Lakken bij automotive toepassingen
Automotive productie: Lakwerkplaats

Automotive productie: Lakwerkplaats

 • De lakwerkplaats, de meest kritieke en vaak duurste fase in het montageproces, is het enige gebied waar u zich geen stilstand kunt veroorloven. De lak van een voertuig is vaak het eerste dat een klant opvalt en moet er onberispelijk uitzien. Daarom heeft u de juiste producten en de juiste ondersteuning nodig om uw lakwerkplaats te helpen optimaliseren, ongeacht de uitdagingen.

  Van voorbehandelen tot e-coaten, van primervoorbereiding tot het aanbrengen van de blanke lak en alles daartussenin, de automotive productie-oplossingen en de applicatie-expertise van 3M kunnen helpen om de juiste resultaten te bieden voor elk onderdeel van het proces.


Typische processtappen

 • Werknemers inspecteren autolak
  1. Voorbehandeling
   In de eerste fase in het lakproces, worden voertuigcarrosserieën gereinigd voorafgaand aan het aanbrengen van E-coat en primer
  2. Electrocoat Dip
   Voertuigcarrosserieën krijgen een elektrocoating om blanke metaaloppervlakken corrosiebescherming te bieden en te zorgen voor een optimale lakhechting
  3. Primervoorbereiding
   E-coat-defecten worden gecorrigeerd voordat de primer wordt aangebracht
   (Sommige OEM's hebben een primerloos systeem)
  4. Afdichting
   Paneeloverlappingen en naden worden vervolgens afgedicht om deze te beschermen tegen lucht- en waterlekken
  5. Primertoepassing
   Vervolgens wordt er een primer aangebracht die zorgt voor een egaal en uniform oppervlak voor de kleur- en blanke lakken en het voertuig helpt beschermen tegen corrosie, schilfers, enz. tijdens gebruik
  6. Aanbrengen van grondlak en blanke lak
   Grondlak en blanke lakken worden aangebracht om de carrosserie van het voertuig de gewenste esthetische behandeling te geven en om ze kras-, beschadigings en weersbestendig te maken
  7. Finesseplatform
   Een van de laatste fases binnen het lakproces waarbij kleine imperfecties in de blanke laklagen worden geïnspecteerd en gecorrigeerd

Aanbevolen toepassingen voor de lakwerkplaats

 • Voertuig in e-coat toepassing
 • E-coat en primer voorbereiden/finishen

  Tijdens de voorbereidingsprocessen voor e-coat en primer worden defecten verwijderd zoals verontreiniging, insluitingen en uitlopers voordat de volgende laklaag wordt aangebracht. 3M schuurschijven klaren de klus met snelheid en precisie.

 • Onze excentrische schuurmachines uit de 3M Xtract™-serie leveren het vermogen en de functies die u nodig hebt bij het voorbereiden en afwerken van oppervlakken.

 • Deze eersteklas netschijf maakt vrijwel stofvrij schuren mogelijk zodat vollopen wordt voorkomen, de productiviteit wordt verhoogd en een schonere werkomgeving het resultaat is. De revolutionaire 3M Precision Shaped Grain-technologie zorgt voor een snelle snijwerking en een lange levensduur. Snijdt tot 2x zo snel als conventionele schuurmaterialen en garandeert tot 99% stofafzuiging.

 • Voor een grotere scheurvastheid en behoud van de randen biedt dit patroon met meerdere gaten op de achterkant van de drager een superieure stofafzuiging om vollopen te voorkomen, de productiviteit te verhogen en een schonere werkomgeving te realiseren.

 • Voor een grotere weerstand tegen scheuren en behoud van de randen, biedt dit patroon met meerdere gaten op de rug van de folie een superieure stofafzuiging om overbelasting te voorkomen, de productiviteit te verhogen en een schonere werkomgeving te bieden de revolutionaire 3M™ Precision Shaped Grain-technologie zorgt voor een snelle snede en een lange levensduur. Snijdt tot 2x zo snel als conventionele schuurmaterialen.

 • 3M™ Stikit™ Microfinishing folieschijf 268L
  3M™ Stikit™ Microfinishing folieschijf 268L

  Een fantastische oplossing voor het verwijderen van defecten en onvolkomenheden, zoals stofdeeltjes, in e-coat en primersubstraten zonder nabewerking of overschilderen. Deze schijf met centrale wateraanvoer van 20 µ of 30 µ moet worden gebruikt met de 3M™ Stikit™ Handschijfpad met centrale wateraanvoer.


 • Afplaktoepassingen voor voertuigdeuren
 • Afplakken voor tweekleurig lakken

  Wanneer een voertuig in meerdere kleuren wordt gelakt, zijn enkele extra stappen in het lakproces vereist. 3M Afplaktapes zorgen voor scherpe kleurlijnen, voorkomen doorlekken van lak en beschermen aangrenzende oppervlakken.

 • 3M Adjustable Paint Masking Applicator
  3M™ Adjustable Paint Masking Applicator

  Afplekken op de juiste diepte kan het verschil betekenen tussen een perfecte lakbeurt en een die moet worden nabewerkt. 3M™ Adjustable Paint Masking Applicator is een robuust aanbrenggereedschap voor maskeertape dat wordt gebruikt om Scotch® Fine Line-tapes (tot 19 mm) aan te brengen op complexe oppervlakken, zoals de daklijn of de achterklep van een voertuig.

 • Deze zeemkleurige tape van crêpepapier is voorzien van een 0,150 mm dikke rubberen lijmlaag. De tape is ontworpen voor binnengebruik en industriële toepassingen en is bestand tegen temperaturen tot 160°C gedurende 1 uur. De tape past zich perfect aan onregelmatige oppervlakken aan en maakt een zeer nauwkeurige lakfinish mogelijk. De tape is bestand tegen herhaalde bakcycli en is zowel vocht- als oplosmiddelbestendig.

 • Scotch® High temperature Fine Line Tape 4737TL is voorzien van een drukgevoelige kleefstof van natuurlijk rubber die betrouwbaar hecht aan oppervlaktecontouren. De gladde achterkant van vinyl biedt vervormbaarheid, die beter de contouren volgt voor het werken met complexe vormen en gebogen oppervlakken. Dankzij de speciaal ontwikkelde achterkant laat deze tape niet los rond hoeken of op verlaagde oppervlakken.

Twee werknemers op de assemblagevloer voor auto's
Neem contact op met een procesdeskundige van 3M

Laten we het hebben over uw assemblageproces.

NEEM CONTACT MET ONS OP
Wanneer u dit formulier indient, kan u via e-mail/telefonisch gecontacteerd worden door een 3M medewerker of door één van onze geauthoriseerde zakelijke partners waarmee wij uw gegevens mogelijk delen in overeenstemming met het privacybeleid van 3M