M™ Dirt Trap beschermingsmateriaal.


Gerelateerde producten

 • 3M™ Dirt Trap beschermingsmateriaal is ideaal voor gebruik in spuitcabines van schadeherstelbedrijven. Het heeft een non-woven oppervlak dat stof, vuil, laknevel en andere kleine risico's voor het overspuiten van auto's vangt en vasthoudt. Dit materiaal is bestand tegen herhaalde droogcycli bij maximaal 80 °C. Dankzij het kleefmiddel met laag hechtvermogen kunt u het makkelijk zonder resten verwijderen, wat weer tijd uitspaart bij reiniging en onderhoud van de cabine.

 • Opeengehoopt stof, vuil en laknevel op ramen blokkeert daglicht en heeft een negatief effect op de productiviteit. Deze duurzame en doorzichtige folie maakt moeizame reiniging met schrapers en reinigingsmiddelen overbodig en helpt u zo tijd en geld te besparen. Een transparant kleefmiddel met laag hechtvermogen houdt de folie op zijn plek en maakt het mogelijk om de folie zonder lijmresten weer te verwijderen.

 • Dit vlamvertragende papier met zelfklevende achterkant is ideaal om tijdens het lassen of slijpen verticale oppervlakken te beschermen, zoals muren, autoruiten en lampen evenals gelakt plaatstaal. Het sterke en herbruikbare papier is bestand tegen vonken en spatten en brandt niet door wanneer het verticaal is aangebracht op welk oppervlak dan ook. Het is eenvoudig aan te brengen en te verwijderen, zonder dat er resten achterblijven.


Veelgestelde vragen

 • A: de bovenste laag is een speciaal door 3M ontwikkeld non-woven materiaal, dat vuil vasthoudt in plaats van het alleen maar te verzamelen. Dit materiaal bestaat uit een netwerk van vezels, die zelfs de kleinste deeltjes vuil en andere ongerechtigheden vasthouden. Hieronder zit een barrièrelaag van polymeren, die voorkomt dat water, oliën, vet, vuil en de meeste industriële oplosmiddelen doorlekken naar het materiaal onder het vlies. Een licht kleefmiddel met laag hechtvermogen houdt het materiaal zelfs op complexe oppervlakken op zijn plek.
 • A: dit product is ontworpen om ondoordringbaar te zijn voor veel vloeistoffen, waaronder oliën en veelgebruikte producten op basis van water of oplosmiddelen (lakken, reinigingsmiddelen, enzovoort). Test andere vloeistoffen vooraf op een onopvallende plek.
 • A: 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen is bedoeld voor gebruik in uiteenlopende industriële omgevingen en installaties waar moeilijk te verwijderen vloeistoffen en vaste stoffen gemakkelijk kunnen worden overgebracht naar andere delen. Voor toepassingen zoals bescherming van spuitcabines in de automobielsector wordt 3M™ Dirt Trap Beschermingsmateriaal aangeraden. Daarnaast leveren we ook 3M™ Dirt Trap Clear Film Beschermingsmateriaal aan, dat is ontwikkeld om glazen ramen en andere transparante openingen te beschermen tegen vuil, zonder daglicht tegen te houden.
 • A: met vegen brengt u vaak vuildeeltjes van de ene ruimte naar de volgende. Deze deeltjes verspreiden zich geleidelijk aan door uw hele gebouw en komen terecht in machines en op gevoelige werkoppervlakken. Ze kunnen ook de werkstukken zelf besmetten, met hogere productuitval en nabewerkingstijd als gevolg. 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen heeft een non-woven oppervlak dat vuildeeltjes echt vasthoudt en voorkomt dat ze zich verspreiden.

  Tegelijkertijd vangt het ook vloeistoffen op en houdt die vast. Deze zouden anders kunnen worden verspreid naar andere delen van het gebouw door bezems, commerciële reinigingsapparaten en onder de voetzolen van voetgangers. Zo bent u minder tijd kwijt aan het boenen van werkplaatsvloeren en andere oppervlakken.

 • A: ja. De non-woven bovenlaag biedt aantoonbaar meer grip als het materiaal is aangebracht op gladde oppervlakken. Daarnaast vangt het ook vloeistoffen net onder het oppervlak, zonder dat deze naar de vloer kunnen doorlekken, en reduceert daarmee de vorming van plassen. Tenslotte zal het materiaal dankzij de achterzijde met zijn zelfklevende werking ook minder snel wegglijden op de kale ondergrond dan bijvoorbeeld afdekpapier of afdekfolie.
 • A: ja. Dit materiaal is uv-bestendig, waardoor het na aanbrengen tot wel twee weken goed blijft in het zonlicht en gemakkelijk te verwijderen is, zonder lijmresten. Dit maakt 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen zeer bruikbaar om oppervlakken te beschermen zoals glasvezelversterkte kunststoffen met gelcoating, en voor waardevolle materialen zoals werkbladen of vloerafwerking die buiten worden opgeslagen voordat ze worden geïnstalleerd. Test het product altijd eerst op een onopvallende plek.
 • A: ja. Omdat 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen zo goed vervormbaar is en een kleeflaag met laag hechtvermogen heeft, is het veelzijdig toepasbaar in industriële omgevingen. U kunt het eenvoudig over complexe oppervlakken aanbrengen, waardoor het geschikt is als afplakmateriaal voor brede oppervlakken. Dat biedt de mogelijkheid om het tijdrovende afplakken met papier of plastic en tape uit te faseren. Plak bijvoorbeeld kunststoffen met gelcoating op schepen af, waarbij u dan geen glas of andere delen hoeft te demonteren. Of u kunt zware vrachtwagenvelgen spuiten zonder de banden eraf te moeten nemen. Een andere handige toepassing is om het op machinerollers aan te brengen. Dan hoeft u niet de rollers tussen de diensten te reinigen – u trekt gewoon het oude materiaal van de rollers en brengt nieuw materiaal aan. Zo bent u veel minder tijd kwijt aan reiniging en, nog belangrijker, aan productieonderbrekingen.
 • A: iedere toepassing is weer uniek, dus dat kan van geval tot geval verschillen. Over het algemeen kan het één tot vier weken op een onderlaag blijven en nog steeds zonder sporen worden verwijderd. Houd er wel rekening mee dat de bruikbare levensduur ook wordt beïnvloed door hoeveel erover wordt gelopen en of de omgevingsfactoren veranderen. Test het product altijd eerst op een onopvallende plek. Opmerking: gebruik 3M™ Zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen niet op nieuwe coatings of week gemaakte kunststoffen, zoals met vinyl beklede scheepsstoelen.
 • A: voor de beste resultaten moet de ondergrond schoon en droog zijn. Reinigingsmiddelen op waterbasis verwijderen natuurlijke verontreinigingen van het oppervlakken en reinigingsmiddelen met oplosmiddel kunnen oliën verwijderen. Wacht totdat het gereinigde oppervlak droog is en rol dan het beschermingsmateriaal uit. Let erop dat er geen luchtbellen onder het materiaal achterblijven. Druk vervolgens de zelfklevende laag op de ondergrond met een spatel of bezem.
 • A: nee, 3M™ zelfklevend beschermingsmateriaal tegen vloeistoffen mag niet worden gebruikt in gebieden waar explosieve concentraties van ontvlambare materialen aanwezig zouden kunnen zijn, aangezien statische ontlading kan optreden. Hieronder vallen gebieden die zijn aangemerkt als ATEX-zones 0, 1, 2 en 20, 21, 22.