Lijmverbindingen ontwerpen voor energieoverdracht

Bij sommige verbindingen moet energie worden overgebracht van één ondergrond naar een andere; bij andere verbindingen moet de energie worden geabsorbeerd of verspreid. De lijmkeuze bepaalt de mate waarin een verbinding energie overbrengt door ondergronden te verbinden of door energie tussen ondergronden te absorberen.

In de meeste gevallen heeft dit betrekking op mechanische energie, en daarop ligt hieronder dan ook de nadruk. Er zijn echter ook gevallen waarin een toepassing het overbrengen of verspreiden van thermische of elektrische energie vereist. Aangezien lijmen verschillende thermische en elektrische eigenschappen hebben, is de lijmkeuze in die gevallen net zo belangrijk.

 • Meer informatie over de overdracht van energie door gebruik te maken van stijve lijmen en lijmverbindingen. Afbeelding van golfclub die de bal raakt.

  Overdracht van energie

  Een perfect voorbeeld van de overdracht van energie is het kleine verbindingsgedeelte waar het clubhoofd is verbonden met de shaft. Geen enkele golfspeler wil dat de energie van de swing wordt verspreid op het moment dat de club contact maakt met de bal, dus moet zoveel mogelijk van deze energie worden overgebracht door gebruik te maken van een stijve lijm. Dit geldt ook bij het verbinden van composiet aandrijfassen. Naarmate koppel wordt geleverd door de motor, is een efficiënte energieoverdracht naar de wielen essentieel voor de prestaties.


 • Lees hoe energie kan worden geabsorbeerd en gedempt door lijmen en tapes. Afbeelding van trillende oppervlakken.

  Absorptie van energie

  Een voorbeeld van een toepassing waarbij het beter is energie te absorberen, zijn de zijpanelen op een aanhanger of bakwagen. Als deze zouden worden verbonden met een stijve lijm, zou de volledige constructie trillen en ratelen bij elke hobbel in weg, om nog maar niet te spreken van een sterke zijwind. Door in plaats hiervan te kiezen voor een visco-elastische lijm of tape kan een deel van die energie worden opgevangen en geabsorbeerd. Andere veelvoorkomende voorbeelden van toepassingen waarbij energieabsorptie de voorkeur heeft, omvatten beschermingsstukken voor sportuitrusting, tabletcomputers en autoportieren.

  Vaak is het ontwerp van de verbinding nauw gekoppeld aan de keuze van lijmchemie. Door het verbindingsontwerp van verschillende assemblages te vergelijken met de lijmchemicaliën en productieprocessen wordt het gemakkelijker om de ideale keuze voor een bepaalde assemblage vast te stellen.


Gerelateerde educatieve artikelen


Contact opnemen
Kunnen we u helpen?

Hulp nodig om het juiste product te vinden voor uw project? Neem gemakkelijk contact met ons op wanneer je op zoek bent naar een product, technisch advies wenst of wilt samenwerken met een van onze technisch specialisten.

Hulp nodig om het juiste product te vinden voor uw project? Neem gemakkelijk contact met ons op wanneer je op zoek bent naar een product, technisch advies wenst of wilt samenwerken met een van onze technisch specialisten.